Доступність посилання

ТОП новини

Дебальцеве залишається найгарячішою точкою


Українські військовослужбовці у Дебальцеві. 16 лютого 2015 року
Українські військовослужбовці у Дебальцеві. 16 лютого 2015 року

«Артилерія працює, але лише там, де є можливість. Але ззовні допомагають дуже добре» – комбат Янченко

Дебальцевський плацдарм залишається найгарячішим місцем на сході України. За офіційними даними, бойовики отримали наказ захопити його будь-якою ціною. Вночі та вдень населений пункт обстрілювали з «градів» та артилерії.

Упродовж останніх днів невеличке місто Донецької області Дебальцеве стало відомим у всьому світі. Саме цей населений пункт, попри підписані у Мінську домовленості, бойовики продовжують обстрілювати з «градів» та важкої артилерії.

16 лютого обстріли Дебальцева продовжувалися, повідомив прес-офіцер штабу АТО Анатолій Стельмах.

«15 разів із «градів» та мінометів били по місту Дебальцеве. Крім того, піхота противника двічі намагалась штурмувати наші позиції поблизу селища Міус та Дебальцеве», – наголосив Стельмах.

Тривають обстріли біля Дебальцева
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Лідери угруповання «ДНР» неодноразово заявляли, що українські війська біля Дебальцева потрапили у котел, а сам населений пункт вважають своєю територією. Сепаратисти заявляють, що не дотримуватимуться режиму припинення вогню у Дебальцеві.

«Звісно, ми можемо відкрити вогонь у Дебальцеві. Це наша територія, внутрішня. Внутрішня є внутрішня», – сказав так званий «заступник командувача корпусу міноборони» угруповання «ДНР» Едуард Басурін в інтерв’ю Reuters.

Як розповіла Радіо Свобода волонтер Діана Макарова, зараз тривають переговори щодо відкриття «зеленого коридору» для евакуації поранених.

«Поки що Дебальцеве у вогні. Під’їздів до нього немає – головна дорога замінована, а друга дорога контролюється російськими танками та технікою сепаратистів. Ми знаємо, що там залишилося багато поранених, яких ми поки що не можемо вивезти», – говорить Макарова.

За словами волонтерки, наразі про відкриття коридору ведуться переговори зокрема із представниками місії ОБСЄ та ПАРЄ.

«Друга дорога майже польова. Якщо раніше там проскакували деякі автомобілі, то тепер це вже неможливо. Масштабна евакуація, яку ми хочемо провести, через неї неможлива – колона із каретами швидкої допомоги та автобусами буде чудовою ціллю», – наголосила волонтерка.

Українські військовослужбовці на танку у Дебальцеві. 16 лютого 2015 року
Українські військовослужбовці на танку у Дебальцеві. 16 лютого 2015 року

Макарова також нагадала про проблему Чернухиного – це населений пункт поблизу Дебальцева. Там, у тюремної колонії залишається заблокованими кілька десятків в’язнів.

«Вони забарикадувалися у підвалі, де ховаються від обстрілів», – повідомила Макарова.

Як повідомляв раніше голова Луганської облдержадміністрації Геннадій Москаль, 15 лютого туди вдалося довезти гуманітарну допомогу, але сам населений пункт продовжують контролювати бойовики.

Прорватися до Дебальцева можливо лише польовою дорогою

Семен Семенченко
Семен Семенченко

Як розповіли Радіо Свобода командири підрозділів, бойові дії не припиняються. За словами народного депутата та командира батальйону «Донбас» Семена Семенченка, одним із головних напрямків атаки на дебальцевський плацдарм є польова дорога, яку бійці вже назвали «дорогою життя».

Супротивник контролює головну трасу до Дебальцева, але ми взяли під контроль трасу, яка йде через Новогригорівку та Нижнє Лозове
Семен Семенченко

«Супротивник контролює головну трасу до Дебальцева, але ми взяли під контроль трасу, яка йде через Новогригорівку та Нижнє Лозове. Зараз там перебувають підрозділи Збройних сил України та батальйону «Донбас». Ця артерія дозволяє забезпечувати Дебальцеве та евакуювати поранених. Зараз усі сили противника йдуть на те, щоб узяти під контроль цю трасу», – розповів Семенченко. Він також заявив, що штаб АТО дезінформував українців щодо контролю населених пунктів – спочатку Вуглегірська, а потім Логвінова.

Важливість цієї траси визнає командир 25-го окремого мотопіхотного батальйону «Київська Русь» Андрій Янченко.

«Наразі Дебальцеве в оперативному оточенні. Є один тоненький шлях, через який можливий виходу військ та конвоїв, але він під щільним вогневим контролем. Вчора (у неділю – ред.) змогли вивести поранених, але вийшли із боями і далеко не всі. Дебальцеве під постійним обстрілом», – розповів Янченко Радіо Свобода.

Район Новогригорівки, напрямок на Фащівку, напрямок на Чорнухине – постійно ведуться бої
Андрій Янченко

За словами комбата, всі опорні пункти українських військових залишаються на своїх позиціях, але бойовики не припинять спроб відбити їх. «Район Новогригорівки, напрямок на Фащівку, напрямок на Чорнухине – постійно ведуться бої», – наголошує Янченко.

Комбат каже, що українська артилерія, яка опинилася в оточенні, продовжує відбивати атаки.

Артилерія працює, але лише там, де є можливість. Але ззовні допомагають дуже добре
Андрій Янченко

«Артилерія працює, але лише там, де є можливість. Підвіз боєприпасів туди дуже ускладнений, тому треба дуже добре обирати цілі. Але ззовні допомагають дуже добре», – наголосив Янченко. Він зазначає, якщо не розблокувати головну трасу через Логвінове, дебальцевський плацдарм чекає котел.

Батальйон «Кривбас» вимагає допомоги

Владислав Селезньов
Владислав Селезньов

Складною залишається ситуація із 40-м батальйоном територіальної оборони «Кривбас». Виконувач обов’язків речника Генерального штабу Владислав Селезньов повідомив, що залишається можливість підвозити боєприпаси та продовольство на позиції.

У відповідь на атаки бойовиків на наші позиції була застосована артилерія, танки противника відступили
Владислав Селезьнов

«Командування на прямому зв’язку із особовим складом, який несе службу на опорних пунктах навколо Дебальцева. У відповідь на атаки бойовиків на наші позиції була застосована артилерія, танки противника відступили. Після цього бойовики перейшли до психологічної атаки, пропонували здати позиції», – наголосив Селезньов.

Втім, за словами заступника командира батальйону Юрія Синьковського, отримати боєприпаси майже неможливо. Про це Синьковський розповів у понеділок на прес-конференції в Дніпропетровську.

«Немає можливості підвезти туди боєприпаси. Не на всі опорні пункти, але на їх більшість такої можливості немає – дорогу обстрілюють, вона пристріляна як артилерією, так і мінометами, і засідками різними», – заявив заступник комбата.

Дебальцеве має зовнішньополітичне значення – експерт

На думку військового експерта Костянтина Машовця, тримати позиції у Дебальцеві має сенс лише із зовнішньополітичної точки зору. Але, наголошує експерт, такі рішення ухвалюють на вищому рівні.

Питання не у можливості, а у доцільності втримувати Дебальцеве. Доцільність пов’язана із низкою факторів, у тому числі на стратегічному рівні
Костянтин Машовець

«Питання не у можливості, а в доцільності утримувати Дебальцеве. Доцільність пов’язана із низкою факторів, у тому числі на стратегічному рівні. Питання у тому, як може дебальцевський плацдарм впливати на загальну ситуацію», – каже Машовець.

Проблему Дебальцева прокоментувала і канцлер Німеччини Ангела Меркель. За її словами, немає ніяких гарантій досягнення результатів. «Ситуація залишається крихкою. Особливо біля Дебальцева, що складно назвати неочікуваним», – наголосила канцлер.

15 лютого представники ОБСЄ не змогли потрапити до Дебальцева. Як кажуть вони самі, через відсутність гарантій безпеки.

«Ми є неозброєною місією, тому ми не можемо ризикувати безпекою наших спостерігачів. Безпека номер один у пріоритеті», – зазначила представник моніторингової місії Ірина Гудима. У понеділок моніторингова місія мала ще раз спробувати потрапити до Дебальцева, але станом на 18:00 не відомо, чи вдалося їм це зробити.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG