Доступність посилання

ТОП новини

За крісло мера Дніпропетровська поборються висуванці Коломойського та Вілкула – експерт


Дніпропетровськ – Міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко достроково пішов з посади у зв’язку з обранням до Верховної Ради. На крісло керівника одного з найбільших міст України можуть претендувати півтора десятка кандидатів, зазначають експерти. Вони прогнозують, що боротьба буде жорсткою і переможе той, хто заручиться підтримкою місцевих бізнес-кіл. Основна боротьба розгорнеться між висуванцями чинного керівника області Ігоря Коломойського та його попередника Олександра Вілкула.

59-річний Іван Куліченко – міський голова-рекордсмен: на своїй посаді він пропрацював близько 15 років. Упродовж майже всього терміну, попри закиди опонентів про близькість до тих чи інших політичних та бізнесових кіл, він зберігав позапартійність. Лише 2010-го став членом Партії регіонів, яку полишив у лютому 2014-го, під час Революції гідності.

Іван Куліченко
Іван Куліченко

На жовтневих виборах до парламенту екс-посадовець вже пройшов як висуванець «Блоку Петра Порошенка». Наразі, полишаючи посаду міського голови задля роботи у Верховній Раді, він, не назвавши прізвища, спробував натякнути, кого бачить своїм наступником.

Це буде однозначно людина, яка любить місто й розуміє процеси, які тривають
Іван Куліченко

«Це буде однозначно людина, яка любить місто й розуміє процеси, які тривають. Прізвища зараз назвати ніхто не зможе. Впевнений, що оберуть жителі Дніпропетровська гідного», – сказав Іван Куліченко.

На вакантне крісло міського голови Дніпропетровська може претендувати понад півтора десятка людей, говорять наразі експерти. З-поміж них називають тих, хто так чи інакше пов’язаний із впливовими людьми регіону – чинним головою облдержадміністрації Ігорем Коломойським та колишнім керівником ОДА, а зараз депутатом від «Опозиційного блоку» Олександром Вілкулом. Серед ймовірних кандидатів називають заступника голови ОДА Святослава Олійника, заступників міського голови Анатолія Крупського та Вадима Шебанова, голову обласної ради Євгена Удода, підприємця Загіда Краснова, народного депутата-порошенківця Андрія Павелка, екс-народного депутата-регіонала Івана Ступака тощо.

Вадим Шебанов
Вадим Шебанов

З усіх потенційних кандидатів поки лише Вадим Шебанов відкрито заявив, що готовий поборотись за посаду. Однак зразу зауважив перестороги: більшість у міській раді, як і раніше, складають «регіонали».

Будь-який мер зараз опиниться в ситуації Обами після виборів до Сенату – коли триватиме постійна боротьба «всередині себе
Вадим Шебанов

«Приходити зараз до міської ради мером без депутатського корпусу, який допоможе здійснювати реформування, немає сенсу. Будь-який мер зараз опиниться в ситуації Обами після виборів до Сенату – коли триватиме постійна боротьба «всередині себе», – зазначає Вадим Шебанов.

«Дніпропетровську потрібен мер-менеджер»

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов зауважує: з досвіду попередніх виборів, міським головою може стати лише той, чия кандидатура буде узгоджена з місцевими елітами. Що ж до виборців, то, як вважає експерт, вони готові будуть голосувати за людину, яка має свою команду й здатна вирішувати нагальні проблеми міста.

Завжди мером Дніпропетровська обирали ту кандидатуру, яка отримувала консолідовану підтримку місцевої еліти
Андрій Золотарьов

«Саме Дніпропетровську потрібен тільки менеджер, людина, яка буде не просто проштовхувати якісь політичні речі, а менеджер, який зможе забезпечити економічне життя, комунальну життєдіяльність, вирішити нарешті проблему з дорогами… Завжди мером Дніпропетровська обирали ту кандидатуру, яка отримувала консолідовану підтримку місцевої еліти. І зараз побачимо конкуренцію двох бізнес-груп – Коломойського та Вілкула. Все буде крутитись навколо них. Романтики мають не багато шансів створити їм конкуренцію», – сказав у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Експерти прогнозують, що боротьба за посаду керівника Дніпропетровська буде жорсткою. Соціолог Віталій Кривошеїн припускає: посилити її можуть конституційні зміни та розширення повноважень влади на місцях.

Якщо судити із заяв президента та його команди, місцеві вибори можуть відбутись орієнтовно у березні-квітні наступного року
Віталій Кривошеїн

«Мер, який матиме більше повноважень, і в першу чергу фінансових, – за цю посаду буде більш серйозна боротьба. Отже, все буде залежати від ситуації, яка складеться на момент виборів, і від того, в який час відбудуться вибори. Якщо судити із заяв президента та його команди, місцеві вибори можуть відбутись орієнтовно у березні-квітні наступного року. Однак для цього має бути нова Конституція, з новим баченням децентрпалізації», – вважає експерт.

Між тим точної дати проведення виборів міського голови Дніпропетровська поки не визначили, рішення – за Верховною Радою нового скликання. Їх можуть провести взимку, навесні або вже разом із місцевими виборами восени наступного року.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG