Доступність посилання

ТОП новини

Волонтерка «Крил Фенікса» по-новому одягне і нагодує армію


Реформатори скаржаться на саботаж у Міноборони, але обіцяють одягти і нагодувати армію

Київ – Степан Полторак затвердив реформу департаменту держзакупівель Міністерства оборони. Зміни розробляли волонтери, яких залучили до роботи відомства. Керувати речовим та продовольчим забезпеченням буде активіска з фонду «Крила Фенікса» Неллі Стельмах. Рішення про її призначення керівником департаменту вже ухвалене. Активісти, які прийшли на роботу в міністерство, обіцяють боротьбу з корупцією, прозорість закупівель та якісно новий рівень продукції, що надходитиме в армію. Водночас скаржаться на тотальний супротив змінам від своїх нових колег.

Півтора місяця тому на роботу в Міністерство оборони прийшли восьмеро волонтерів, які збирали допомогу для бійців на передовій. Для них створили окреме управління. Втім, ані грошей, ані повноважень у активістів не було. За словами радника президента Юрія Бірюкова, люди могли хіба вчитись.

Однак, у вівторок, 6 січня, міністр Степан Полторак дав зелене світло запропонованій новачками реформі у тиловому забезпеченні війська, і вже невдовзі вони перейдуть на роботу в департамент матеріального забезпечення. По-суті – одягатимуть і годуватимуть солдатів. Бірюков назвав це рішення перемогою і вже анонсував перші кадрові чистки в Міноборони і Генштабі. Про них детальніше впродовж тижня повинен розповісти міністр.

За фактом у нас у 2014 році на 50 відсотків зірвані умови виконання контрактів з речового забезпечення
Юрій Бірюков

Волонтери неодноразово скаржились на спротив реформам всередині відомства. Можливість «попрощатись» з саботажниками з’явилась тільки тепер. «Люди діють строго за інструкціями, їх важко звільнити, вони знають, як уникнути звільнення, як доблесно відрапортувати про те, чому вони чогось не зробили. Але за фактом у нас у 2014 році на 50 відсотків зірвані умови виконання контрактів з речового забезпечення», – пояснив Бірюков.

Контролюватимуть кожен предмет одягу, що надходитиме на передову

У першу чергу реформатори хочуть змінити застарілі норми речового забезпечення. Зараз у міністерстві послуговуються стандартами, які затвердили ще у 2004 році. Там не передбачені ані бронежилети для усіх солдатів, ані наколінники, ані балістичні окуляри, та ще частина екіпірування, без якого зараз не може обійтись військовий.

Також серед пріоритетів називають чіткий облік майна. Планують впроваджувати комп’ютерні програми, що дозволять контролювати надходження кожної речі до окремого бійця. Програмне забезпечення навіть саме вираховуватиме день, коли необхідно буде замінити той чи інший предмет одягу. Лише завдяки цьому, переконані волонтери, вдасться вберегти до 15 відсотків коштів, які отримує Міноборони.

У підпорядкуванні волонтерки буде 200 чоловік

Економити також планують через зміни в законодавстві. Так, хочуть звільнити від сплати ПДВ тих, хто постачає складники для харчування солдатів і матеріали для пошиття форми. Це, вважають, допоможе здешевити продукцію на 10-12 відсотків. А от витрачати хочуть більше. Цього року через неточності в фінансовому плануванні міністерство не встигло використати близько 60 мільйонів гривень. Обіцяють, що в 2015-му це не повториться.

У департаменті, який очолить волонтерка Неллі Стельмах, за попереднім планом, працюватиме 200 чоловік. До вже існуючих їм додадуть ще кілька функцій. Зокрема це – маркетингові дослідження, щоб мати інформацію про всіх виробників на ринку. Створять невелику виробничу дослідну базу для екіпірування, юридичну службу, проводитимуть жорсткий аудит потенційних постачальників.

Та чи не найголовнішим викликом, вважає Стельмах, буде корупція. Для цього публікуватимуть технічні умови замовлень, щоб їх не можна було прописати під одного учасника, також поширюватимуть інформацію про підприємства, які беруть участь в тендерах.

Ми підемо на цей ризик, бо інакше не можна
Неллі Стельмах

«Я прихильник відкритості. Чим більше громадськість буде знати, тим більше нас, звісно, будуть критикувати, розповідаючи, що ми щось не те закуповуємо, але ми підемо на цей ризик, бо інакше, мабуть, не можна», – заявила Неллі Стельмах.

Лише зміною керівників не обійтись – Кабаненко

Ігор Кабаненко, колишній заступник міністра оборони, вірить, що задумане в реформаторів може вдатись. Однак призначеннями лише керівників не обійтись. Якщо нові люди і підходи до роботи не впроваджувати на усіх рівнях, то зміни можуть затягнутись на роки.

«Людина вірить, що так краще: краще носити папірець, щоб офіцер витрачав величезну кількість часу, щоб складати цей папірець, що його головне завдання саме в цьому, що повинна бути система контролю, а не лідерства, що повинна бути побудована система жорсткої вертикалі без можливості ініціативи», – іронізує Кабаненко.

Поки ж зміни в речовому забезпеченні лише на стадії впровадження, то постачання нової військової техніки вже набрало обертів. У понеділок, 5 січня, житомирським військовим передали більше сотні одиниць озброєння. За словами Юрій Бірюкова, таким чином за останні кілька місяців українська армія відновила ту кількість бронетехніки, що була до початку АТО.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG