Доступність посилання

ТОП новини

Ще не обраний директор Антикорупційного бюро розсварив коаліцію


Перше читання законопроекту щодо Антикорупційного бюро викликало суперечки. Лише після наради лідерів фракцій вдалось досягнути компромісу

Верховна Рада з другої спроби підтримала в першому читанні законопроект щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро та Національного агентства України з питань протидії корупції. За відповідний документ проголосували 283 народних депутата при 226 необхідних. Втім, голосування супроводжувалось суперечками між депутатами «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту». Яблуком розбрату став ще не обраний директор бюро.

Депутати від фракції «Народний фронт» повиймали свої картки для голосування в момент, коли спікер парламенту Володимир Гройсман поставив на голосування у першому читанні законопроект щодо діяльності Національного антикорупційного бюро та Національного агентства України з питань протидії корупції. Таким чином вони продемонстрували свою незгоду з тим, що директора бюро призначатиме й звільнятиме президент.

Сергій Пашинський
Сергій Пашинський

«Президент Порошенко є нашим політичним партнером і соратником, але у нас парламентсько-президентська республіка і ми повинні думати не на місяць наперед, а на роки вперед. Саме тому фракція «Народного фронту» звертається до авторів законопроекту. Ми готові голосувати, коли в статтю 6, частину 1 буде повернена попередня редакція, де передбачається парламентський контроль за звільненням і призначенням голови Антикорупційного бюро», – пояснив з трибуни позицію фракції Сергій Пашинський.

Ще одне пояснення поведінки однопартійців згодом дав у своєму Фейсбуці і Антон Геращенко.

У пошуку балансу влади

Така вимога депутатів обурила їхніх колег із президентського блоку. Сьогодні функції Антикорупційного бюро виконує головне слідче управління ГПУ України і його керівника одноосібно призначає прокурор без будь-яких консультацій, пояснив лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко. А президент запропонував змінити такий порядок дій і готовий відповідати за призначеного голову бюро, будучи своєрідним запобіжником.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

«Спитати за керівника Антикорупційного бюро треба з того, з кого можна спитати. Я страшенно поважаю усіх дев’ятьох членів номінаційного комітету, вони несуть величезну відповідальність при обранні кандидатів, але де вони будуть за рік-два-три, коли раптом не так буде діяти директор? Саме обрання президентом одного з трьох номінованих достойників, є механізм персональної відповідальності за боротьбу з корупцією. Я прошу зняти образи і досягти компромісу у парламентському важелі контролю за діяльністю Антикорупційного бюро аж до зняття цього керівника, якщо він не буде виконувати прописані в законі критерії. Давайте зробимо подарунок українському суспільству, який ми всі обіцяли на виборах», – закликав він.

Луценко пообіцяв депутатам внести норму до законопроекту під час другого читання і надати парламенту можливість звільняти директора бюро. Втім, такі запевнення на депутатів не подіяли і вони провалили голосування.

Суперечки у Раді довкола директора Антикорупційного бюро
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00


Щоб виправити ситуацію, спікер Верховної Ради Володимир Гройсман оголосив перерву і скликав у себе лідерів фракцій. Лише після узгодження всіх вимог, парламент з другої спроби віддав за законопроект 283 голоси «за». Що стосується суперечливих питань, то компроміс вирішили шукати кулуарно, під час підготовки до другого читання.

Парламент: втручатися чи ні?

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

Не прийнявши правки по Нацюбюро в цілому, депутати відкрили собі можливість правками (перед другим читанням) каструвати весь закон про Антикорупційне бюро, переконаний голова правління Центру протидії корупції, експерт антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ Віталій Шабунін. Він вважає, що парламент ні в якому разі не повинен бути причетний до призначення директора бюро.

За процедурою до другого читання законопроекту №1660-Д депутати приступлять через 15 днів. Це означає, що Верховна Рада може не встигнути розглянути поправлений законопроект на наступному пленарному тижні. Разом з тим, закон треба ухвалити раніше, ніж номінаційний комітет подасть кандидатів на директора Антикорупційного бюро.

ДОВІДКА:

Директор Антикорупційного бюро обиратиметься на 5 років, його вік не повинен перевищувати 65 років. Конкурсант повинен мати вищу юридичну освіту. Іноземці також можуть брати участь в конкурсі, але під час подачі необхідних документів така особа повинна подавати прохання президентові України про надання українського громадянства.​

Директор Антикорупційного бюро обиратиметься на 5 років, його вік не повинен перевищувати 65 років. Конкурсант повинен мати вищу юридичну освіту. Іноземці також можуть брати участь в конкурсі, але під час подачі необхідних документів така особа повинна подавати прохання президентові України про надання українського громадянства.​

Чи зможе Антикорупційне бюро ліквідувати корупцію?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:00 0:00
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG