Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко – нормандській четвірці: не робіть вигляд, що події в Дебальцеві відповідають мінським угодам


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко під час розмови у «нормандському у форматі» закликав «не робити вигляд, що те, що відбулося в Дебальцеві, відповідає мінським домовленостям».

За повідомленням прес-служби президента, він також закликав виробити чіткі гарантії на випадки, якщо будуть подальші спроби порушити ці домовленості.

Співрозмовники погодились, що представникам спеціальної моніторингової місії ОБСЄ має бути надане повне сприяння, і сьогодні ж вони мають отримати доступ для моніторингу, зокрема у зонах Донецького аеропорту, Горлівки, Первомайська і Широкіно та в інших місцях, де сьогодні були обстріли.

Лише після того, як буде досягнуте припинення вогню, має початися відведення техніки за безпосереднього спостереження ОБСЄ.

«Сторони домовились, що цього тижня скоординують дії на рівні міністрів закордонних справ щодо виконання зазначених цілей. При цьому українська сторона наполягла, щоб у ці дискусії було також включене питання залучення миротворців – як по лінії зіткнення, так і по лінії міждержавного кордону України та Росії», – зазначають у прес-службі президента.

У прес-службі президента України повідомили про розмову у «нормандському форматі», проте не уточнили, хто саме брав участь у переговорах.

Вчора стало відомо, що українські військові почали залишати Дебальцеве. Президент України Петро Порошенко заявив, що підрозділи залишають Дебальцеве організовано, з бойовою технікою і зброєю.

Сьогодні заступник начальника управління МВС в Донецькій області Ілля Ківа заявив, що спецоперація із виведення українських військових із Дебальцева практично завершена. За його словами, операція завершена на 99%.

Досягнуті в Мінську 12 лютого домовленості передбачають, зокрема, припинення вогню з 15 лютого, відведення важких озброєнь від лінії зіткнення і створення зони безпеки. Біля Дебальцева бої продовжилися, проросійські бойовики назвали цю територію своїми «внутрішніми районами».

XS
SM
MD
LG