Доступність посилання

ТОП новини

«Зарплати у конвертах» виведуть із тіні, щоб виплачувати пенсії українцям


Пенсійний вік не підвищуватимуть – заспокоює міністр соціальної політики Павло Розенко

Пенсійний вік в Україні не збільшать, зате привілейованим чиновникам, прокурорам та суддям пенсії скоротять, обіцяє уряд. Міністр соціальної політики Павло Розенко планує реформувати соціальну сферу докорінно: перейти від пільг до адресної допомоги соціально незахищеним верствам населення. Окрім того, держава всерйоз візьметься за «зарплатню у конвертах». Детінізація може суттєво скоротити дефіцит Пенсійного фонду, кажуть в уряді.

«Клубком проблем, що тягнеться із року в рік» назвав Пенсійний фонд міністр соціальної політики Павло Розенко. За його словами, дефіцит фонду в наступному 2015 році складе 90 мільярдів гривень, якщо уряд залишить пенсійні виплати на тому ж рівні.

«Якщо ми говоримо про хоча б невеличке збільшення пенсій, це одразу призводить до автоматичного збільшення дефіциту бюджетного фонду», – додає Розенко.

Нова реформа соціальної сфери Павла Розенка

Реформа, яку пропонує міністр, передбачає поступове зниження ставки єдиного соціального внеску: за наступні три роки він має зменшитись від 25% до 15%. Другий блок закону – реформування фондів соціального страхування і руйнування корупційної моделі соціального страхування. Мова йде про злиття двох фондів – Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і Фонду соціального страхування від тимчасової втрати працездатності.

Планується, говорить Розенко, що це оптимізує систему та дасть додаткові ресурси: «гроші на виплати, приміщення, техніку». Водночас, найоптимальнішим шляхом для скорочення дефіциту, на думку Розенка, є детінізація оплати праці. За його словами, «конвертний ринок» зарплат оцінюється в 200 мільярдів гривень – саме стільки грошей недоотримує держбюджет. Із цієї суми 30 мільярдів надходили би до місцевих бюджетів, а 70 мільярдів – до Пенсійного фонду, а це хоч і не весь обсяг дефіциту, всім понад дві третини нестачі.

Підвищення пенсійного віку не наповнить Пенсійний фонд – Розенко
Розенко заспокоює: пенсійний вік не збільшуватимуть – цим шляхом український уряд уже йшов у 2011 році, прагнучи скоротити дефіцит Пенсійного фонду, втім за три роки такої програми він лише зріс.

Втім програма дій уряду на найближчі роки передбачає ліквідацію неефективних пільг, а також перехід до адресних дотацій та допомоги. Скорочення торкнуться, втім не пересічних українців, обіцяє Розенко. У кулуарах Верховної Ради міністр заявив, що в держбюджеті на наступний рік передбачені обмеження на виплату пенсій прокурорам, суддям, чиновникам та народним депутатам.

Адресні пільги є вдалим рішенням уряду – експерт

За словами Василя Надраги, екс-міністра соціальної політики та праці, держава говорить про перехід на адресні пільги вже близько п’яти років. На думку експерта, це більш справедлива система надання соціальної допомоги найменш захищеним верствам населення.

«Бо якщо ми будемо робити якось інакше, то ті невеликі кошти, які має держава, будуть знову розосереджуватися на всіх. У тому числі на тих, кому це не потрібно», – додає колишній урядовець.

За словами Надраги, аби зменшити дефіцит пенсійного фонду, потрібно не лише переглядати систему спеціальних пенсій для майбутніх пенсіонерів, але й для тих, хто вже вийшов на пенсію. Екс-міністр додає, що в Україні багато людей із завищеними пенсійними виплатами, щоб ініціатива уряду оподаткувати високі пенсії – вдала.

«Як на мене, все ж таки, потрібно швидко реагувати на відношення держави до регуляції розмірів зростання пенсії. Хай працює закон про державно-пенсійне страхування», – наголошує Надрага.

Експерт додає, що слід в Україні «зламати ситуацію, коли пенсії є додатком до зарплатні, після того, як людина досягає певного віку». На його думку, українці повинні зрозуміти: пенсія – це ті кошти, які держава надає людям, які не можуть сам себе утримати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG