Доступність посилання

ТОП новини

В ООН і в ЄС закликають розслідувати смерть палестинського міністра


Зіяд Абу Ейн (л) під час сутички біля міста Рамалла, Західний берег Йордану, 10 грудня 2014 року
Зіяд Абу Ейн (л) під час сутички біля міста Рамалла, Західний берег Йордану, 10 грудня 2014 року

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун і верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні заявили сьогодні, що вимагають негайно розслідувати смерть міністра Палестинської національної адміністрації внаслідок сутички з ізраїльськими силовиками.

А Державний департамент США оголосив, що через кілька днів призначені термінові переговори держсекретаря Джона Керрі і прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу через становище на Близькому Сході після цієї події.

Президент Палестинської адміністрації Махмуд Аббас назвав інцидент «варварським актом, який не можна замовчати чи прийняти», заявив, що у відповідь на це «відкриті всі можливості». Він також оголосив на палестинських територіях триденну жалобу.

А чільний член палестинського керівництва Джибрил Раджуб заявив, що Ізраїль «перетнув червону лінію», і палестинці не мають іншого вибору, як відповісти на це. Зокрема, сказав він, палестинці негайно подадуть заявки на членство в десятках міжнародних організацій – це питання, проти якого різко протестує Ізраїль, наголошуючи, що спершу палестинці мають шляхом мирних переговорів законно отримати статус держави для своїх територій.

Керівник палестинської делегації на мирних переговорах Саєб Ерекат назвав смерть міністра «новим убивством», яке «матиме тяжкі наслідки».

Міністр оборони Ізраїлю Моше Яалон, зі свого боку, заявив, що Сили оборони Ізраїлю шкодують про смерть міністра і розслідують її обставини.

За повідомленнями, 55-річний міністр без портфеля Зіяд Абу Ейн брав на Західному березі Йордану участь у бійці з ізраїльськими силовиками, які розганяли демонстрантів проти єврейських поселень на окупованих Ізраїлем палестинських територіях, і йому дісталося прикладом у груди, після чого той упав і по дорозі до лікарні помер.

Ізраїльські військові попередньо вважають, що причиною смерті міг стати серцевий напад, але розслідування ще триває. Розтин тіла призначений на завтра.

XS
SM
MD
LG