Доступність посилання

ТОП новини

Консультації з МВФ не зробили бюджет-2015 реформаторським – Кухта


Основні параметри Бюджету-2015 (дані www.minfin.gov.ua)
Основні параметри Бюджету-2015 (дані www.minfin.gov.ua)

Уряд пропонує парламенту переглянути бюджет. Від цього залежить нова кредитна програма МВФ

Косметичними, а не реформаторськими називають зміни до державного бюджету, упорядковані за підсумками зустрічі з місією Міжнародного валютного фонду, деякі експерти-економісти. Зміни до бюджету уряд вніс до парламенту цього тижня, очікується, що Верховна Рада розгляне їх до кінця місяця. Деякі зауваження до проекту змін, після яких МВФ може погодити надання Україні нового кредиту, мають і представники парламентської коаліції.

Збільшення доходів і видатків державного бюджету у 2015 році оприлюднила цього тижня міністр фінансів України Наталія Яресько. Ці зміни упорядковані за підсумками переговорів із Міжнародним валютним фондом, від якого Київ у найближчі тижні очікує погодження нової багатомільярдної кредитної програми. Міністр Яресько каже: зміни, які пропонують парламенту, – це зміни саме української сторони, а не кредиторів.​

(дані www.minfin.gov.ua)
(дані www.minfin.gov.ua)

(дані www.minfin.gov.ua)
(дані www.minfin.gov.ua)

«Програма реформ, яка знайшла підтримку в МВФ, – це програма саме українських реформ. І ця програма дозволить нам стабілізувати економіку у поточному році, але найголовніше – закласти підґрунтя на відновлення зростання у 2016 році», – зазначила вона.

Курс гривні, закладений у проекті змін до державного кошторису, – 21,7 до долара. Збільшити планують і надходження, і витрати. Міністр Наталія Яресько пояснює: для перегляду видатків є три причини:

«Перше – збільшити прямі субсидії на газ і комунальні послуги для населення. Друге – збільшити допомогу тим нашим громадянам, які були змушені виїхати з зони бойових дій: на сьогодні ми маємо в Україні приблизно 1 мільйон таких громадян. І третє – збільшення видатків на обслуговування державного боргу через девальвацію гривні».

Депутати не бачили меморандуму з МВФ – Кривенко

Пропозиції щодо збільшення субсидій на газ і комунальні послуги фактично підтверджують намір уряду збільшувати тарифи. Заступник голови парламентського комітету з питань бюджету, народний депутат від «Самопомочі» Віктор Кривенко каже у коментарі Радіо Свобода: його фракція із розумінням ставиться до потреби переглядати тарифи, але за умови, що підвищення обґрунтоване конкретними потребами.

«Ключове питання: треба тарифи підвищувати, але має бути прозоре тарифоутворення, – наголошує він. – Тому що на сьогодні повністю не зрозуміло, як український газ собівартістю 20-30 доларів, як можна обґрунтувати його ціну у 300-350 доларів – те, про що звучить. Це перше. Друге: яка інвестиційна програма «Укргазвидобування», ми так її і не бачили. Третє: нам, депутатам, не показують меморандум із МВФ, ми не розуміємо, як можна директивно визначити ціну».

«Отже, всі говорять: будь ласка, ми не маємо балансу газу на 2015 рік, ми не маємо фінплану НАК «Нафтогаз», ми не маємо інвестиційного плану «Укргазвидобування», то звідкіля ви взяли цю цифру?» – додає парламентар.

Плани підвищувати тарифи на газ і тепло в уряді не приховують. Міністр енергетики Володимир Демчишин цього тижня розповів, що Кабінет міністрів готує стратегію поступового збільшення тарифів і перший етап подорожчання можливий уже найближчим часом.

Косметичні зміни

Експерт ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» Павло Кухта запропоновані парламенту зміни до бюджету реформаторськими не вважає. На його думку, уряду вдалося домовитися з МВФ без якихось радикальних втрат, але й кредит МВФ, вважає експерт, не є вирішальним для порятунку української економіки.

«Мені важко згадати, коли МВФ реально давав гроші під реформи. Гроші під реформи, справді великі суми дає зазвичай не МВФ. У випадку Греції МВФ давав якусь частину, все інше давала Єврокомісія. Приблизно так само це має бути для України», – вважає економіст.

Бюджет-2015 – це не бюджет реформ, і він не став таким після консультацій із МВФ
Павло Кухта

«Бюджет-2015 – це не бюджет реформ, і він не став таким після консультацій із МВФ. Системних змін там немає. Фактично це говорить про те, що уряд Яценюка, попри наявність у ньому кількох міністрів реформаторів, загалом не є реформістським», – каже Павло Кухта.

Зміни до бюджету парламент може розглянути 26 лютого. Затвердження нової кредитної програми МВФ для України також очікують наприкінці місяця. За оцінками Міністерства фінансів, Україна у 2015 році може отримати від МВФ близько 11 мільярдів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG