Доступність посилання

ТОП новини

У Хорватії підтверджують перемогу першої жінки на посаду президента


Колинда Ґрабар-Китарович, архівне фото
Колинда Ґрабар-Китарович, архівне фото

У Хорватії в неділю ввечері підтвердили, що за результатами другого кола президентських виборів перемагає кандидат від опозиції Колинда Ґрабар-Китарович.

За повідомленнями Державної виборчої комісії, за результатами майже повного підрахунку голосів вона перемогла чинного президента Іва Йосиповича, який змагався за переобрання на другий термін, із невеликим відривом у приблизно 21 тисячу голосів із загалом майже 3 мільйонів 800 тисяч виборців країни, отримавши 50,43 відсотка голосів учасників виборів проти 49,57 відсотка в її суперника. Участь у голосуванні взяли майже 59 відсотків виборців.

Таким чином, після офіційного затвердження цих поки що попередніх результатів 46-річна Колинда Ґрабар-Китарович, колишня міністр закордонних справ і посол у США, яка також працювала помічником генерального секретаря НАТО з питань громадської дипломатії, стане першою жінкою на посаді президента Хорватії на наступний п’ятирічний термін.

Вона має перебрати посаду в середині наступного місяця.

Посада президента в Хорватії передбачає дуже мало повноважень – зокрема, голова держави навіть не має права ветувати закони, хоча має певний вплив на зовнішню й оборонну політику. Але перемога Ґрабар-Китарович значно поліпшує перспективи нині опозиційної партії, що висунула її, – правоцентристського консервативного Хорватського демократичного союзу, – в парламентських виборах, що мають відбутися наприкінці року.

57-річний Іво Йосипович останнім часом втрачав підтримку через дедалі менш популярне правління нині владної партії, яку він представляє, – лівоцентристської Соціал-демократичної партії Хорватії.

Хорватія, яка позаминулого року вступила до Європейського союзу, останні шість років перебуває у стані економічної рецесії. Її економіка найслабша в ЄС, безробіття становить майже 20 відсотків, і на цей рік прогнозується економічне зростання лише на 0,5 відсотка.

XS
SM
MD
LG