Доступність посилання

ТОП новини

Росія: санкції США можуть зашкодити співпраці по Ірану, Сирії


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров

У МЗС Росії заявляють, що розширення санкцій з боку США за «актом Магнітського» викликає питання про «перспективи двосторонньої співпраці» щодо ядерної програми Ірану, конфлікту в Сирії й інших міжнародних проблем.

«Абсолютно зрозуміло, що включення в так званий «список Магнітського» чотирьох російських посадових осіб продиктовано суто політичними мотивами, а не турботою про долю трагічно загиблого юриста. Вашингтон знову пускає в хід відверті подвійні стандарти, пред’являючи нам правозахисні претензії і одночасно закриваючи очі на далеко не зразкову ситуацію з правами людини в самих США, де спецслужби донедавна були офіційно наділені правом застосовувати середньовічні тортури, а поліцейські досі безкарно вбивають людей тільки тому, що у них інший колір шкіри», – йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Росії.

У відомстві заявили, що «з Росією ніякі методи тиску не пройдуть». «Як уже могли переконатися у Вашингтоні, ми не залишали і не залишимо подібні недружні випади без відповіді», – заявили в МЗС Росії.

Сполучені Штати Америки повідомили 29 грудня, що накладають санкції ще на чотирьох громадян Росії за законом, відомим як «акт Магнітського», що стосується порушників прав людини в цій країні.

Як повідомило Міністерство фінансів США, під нові санкції потрапили чільні працівники прокуратури Віктор Грін і слідства Андрій Стрижов, причетні до справи російського юриста Сергія Магнітського.

Іще двоє росіян, які потрапили нині під нові санкції через порушення прав людини, – чільні посадовці з Чечні, повідомили в міністерстві: заступник міністра внутрішніх справ цієї північнокавказької республіки Апти Алаудінов і керівник адміністрації голови Чечні Рамзана Кадирова Магомед Даудов.

Таким чином, на сьогодні в переліку громадян Росії, яких стосуються візові заборони і замороження активів у США за цим законом, перебуває вже 34 особи.

Закон, відомий як «акт Магнітського», ухвалили у США 2012 року з метою покарати посадовців, причетних до загибелі Сергія Магнітського у слідчому ізоляторі, а також до інших грубих порушень прав людини в Росії.

XS
SM
MD
LG