Доступність посилання

ТОП новини

Ув’язнений журналіст «Аль-Джазіри» просить депортувати його з Єгипту


Журналісти «Аль-Джазіри» (зліва направо) Бахер Мухаммад, Пітер Ґріст і Мохамед Фахмі у залі суду, Каїр, 1 червня 2014 року
Журналісти «Аль-Джазіри» (зліва направо) Бахер Мухаммад, Пітер Ґріст і Мохамед Фахмі у залі суду, Каїр, 1 червня 2014 року

Журналіст телеканалу «Аль-Джазіра», який був арештований в Єгипті більше ніж рік тому, звернувся до єгипетської влади з проханням депортувати його на батьківщину – в Австралію.

Сім’я Пітера Ґріста сьогодні заявила, що депортація – «найкращий вибір» для нього після того, як єгипетський суд вирішив переглянути його справу, а також справи ще двох його колег з «Аль-Джазіри».

У червні минулого року їх визнали винними в наданні допомоги руху «Мусульманське братство». Пітер Ґріст і Мохамед Фахмі, який має канадійське і єгипетське громадянство, були засуджені до семи років позбавлення волі. Громадянин Єгипту Бахер Мухаммад отримав десятирічний тюремний термін.

Міжнародна громадськість розкритикувала вирок.

Всі троє продовжують залишатися під вартою. Повторні слухання у їхній справі повинні відбутися протягом 45 днів.

Обурення єгипетської влади викликав підготовлений «Аль-Джазірою» матеріал про переслідування прихильників поваленого президента Мухаммада Мурсі. Після усунення від влади Мурсі в липні 2013 року в Єгипті відбулися масові заворушення, що супроводжувалися насильством. Були заарештовані тисячі його прихильників-ісламістів. Сотні з них були засуджені до смертної кари. Рух «Мусульманське братство» був оголошений «терористичною організацією».

XS
SM
MD
LG