Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко присвоїв звання Герой України п’ятьом активістам Майдану посмертно


Учасники акцій протесту на майдані Незалежності 20 лютого 2014 року
Учасники акцій протесту на майдані Незалежності 20 лютого 2014 року

Президент України Петро Порошенко надав звання Герой України п’ятьом учасникам Майдану.

«Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно): Бадері Олександру Миколайовичу, Дяковському Юрію Івановичу, Поправці Юрію Юрійовичу, Рибаку Володимиру Івановичу, Чернявському Дмитру Олександровичу», – йдеться в тексті указу, оприлюдненому на сайті президента.

В указі президента зазначено, що звання Героя України надається «за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народові, виявлені під час Революції гідності».

Сьогодні, 20 лютого, в Україні вшановують пам’ять Героїв Небесної Сотні.

Акції пам’яті про жертв Майдану заплановані у багатьох містах країни. На майдані Незалежності в Києві також відбудеться низка заходів.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати «Небесною сотнею».

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 з них загинули. У рамках справи про вбивства учасників Євромайдану та насильницьких дій проти них до суду передано 8 обвинувальних висновків, напередодні повідомляв екс-генпрокурор Віталій Ярема.

XS
SM
MD
LG