Доступність посилання

ТОП новини

Конкурсна комісія дозволила іноземцям подаватися на посаду директора Антикорупційного бюро


Комісія з обрання кандидатів на посаду директора Антикорупційного бюро остаточно визначилися з тим, що іноземці можуть брати участь у конкурсі, якщо подадуть прохання про набуття громадянства України.

Під час другого засідання комісії до її членів з проханням переглянути попереднє рішення про дозвіл брати учать у конкурсі для іноземців звернувся голова комісії, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Голова комісіївирішив звернутися до членів комісії переглянути рішення про участь іноземців в конкурсі, оскільки в публічній сфері виникло багато коментарів стосовно того, що таке рішення суперечить Конституції України.

Він запропонував членам комісії шляхом голосування переглянути рішення щодо участі іноземців у конкурсі. Пропозиція не була ухвалена: чотири члени комісії проголосували «за», для ухвалення рішення потрібне було щонайменше п’ять голосів. Троє проголосували «проти», двоє «утримались».

Секретар комісії, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини, директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров запропонував повернутися до початкової версії тлумачення – «іноземець може брати участь у конкурсі на рівні з громадянами України, а у випадку обрання мін має отримати українське громадянство відповідно до закону».

У підсумку члени комісії дійшли згоди, що іноземець може брати участь в конкурсі, але під час подачі необхідних документів така особа повинна подавати прохання президенту України про надання українського громадянства.

9 січня відбулося перше засідання конкурсної комісії з обрання директора Національного антикорупційного бюро. За його підсумками має бути оголошений конкурс на заняття цієї посади. Члени комісії мають визначити вимоги до кандидатів та термін подачі заявок. Планується, що вимоги будуть такими, які дозволять допустити до конкурсу якомога ширше коло претендентів. Вони повинні будуть пройти публічну співбесіду.

XS
SM
MD
LG