Доступність посилання

ТОП новини

Російські студенти відповіли, як пропагандисти Кремля


Кадр з відеозвернення російських студентів
Кадр з відеозвернення російських студентів

Хто відповідав у відеозверненні українським студентам?

Київ – Російські студенти відповіли студентам українським на їхню пропозицію протидіяти інформаційній пропаганді в Росії. У відповіді-відеозверненні йшлося про «громадянську війну в Україні», «антиконституційний переворот» у Києві, «ввічливих людей» у Криму і про те, що Росія втручається у події на Донбасі лише «нескінченними потоками гуманітарної допомоги». Риторика була такою ж, яку використовують російські телеканали. Щоправда, виявилось, що таке відеозвернення записали не просто студенти, а ймовірно активісти прокремлівської організації «Сєть».

1 лютого у мережі YouTube з’явилось відео із назвою «Звернення студентів Росії до студентів України». Відеоролик стали активно поширювати в соціальних мережах й інтернет-ЗМІ, називаючи це відповіддю на заклики, які раніше записали студенти вишів України.

Українці закликали однолітків у сусідній державі перевіряти інформацію у російських медіа. У записі відео взяли участь пересічні учні київських вишів. Вони намагаються «протидіяти тій інформаційній пропаганді», яка зараз розгортається в Росії»:

«У нас в країні зараз йде війна, у нас в країні зараз гинуть і ваші, і наші солдати, вмирають мирні жителі. Ми закликаємо вас підняти інформаційну завісу – перевіряйте те, що чуєте, сумнівайтеся в тому, що бачите. Між нами кілометри непорозуміння – казки про «фашистів», «Правий сектор» та «бандерівців», – зазначають студенти.

У відеоролику, який записали у відповідь російські студенти, пролунали заяви про те, що саме українці перебувають в омані стосовно війни на Донбасі та ролі Росії у ній. У своєму зверненні вони використали штампи, які нерідко можна почути у новинах прокремлівських російських ЗМІ. А саме: «громадянська війна в Україні», «антиконституційний переворот», «ввічливі люди» тощо.

«Силовий захват влади призвів до громадянської війни, до тисячі жертв, люди у Криму живуть під мирним небом…у нашій країні не вбивають, від бомб не гинуть рідні та близькі люди. Америка і Європа, яких ви так вихваляєте, допомагає зброєю і боєприпасами, в той час як з Росії йдуть нескінченні потоки гуманітарної допомоги», – відповіли студенти з російського Калінінграда.

Хлопці та дівчата, які знялись у зверненні, не є студентами ані Калінінградського державного технічного університету, ані Балтійської державної академії рибопромислового флоту, як вони себе називають. Про це інтернет-ресурсу «Новий Калінінград.Ru» повідомив ректор КДТУ, до складу якого входить академія, Володимир Волкогон.

«Я хочу вам сказати, що не значаться у нас такі студенти. В академії у нас взагалі немає профспілкової студентської організації. Дівчина, яка називає себе студенткою університету, не вчиться в навчальному закладі. Я ще не встиг розібратися. По інших студентах з'ясовуємо. Наразі ясності немає», – сказав Володимир Волкогон.

Відтоді низка російських та українських ЗМІ процитували такі заяви і дійшли висновку, що це фейк. Однак потім у ЗМІ з’явився інший коментар Володимира Волкогона. Цього разу він зазначив, що всі, хто представився у ролику студентами КГТУ, дійсно навчались там раніше або навчаються зараз.

«Учора в соцмережах студентка обурилася тим, що ректор не знає про неї, хоча вона претендує на диплом із відзнакою. Дійсно, Марія Мартиненко є студенткою транспортного факультету Балтійської державної академії рибопромислового флоту і вона претендує на диплом із відзнакою», – заявив ректор.

За його словами, друга дівчина, Вікторія Богданова, яка представилася на відео студенткою Калінінградського державного технічного університету, торішня випускниця. Ще один учасник ролика – Олексій Дворовий – теж був студентом КДТУ, але відрахований із вишу в липні минулого року. За словами ректора, представники ЗМІ звернулися до нього із проханням з'ясувати, чи дійсно хлопці та дівчата, що записали ролик, навчаються у КДТУ. Володимир Волкогон не зміг оперативно відповісти, через що виникла плутанина.

Як з'ясував кореспондент Крим.Реалії, на сайті вишу є згадка тільки про одну студентку, яка фігурувала у відеоролику, – Вікторію Богданову, що брала участь у конкурсі краси «Міс КДТУ-2013».

Однак усі ці люди ймовірно не просто студенти, а ще й активісти російської організації «Сєть». Український медіаексперт Євген Демченко на своїй сторінці у Facebook розкритикував те, що цей відеоролик подають як «відповідь студентів РФ українським студентам». На його думку це «відповідь українським студентам від активістів пропутінської секти «Сєть». Аргументує він це тим, що у відеоролику увесь час на задньому тлі прапор організації «Сєть».

Ролик дійсно вперше з’явився на сайті цієї організації.

Проект «Сєть» називає прокремлівським і експерт ЮНЕСКО, політолог та журналіст Дмитро Абрамов у своєму блозі на сайті «Эхо Москвы». Одним із запропонованих проектів організації «Сєть» є так звана «Абетка ввічливості», яку активісти організації хочуть запровадити в усіх школах Росії. За цією «Абеткою» літера «А» – це «Антимайдан», «Б» – «Беркут», «П» – Путін, «Ю» – «Южний поток», «Т» – «Тополь»… і так далі.

На сайті організації «Сєть» зазначають, що їхній політичний принцип дуже простий: «Ми за Путіна». Також у цій організації прийнято називати Путіна «батьком».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG