Доступність посилання

ТОП новини

Родини переселенців облаштовують затишок у німецьких модульних будинках у Харкові


Переселенці з Донбасу заселяють модульне містечко у Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

«Я вирішила виїжджати, коли люди стали ходити з автоматами і подумала, що це не життя» – переселенка

Харків – Перше в Україні тимчасове містечко для внутрішніх переселенців відкрито у Харкові. Зведення модульних будинків для тимчасового проживання людей, що втекли з окупованих територій Донецької та Луганської областей, реалізоване на кошти уряду Німеччини.

Міська влада сподівається, що в містечку буде комфортно всім, бо в тимчасових хатах є все необхідне: від ліжок, меблів, постілі і до мікрохвильових печей та пральних машин. Щоправда, генпідрядник, який опікувався збором німецьких модулів та облаштуванням інфраструктури, повідомив, що й досі з АТ «Спецбуд-3» ніхто не розрахувався за проведені роботи.

За три місяці українським будівельникам спільно з німецькими інженерами вдалося розгорнути містечко для вимушених переселенців із Донецької та Луганської областей.

Тепер тут поміж модульними хатками облаштовані тротуарні доріжки, усюди ліхтарі, завершується будівництво дитячого майданчика, а коли потеплішає, біля будиночків висадять квітники, а поруч встановлять лавки. Наразі в містечку десять модульних будинків квартирного типу, три гуртожитки, а також є й дві пральні.

«Інфраструктура тимчасового селища є доступною для сімей, у яких діти з вадами здоров’я, та родин із маленькими дітьми. Тут будуть крісла для малорухливих людей, дитячі візочки», – розповіла Світлана Горбунова-Рубан, заступник міського голови Харкова.

Біля дверей одного з будинків зустрічаємо господиню великої родини – запрошує до нової хати.

«Я, Ірина Білинська, багатодітна мама, у мене прийомна родина. Я виховала п’ять своїх дітей і четверо прийомних дітей-сиріт», – знайомимось на ґанку з сім’єю, що вимушена була втекти у серпні зі Свердловська, що у Луганській області.

Жінка каже, що жоден з дев’яти дітей, а у них уже є свої родини з малечею, не вагався, коли йшлося про переїзд на невизначений час.

«Я вирішила виїжджати, коли люди стали ходити з автоматами і я подумала, що це не життя. Як мати вирішила вивезти всіх дітей. Їм сказала: «Якщо ви їдете – не пошкодуєте. А якщо ні – ви будете все життя під автоматами і Росією», – каже Ірина Білинська.

Перший час їхній родині з 14 осіб доводилося тіснитися в однокімнатній квартирі, багато хто з ріелтерів під час перемовин щодо пошуку житла, коли дізнавалися, що це втікачі з Луганська та ще й з купою маленьких дітей, відмовлялися їм здати в оренду квартиру. Тепер усі щасливі – їхній сім’ї виділили три квартири в модульному будинку.

«Праворуч від дверей – кухня. Тут у нас плита і холодильник, бачите – он мікрохвильова піч, електрочайник, сушилка. Продукти ми самі купляємо, а так все тут було», – розповідає Ірина.

Праворуч від кухні санітарно-побутові кімнати: європейська душова, туалет, є гаряча вода, пральна машина. Побутові прилади, ковдри, матраци, постіль і багато іншого для мешканців селища – це теж гуманітарна допомога від німців.

Багато бажаючих, на всіх не вистачає

Світлана Горбунова-Рубан розповідає, що бажаючих отримати тимчасове помешкання було в п’ять разів більше, аніж місць у модульних будинках. Спеціальна комісія, до якої входили чиновники з департаменту соціального захисту населення, волонтери, громадські активісти при ухваленні рішення щодо надання житла, передовсім зважала на потреби багатодітних сімей, родин із дітьми з фізичними вадами та сімей з малюками.

«Із двох з половиною тисяч бажаючих отримати ключі від тимчасових квартир, ми дали ордер для 380 осіб. При розподілі модульних квартир ми з великими складнощами, але дотримувалися сімейного принципу. Це не просто, бо у спальнях чотири ліжка, а в сім’ях буває по шість і більше осіб», – наголошує Горбунова Рубан в інтерв’ю Радіо Свобода.

Наразі в управліннях соцзахисту Харкова зареєстровано понад 32 тисячі вимушених переселенців із Донбасу.

«Вияв європейської солідарності»

Фінансуванням проекту з будівництва житла для переселенців займається німецький уряд.

«Це вияв європейської солідарності. Але політичною метою залишається те, що у відповідності з Мінськими домовленостями, ці люди мають отримати можливість повернутися на місця постійного проживання», – зазначив Кристоф Вайль, посол Німеччини в Україні.

За словами віце-прем’єра, міністра інфраструктури Генадія Зубка, це перша в Україні здача в експлуатацію модульного містечка для тимчасових переселенців, попереду відкриття подібних селищ в Нікополі, Павлограді, Дніпродзержинську, Кривому Розі та Запоріжжі.

«Загальна кількість тих переселенців, що зможуть поселитися в модульних будинках 4000 осіб. Планується найближчим часом відкрити практично всі містечка, які зводяться», – повідомив Зубко.

А тим часом Керуючий АТ «Спецбуд-3» Віталій Ганжа усміхається із сумом почесним гостям, що приїхали перерізати святкову стрічку – з його підприємством і досі не розрахувалися за роботу.

«Я ображений. Ви бачите, ми все тут зробили, але виходить так, що задарма. Нам не заплатили, навіть не уклали з нами договір щодо проведення робіт», – каже Ганжа.

За словами генпідрядника, німці їм кажуть, що в цьому проекті мають право перераховувати кошти виключно на державні підприємства, вони не можуть профінансувати роботи акціонерному товариству, яким є «Спецбуд-3». А комунальне підприємство, якому доручили проведення тендерів, не встигло в короткі терміни провести процедуру, в результаті чого, як каже Ганжа, «гроші пролежали до кінця року, а це два мільйони і їх повернули назад Червоному Хресту».

Коментуючи ситуацію з оплатою робіт, заступник міського голови Харкова Ігор Терехов висловив сподівання, що вдасться зістикувати українське та німецьке законодавство і тоді кошти з Берліна надійдуть на рахунки генпідрядника.

За домовленостями канцлера Анґели Меркель із президентом Петром Порошенком, німецький уряд на гуманітарну допомогу для переселенців із зони бойових дій виділив 25 мільйонів євро.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG