Доступність посилання

ТОП новини

Зарано говорити про завершення операції виходу українських військ із Дебальцева – військові


Ми ледь втекли – військові про вихід із Дебальцева
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Перед тим, як залишити власні позиції, військові отримали чіткі накази від керівництва, що вони можуть відходити

Українські військові залишили Дебальцеве. Після кількох днів невпинних боїв силовики були змушені відходити. Військове командування називає операцію передислокацією, хоча самі військові говоять про прорив з оточеного бойовиками міста. Впродовж відходу колони військових потрапляли в засідки, відтак серед військових є втрати.

Українські сили виїхали з Дебальцева. 18 лютого від самого ранку колони техніки просувалися в напрямку Артемівська. Як розповідають військові, всю дорогу їх обстрілювали сепаратисти, але вони були до цього готові. «За нами гналися щойно, ми ледь втекли. Ще не знаємо, десь половина колони потрапила під обстріл. Залишилося менше половини роти», – розповів військовий з 40-го батальйону «Кривбасу».

Відступ з міста відбувався організовано. Перед тим, як залишити власні позиції, військові отримали чіткі накази від керівництва, що вони можуть відходити.

Порошенко заявляє про організований вихід військових із Дебальцева
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:44 0:00

Як розповіли силовики, було кілька колон по кілька десятків бронемашин, вантажівок з військовими – дорогою з Дебальцева ці каравани дорогами потрапляли під шквальний вогонь бойовиків.

Частину техніки, розбитої під час відходу, довелося залишити в полях. Хоча, як запевняли силовики, перед відходом: те, що вони не змогли забрати вони знищили або довели до такого стану, що цю техніку не зможуть використовувати сепаратисти. Іншими словами: бойовики мали б залишитися без особливих трофеїв у Дебальцеві.

МВС: операція з виведення українських військових не завершена

Але поки що рано говорити про завершення операції виходу українських військ з міста, оскільки силовики потрапляли під вогонь і невеликі групи можуть і досі виходити з оточення, кажуть вояки.

У МВС кажуть, що операція з виведення українських військових із Дебальцева завершена на 99%. Про це заявив заступник начальника управління МВС в Донецькій області Ілля Ківа, передає «5 канал».

«Зайняти нові підготовлені для передислокації рубежі мають ще близько трьох сотень наших бійців», – сказав Ківа, додавши, що операція має завершитися сьогодні до обіду.

На сьогодні з Дебальцева вийшли близько 2,5 тисяч українських військових, заявив президент Петро Порошенко, в ході операції шестеро загинули, близько сотні були поранені.

Бойовики на своїх сайтах пишуть про повний контроль над містом і наміри провести з 19 лютого «відновлювальні роботи».

Вояки нарікають і критикують командування АТО і ЗСУ

В коментарях для Радіо Свобода дуже багато вояків нарікали, критикували командування АТО і ЗСУ за те, що рішення про відхід було ухвалене лише тепер. На їхню думку, якби наказ про відхід вони отримали ще кілька днів тому, кількість жертв була б незрівнянно меншою.

За словами військових, ускладнений проїзд до позицій під Дебальцевом і в самому місті був упродовж останніх двох тижнів: були проблеми із ротацією і боєприпасами. Значну частину міста сепаратистам вдалося зайняти ще до відходу українських військ.

Як військові з боями виривались з Дебальцева
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG