Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко сподівається, що в четвер Рада ухвалить в першому читанні законопроект щодо недоторканності


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президент Петро Порошенко висловив сподівання, що вже в четвер Рада ухвалить в першому читанні проект змін до Конституції, які разом із повним скасуванням депутатської недоторканності передбачають обмеження недоторканності суддів. Про це повідомляє прес-служба президента.

«Це теж частина судової реформи», – відзначив він, звертаючись до голови Верховної Ради Володимира Гройсмана під час засідання Національної ради реформ.

Крім того, за словами президента, слід суворо обмежити вплив інших гілок влади на суди.

Однак при цьому Порошенко зазначив, що не готовий погодитися на перетворення президента на стороннього спостерігача за судами.

«Тим більше, що претензії за стан справ у судах люди за інерцією адресують главі держави. Якщо ми підемо на те, аби дозволити неочищеному суддівському корпусу варитися у власному соку – змін в судовій системі не дочекаємося не лише ми, а й наші діти! Суди й досі не спромоглися навіть люстрацію почати», – зазначив президент.

Раніше спікер Ради Володимир Гройсман припустив, що у четвер, 5 лютого, Верховна Рада розгляне направлення до Конституційного суду законів про зняття недоторканності з народних депутатів і суддів.

16 січня у Раді до порядку денного внесли президентський законопроект про внесення змін до Конституції щодо скасування недоторканності народних депутатів України та суддів.

Крім того, у Раді зареєстровано ще один законопроект про скасування недоторканності. Автор документа – народний депутат Леонід Ємець.

Українське законодавство передбачає, що законопроект про внесення змін до Конституції розглядається Верховною Радою за наявності висновку Конституційного Суду.

Крім того, передбачається, що такий законопроект попередньо схвалений більшістю від конституційного складу Верховної Ради, вважається прийнятим, якщо на наступній черговій сесії Верховної Ради за нього проголосувало не менш як дві третини від конституційного складу Верховної Ради.

XS
SM
MD
LG