Доступність посилання

ТОП новини

Чи очолюватимуть комітети ті депутати, хто голосував за «закони 16 січня»?


Голосування за «диктаторські закони». Київ. 16 січня 2014 року
Голосування за «диктаторські закони». Київ. 16 січня 2014 року

Депутати працюватимуть без новорічних канікул до 16 січня 2015 року. Окрім того, депутати від Радикальної партії блокували трибуну, вимагаючи не допустити до керівних посад у комітетах «депутатів-регіоналів, які голосували за диктаторські закони 16 січня». Аби заспокоїти обурених колег, спікер Володимир Гройсман погодився із вимогами. Парламент розпустили до четверга, аби продумати, як зняти із посад уже призначених опозиціонерів. Таким, за підсумками, було засідання Верховної Ради у вівторок 9 грудня.

Виключити із керівництва парламентськими комітетами депутатів, які підтримали «диктаторські закони» 16 січня – за це на попередньому засіданні Верховної Ради, 4 грудня, проголосували парламентарі. Фактично, це мало означати, що відтепер вони не можуть не лише стати очільниками, але і заступниками у комітеті.

Втім, уже в понеділок стало відомо: спікер Володимир Гройсман все ж допустив цих екс-регіоналів до управлінських посад. Зокрема, в керівництві комітету з питань аграрної політики значаться двоє депутатів, що голосували за «закони 16 січня»: це представник групи Ігоря Єремєєва «Воля народу» Сергій Лабазюк та член групи Віталія Хомутинніка Геннадій Бобов.

Свої місця в керівництвах комітетів зберегли і всі представники «Волі народу» та «Економічного розвитку». А представник «Опозиційного блоку» у керівництві Ради Вадим Рабінович поки значиться секретарем комітету з прав людини.

Радикальна партія на чолі з Ляшком блокувала трибуну

Як наслідок, політичні сили, окрім «Опозиційного блоку», вимагали переглянути це рішення та повернутись до попередніх домовленостей. Зокрема, фракція Радикальної партії навіть блокувала парламентську трибуну із закликами переголосувати постанови про призначення – це вимагав із трибуни лідер Олег Ляшко.

Олег Ляшко блокував парламентську трибуну
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00


«Фракція Радикальної партії блокує парламентську трибуну з вимогою скасувати ту постанову (постанова про розподіл комітетів – ред.) в частині призначення регіоналів, причетних до голосування «законів 16 січня», – заявив Ляшко.

Борислав Береза
Борислав Береза

Підтримали пропозицію Ляшка і представники інших політичних сил, окрім опозиційних депутатів. Парламентарій та головний спікер «Правого сектору» Борислав Береза у коментарі Радіо Свобода заявив: «Була хороша спроба. Я дуже сподіваюсь, що блокування трибуни паном Ляшком доведе до фіналу цю маразматичну ситуацію».

Ми ж не прописали поіменно тих, хто голосував за «диктаторські закони» – Гройсман

У відповідь на обурення депутатів спікер Верховної Ради Володимир Гройсман заявив, що коли народні обранці голосували за постанову про розподіл комітетів, то не прописали поіменно тих, хто голосував за «диктаторські закони».

Так само пояснила те, що сталось, і віце-спікер парламенту Оксана Сироїд на своїй сторінці у Facebook. За її словами, «оскільки «16 січня» не є юридичним критерієм, юристи, які оформляли остаточний варіант тексту постанови, не мали жодних підстав вносити до нього зміни. А голова Верховної Ради не міг його не підписати».


Втім Гройсман все ж погодився поставити на голосування відповідну постанову – її винесуть на розгляд після опрацювання в регламентному комітеті.

«Вважаю цілком нормальним, коли зараз буде поставлена на порядок денний постанова, і народні депутати її розглянуть», – резюмував Гройсман.

Колишні регіонали активно відкликають голоси під законами «16 січня»

Як повідомляє Верховна Рада у відповідь на інформаційний запит «Української правди», екс-регіонали активно відкликають свої голоси під диктаторськими законами, наразі вже відкликали 22 депутати.

Після парламентських виборів 26 жовтня свої голоси відкликали троє екс-депутатів, двох із яких українці переобрали до парламенту. Зокрема, Михайло Поплавський подав заяву 1 грудня цього року – він претендує на керуючу посаду секретаря в комітеті освіти і науки. Також відрікся від свого голосу 10 листопада Віктор Развадовський. Він уже обіймає посаду заступника в комітеті з питань податкової та митної політики.

Втім, у Верховній Раді зазначають, що Законом України «Про Регламент Верховної Ради України» не передбачено зміни результатів голосування народних депутатів України».

Звернення до Росії щодо Надії Савченко включили до порядку денного

Після того, як у питанні комітетів дійшли згоди щодо переголосування постанови про призначення, депутати ще включили до порядку денного законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення і гарантування національної безпеки України, а також звернення до Росії з вимогою звільнити Надію Савченко та інших українських політв’язнів.

Також парламент вніс до порядку денного на поточний тиждень три альтернативних проекти законів про скасування позаблокового статусу України.

Депутати працюватимуть без новорічних канікул, аби ухвалити бюджет

Перша сесія Верховної Ради України VIII скликання завершить роботу 16 січня 2015 року – це передбачає затверджений депутатами календарний план. До кінця першої сесії залишається три пленарних тижні (8-12 грудня, 22-26 грудня 12-16 січня). Між цими тижнями народні депутати працюють у комітетах, комісіях, фракціях і групах і з виборцями.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Депутати також домовилися, що в разі, якщо Кабінет міністрів України подасть на розгляд Верховної Ради проект державного бюджету на 2015 рік, то український парламент збереться на засідання в режимі ad hoc, імовірно 15-19 грудня нинішнього року. Народні депутати вже пообіцяли працювати і в неділю, аби вчасно затвердити головний державний кошторис.

Ми не будемо оголошувати з вами ніяких канікул і перерв. Ми будемо працювати стільки, скільки необхідно
Володимир Гройсман

«Ми будемо працювати і в неділю, оскільки процедура розгляду цього питання поставлена таким чином, що треба працювати і у вихідні дні, і я не бачу проблем в цьому. Ми не будемо оголошувати з вами ніяких канікул і перерв. Ми будемо працювати стільки, скільки необхідно», – сказав Гройсман.

У середу, 10 грудня, народні депутати працюватимуть у комітетах і фракціях. Гройсман звернувся до комітетів із закликом працювати над підготовкою законопроектів для розгляду Верховною Радою. Гройсман також запросив до себе на нараду голів фракцій.

Наступне засідання парламенту відбудеться у четвер, 11 грудня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG