Доступність посилання

ТОП новини

«Опозиційний блок» поки не очолив жодного комітету у Верховній Раді


Голосування за комітети завершилося бійкою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Голосування за комітети завершилося бійкою

Верховна Рада обрала керівників майже всіх комітетів. Втім, без очільників залишилися аж три комітети: з питань регламенту, з питань фінансової політики та банківської діяльності, а також з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. Решту поділили між собою учасники провладної коаліції. «Опозиційному блоку» не вдалось домовитись із ними та очолити бажані комітети, а разом із тим вони відмовились від запропонованих комітетів. Врешті, Верховна Рада збереться 9 грудня, щоб вирішити долю решти комітетів.

Представники «Блоку Петра Порошенка» керуватимуть надалі 10 комітетами: комітет із питань бюджету очолив Андрій Павелко, у справах ветеранів та інвалідів – Олександр Третьяков, із питань аграрної політики та земельних відносин – Тарас Кутовий, із питань податкової та митної політики – Роман Насиров, із питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи – Микола Томенко, з питань транспорту – Ярослав Дубневич, із питань євроінтеграції – Ірина Геращенко, з питань сім’ї, молодіжної політики і спорту – Артур Палатний, із питань охорони здоров’я – Ольга Богомолець, а із питань правової політики та правосуддя – Руслан Князевич.

Депутати від «Народного фронту» очолять трохи меншу кількість, сім парламентських комітетів: з питань економічної політики – Андрій Іванчук, із питань національної безпеки і оборони – Сергій Пашинський, із питань культури і духовності – Микола Княжицький, із питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення – Людмила Денисова, з питань свободи слова та інформаційної політики – Вікторія Сюмар, з питань паливо-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки – Микола Мартиненко, а із питань науки і освіти – Лілія Гриневич.

Як поділили комітети інші члени коаліції?

Три комітети має фракція «Батьківщина»: з питань державного будівництва та місцевого самоврядування – Сергій Власенко, з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – Андрій Кожем’якін, з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин – Григорій Немиря.

«Об’єднання «Самопоміч» очолило три парламентські комітети: з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією – Єгор Соболєв, у закордонних справах – Ганна Гопко, з питань інформатизації та зв’язку – Олександр Данченко.

Натомість, фракція Радикальної партії отримала один комітет із питань промислової політики і підприємництва, його очолив Віктор Галасюк.

Голосування за «закони 16 січня» як тавро для депутата

На керівні посади у комітетах парламенту претендували народні обранці, що голосували за диктаторські закони 16 січня за часів Євромайдану. Про це писав на своїй сторінці в соцмережі Сергій Лещенко. Зокрема, мова йде про вчорашніх «регіоналів» Геннадія Бобова, Андрія Деркача, Володимира Кацубу, В’ячеслава Богуслаєва, Андрія Шипку, Антона Кіссе, Анатолія Гіршфельда, Віктора Бондаря, Ігоря Шкірю та Леоніда Клімова.

Втім, Рада, за ініціативи членів коаліції, проголосувала за те, щоби виключити із керівництва парламентськими комітетами депутатів, які голосували за «диктаторські закони» 16 січня. Фактично, відтепер вони не можуть не лише стати очільниками, але і заступниками у комітеті.

Чи важливо, хто очолить комітети?

Фактично, комітет Верховної Ради України покликаний готувати законопроекти та контролювати їхнє впровадження за конкретними напрямками. Голови комітетів не мають як таких переваг, окрім «службового автомобіля та зарплатні, яка на сто гривень більша. Так вважає Олександра Кужель, депутат від «Батьківщини», акцентуючи, що все в комітеті залежить саме від роботи депутатів, а не прізвища голови.

«Всі інші, як би вони не називалися – заступниками, секретарями або просто пересічними депутатами – вони всі рівні в питаннях подання законопроектів, участі в засіданні комітетів, і всім їм в 10 раз краще, ніж головам комітетів», – говорить вона.

Втім, схоже, що для політичних сил це таки дуже принципово, адже політичні

перемовини тривали весь день. «Опозиційний блок» поки не очолив жодного комітету. А без керівників залишились комітет з питань регламенту, з питань фінансової політики та банківської діяльності, а також комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

Чому три комітети залишились без керівників?

Схоже, «Опозиційному блоку» не вдалось домовитись із представниками влади. Як розповів Нестор Шуфрич, його політична сила відмовляється від ресурсних комітетів і наполягає: опозиція повинна мати більше влади.

Шуфрич вважає неприйнятним, що після наради керівництва фракцій Верховної Ради 3 грудня політичній силі «Опозиційний блок» пропонували очолити лише комітет з питань регламенту, депутатської етики і забезпечення діяльності Верховної Ради України. За словами Шуфрича, його політична сила наполягатиме на «дотриманні регламенту».

«Згідно із регламентом ми маємо право за квотним принципом на 3 комітети. Ми наполягаємо на тому, щоби нам були віддані свободи слова, регламентний і з прав людей», – говорить Шуфрич.

«Опозиційному блоку» не доручили опікуватись свободою слова

Натомість, як розповів лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко, опозиціонерам не доручили би свободу слова, бо це саме ті політики, хто її нищили.

«Ми визнаємо опозицією не тільки тих, хто себе нею проголосив, «Опозиційний блок», але й усіх депутатів, хто не ввійшов у коаліцію. Саме тому ми звернули увагу на патріотичну праву опозицію, яка складається зі «свободівців», «Правого сектора» та позафракційних. Було вирішено, що комісію з питань приватизації очолить Борис Філатов», – сказав політик.

Луценко також додав, що вакантні посади керівників регламентного, фінансового комітетів та комітету з питань житлово-комунального господарства вже наступного вівторка, 9 грудня, займуть представники коаліції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG