Доступність посилання

ТОП новини

Після Мінська: що далі? ЖИВИЙ БЛОГ

Реакції на Мінськ у світі. Лідери ЄС вирішили зачекати результатів мирних домовленостей перед тим, як посилювати тиск на Росію

Лідери України, Росії, Франції й Німеччини мають зустрітися у столиці Білорусі для переговорів про врегулювання в частині сходу України. Початок планується на 16-у за Києвом. Київ вимагає негайного припинення вогню.

А тим часом Петро Порошенко виступає в Києві:

Ось іще кілька тез, із якими Петро Порошенко їде до Мінська:

Уранці президент сам побував в обстріляному вчора Краматорську.

Іще кілька повідомлень із виступу Петра Порошенка на засіданні Кабміну, що відбувається зараз:

Із приводу перспектив очікуваних мінських переговорів є й песимістичні очікування:

А міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, коментуючи попередні переговори Тристоронньої контактної групи, теж у Мінську, навпаки, побачив «прогрес»

Напередодні очікуваної сьогодні зустрічі Радіо Свобода аналізувало, чого хоче Путін і як можливі сценарії протистояння, дивіться:

Білоруські колеги звертають увагу: в Палаці незалежності в Мінську, де чекають на саміт «нормандської четвірки», прапорів стоїть п’ять – білоруський теж.

Тим часом діалог у твітері:

В уряді Німеччини кажуть, що зустріч у Мінську має початися о 18:30 за місцевим часом, тобто о 17:30 за Києвом. Інші джерела цього наразі ніби не підтверджували. Спершу планували почати її о 17-й за мінським часом, або о 16-й за київським.

Ось як Лавров говорив про «прогрес» і одночасно не забув розкритикувати Київ:

Журналіст Петро Шуклінов напередодні зустрічі в Мінську: «залучений весь дипломатичний і політичний арсенал, щоб продемонструвати країні-агресорові: ми не здамося і будемо боротися до перемоги»

На летовищі в Мінську журналісти чекають на прибуття учасників саміту

Між іншим, не пропустіть:

Ключовим моментом на переговорах, які відбудуться сьогодні в Мінську, буде передача Україні контролю над кордоном, заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін – «Громадське ТБ»

«Представники незаконних формувань пропонують припинити вогонь з 12 лютого, оголосити про закінчення АТО, надати «окремим районам» Донбасу автономію і провести вибори» – так передає зміст вимог сепаратистів до України видання «Дзеркало тижня. Україна» (DT.UA). Детальніше – в них на сайті. Радіо Свобода наразі не має підтверджень чи спростувань цього.

На Радіо Свобода обговорювали перспективи мінського саміту:

Росія, як виглядає, не збирається обговорювати одного з головних для України питань – перекриття кордону і повернення його під український контроль:

В Україні вже не раз заявляли, що після реального перекриття кордону, коли з Росії на Донбас перестане йти нескінченний потік важких озброєнь, боєприпасів і бойовиків, уся криза буде вирішена за лічені тижні.

Іще з не дуже оптимістичних передсамітових цитат.

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фаб’юс: зустріч у Мінську – «дійсно останній шанс для переговорів».

Речник уряду Німеччини Штеффен Зайберт: зустріч у Мінську – «проблиск надії, але не більше».

Так що тим часом, схоже, лишається тільки молитися:

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG