Доступність посилання

ТОП новини

На Донбасі залишається близько мільйона дітей – омбудсмен


Діти з донецького і макіївського дитбудинків, яких перевезли до Краматорська, 30 серпня 2014 року
Діти з донецького і макіївського дитбудинків, яких перевезли до Краматорська, 30 серпня 2014 року

На сьогодні на Донбасі, включно з зоною проведення АТО й окупованими територіями, залишається близько одного мільйона дітей, з них до 15 тисяч – сироти і діти, позбавлені батьківської опіки. Про це Радіо Свобода повідомила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

«Раніше в інтернатських закладах на Донбасі виховувалось близько двох тисяч дітей, решта – у сім’ях опікунів і дитячих будинках сімейного типу. Там жили близько 12 тисяч дітей. Наразі у зоні АТО, за попередніми оцінками, перебуває близько шести тисяч дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування», – поінформувала Лутковська.

За її словами, наразі секретаріат Омбудсмена під особливим контролем тримає проблему евакуації дітей-сиріт з міст Ровеньки і Краснодон.

З окупованих територій Донбасу вивезення сиріт і дітей-інвалідів до Росії не зафіксоване, зазначила Лутковська.

Як заявили в представництві ЮНІСЕФ в Україні, понад 60% дітей, які перебувають у зоні АТО, мають психологічну травму через те, що стали свідками насильства і військових дій. Із зони бойових дій регулярно надходить інформація про загибель дітей під час обстрілів.

XS
SM
MD
LG