Доступність посилання

ТОП новини

Киргизстан приєднується до Євразійського союзу на тлі неузгоджень між країнами-членами


Президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв під час зустрічі з Володимиром Путіним у Москві, 23 грудня 2014 року
Президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв під час зустрічі з Володимиром Путіним у Москві, 23 грудня 2014 року

Білорусь обурена через торгові заборони, впроваджені Росією, а Казахстан занепокоєний ізоляцією Росії з боку Заходу

У вівторок, 23 грудня, Киргизстан підписав угоду про приєднання до Євразійського економічного союзу (ЄЕС). До цієї організації, яка має офіційно розпочати свою роботу 1 січня 2015 року, тепер входять Росія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан і Вірменія. Однак зустріч п’яти лідерів колишніх радянських республік цього тижня продемонструвала деяку неузгодженість між ними.

Євразійський економічний союз має стати наступним етапом євразійської інтеграції під егідою Росії. Базою для організації став Митний союз між Москвою, Мінськом та Астаною.

Під час підписання угоди про вступ до союзу, президент найновішої країни-члена, Киргизстану, Алмазбек Атамбаєв висловив сподівання, що його країна стане повноправним членом ЄАЕС ще до травня 2015 року.

Мій батько не припускав, що наші народи колись будуть відділені кордонами та митними постами
Алмазбек Атамбаєв

«Я сподіваюся, що до 9 травня наступного року – річниці перемоги у Другій світовій війні – Киргизстан стане рівноправним членом Євразійського економічного союзу. Для мене особисто це дуже важливо, тому що мій батько, як і багато інших, воювали за Радянський Союз тоді. Він точно не припускав, що наші народи колись будуть відділені кордонами та митними постами», – сказав він.

Російський президент Володимир Путін у свою чергу заявив, що сукупне ВВП нового союзу буде перевищувати 4,5 трильйона доларів, об’єднуючи більше ніж 170 мільйонів споживачів.

«Зазначу, що всі учасники інтеграційного процесу вже відчувають його реальну вигоду», – додав він.

Окрім запровадження вільної торгівлі між країнами-членами, союз буде координувати їхні фінансові системи та регулюватиме їхню промислову та сільськогосподарську політику, як і ринок праці та транспортні мережі.

Однак білоруський президент Олександр Лукашенко під час прес-конференції з п’ятьма лідерами ЄЕС, розкритикував Москву через торгову суперечку з Мінськом.

Президент Білорусі під час зустрічі у Москві, 23 грудня 2014 року
Президент Білорусі під час зустрічі у Москві, 23 грудня 2014 року

Кремль заборонив імпорт продуктів харчування з Європейського союзу у відповідь на санкції Заходу проти Росії. Для того, щоб Білорусь не перепродавала європейські продукти Росії, Москва призупинила імпорт білоруських м’ясо-молочних продуктів, стверджуючи про існування санітарних застережень. Крім того, Кремль заборонив транзит білоруських продуктів через Росію до Казахстану, підозрюючи, що більшість цього товару залишатиметься у Росії.

«Це все зроблено в односторонньому порядку без будь-яких консультацій, оминаючи Євразійську економічну комісію, і, як стало очевидно з результатів переговорів із Володимиром Володимировичем, без його згоди», – сказав Лукашенко.

Свої занепокоєння висловив і президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв зазначивши, що ізоляція Росії від Заходу через українську кризу створює напруженості у відносинах між Москвою та її найближчими партнерами.

«Нестабільність світових ринків, політика санкцій, послаблення довіри між провідними світовими державами, загроза загострення військово-політичної ситуації – все це вплине на процеси становлення Євразійського економічного союзу», – сказав він.

Лідери країн-членів Євразійського економічного союзу. Москва, 23 грудня 2014 року
Лідери країн-членів Євразійського економічного союзу. Москва, 23 грудня 2014 року

Крім того, Назарбаєв нагадав, що всі держави-члени продовжать дотримуватися принципів політичного суверенітету та незалежності, а також унікальності власних культур і мов, що можна вважати черговим відгуком на серпневу заяву Путіна про те, що «казахи ніколи не мали своєї держави», а нинішній Казахстан, мовляв, «створив» президент Назарбаєв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG