Доступність посилання

ТОП новини

Через брак доказів ЄС може зняти санкції з двох осіб режиму Януковича


За попередньою інформацією, санкції щодо 4 діячів доби Януковича будуть продовжені на три місяці, щоб ГПУ ще мала шанс надати докази

Брюссель – Після 5 березня ЄС може зняти індивідуальні санкції щонайменше із двох представників режиму Віктора Януковича, ще, імовірно, стосовно чотирьох обмежувальні заходи можуть продовжити на три місяці. За цей час Генпрокуратура України повинна надати докази їхньої можливої провини в економічних злочинах. Наразі це неофіційна, попередня інформація, що надходить із дипломатичних джерел у ЄС. Новопризначений генеральний прокурор Віктор Шокін обіцяє докласти зусиль, щоб такий список ЄС не зменшувався.

Уже певний час громадськість та медіа обговорюють можливість зняття Європейським союзом індивідуальних санкцій із кількох високопосадовців режиму екс-президента Віктора Януковича. Такі санкції ЄС може накладати за вчинення лише економічних злочинів, як-от оборудки з державними коштами та інші корупційні схеми. За воєнні злочини та злочини проти людяності такі санкції не накладаються. Це прерогатива міжнародних судових інстанцій.

Сьогодні у санкційному списку налічується 22 особи з українським громадянством та реноме представників режиму президента-втікача.

Для того, щоб замороження рахунків та заборона на в'їзд до країн ЄС тривали далі, потрібні юридичні підстави: кримінальні провадження, винесені підозри, судові справи. А з цим в української Генпрокуратури та правосуддя за рік після Майдану проблеми, як визнають і в ЄС, і в Україні.

Новопризначений наступник Віталія Яреми на посаді Генерального прокурора України Віктор Шокін пообіцяв, що докладе зусиль, аби із санкційного списку ніхто не випав.

Цим будуть займатися два заступника Генерального прокурора: новопризначений Давид Сакварелідзе і Віталій Касько. Ми постараємося все зробити, щоб такого не було
Віктор Шокін

«Я думаю, що ми зробимо все можливе. Цим будуть займатися два заступника Генерального прокурора: новопризначений Давид Сакварелідзе і Віталій Касько. Я думаю, що вони неодмінно поїдуть у відрядження щодо цих питань. Ми постараємося все зробити, щоб такого не було», – запевнив Віктор Шокін, виступаючи на своїх першій великій прес-конференції в новій ролі 16 лютого.

У березні в ЄС можуть зняти санкції з двох осіб – дипломати

Втім, у прокуратури лишається для цього не так і багато часу. Чинні індивідуальні санкції діятимуть до 5 березня. Після цієї дати ЄС мусить їх зняти, якщо не отримає відповідих доказів і юридичних аргументів.

Як стало відомо Радіо Свобода з власних дипломатичних джерел у Єврокомісії, наразі є дві кандидатури на зняття санкцій. До цього мова йшла про три особи. Конкретних прізвищ не називають, проте запевняють, що вони давно й добре відомі ГПУ. Крім цих двох чи трьох осіб, є ще щонайменше чотири, індивідуальні санкції щодо яких будуть продовжені на три місяці. Якщо за цей час українські правоохоронці не відкриють по ним кримінальних проваджень, не нададуть доказів їхньої імовірної злочинної діяльності, то санкції щодо них знімуть.

Крім того, як пояснили Радіо Свобода, всім, хто значиться в санкційному списку й чиї контакти Єврокомісія має, були розіслані повідомлення, в яких їм запропонували надати свої пояснення щодо підстав, на яких накладені на них санкції. Тобто кожному дали шанс персонально пояснити свою позицію.

Можливі кандидати на виліт: один із братів Клюєвих, Якименко, Лукаш

Виконавчий директор громадської організації «Центр протидії корупції» Дар'я Каленюк у коментарі Радіо Свобода поділилася своїми прогнозами щодо канидатур на усунення зі списку індивідуальних санкцій.

Перший, хто спадає на думку, – Сергій Клюєв. Екс-голова СБУ Олександр Якименко. Ще один можливий кандидат – Віктор Вікторович Янукович
Дар'я Каленюк

«Перший, хто спадає на думку, – Сергій Клюєв, по якому, взагалі, немає кримінального провадження. Далі – екс-голова СБУ Олександр Якименко, по якому є кримінальне провадження, але воно стосується злочинів на Майдані. Для ЄС цього не достатньо, оскільки санкції накладаються за економічні злочини. Ще один можливий кандидат – Віктор Вікторович Янукович, щодо якого, наскільки я знаю, немає ніяких кримінальних проваджень», – каже Дар'я Каленюк.

Крім цих осіб, зникнути зі списку санкцій має шанси й міністр юстиції часів Віктора Януковича Олена Лукаш.

Не зрозуміло, чому Олені Лукаш досі не висловлена підозра
Дар'я Каленюк

«По ній підозри немає. Вона фігурувала в якихось кримінальних провадженнях. Наскільки мені відомо, ще в травні минулого року Генеральна прокуратура звітувала, що вона підписувала договори з різними міжнародними юридичними компаніями без тендерів, там були зафіксовані різні махінації. Не зрозуміло, чому Олені Лукаш досі не висловлена підозра», – додає керівник Центру протидії корупції.

З-поміж потенційних кандидатів на усунення із санкційного списку раніше називали також Андрія Портнова, але наприкінці грудня 2014 року ГПУ таки винесла йому підозру в зловживанні службовим становищем. Приблизно тоді ж за схожими звинуваченнями підозру винесли бізнесмену Юрію Іванющенку, якого називають одним із найближчих соратників Вітора Януковича. Таким чином, можна прогнозувати, що з них санкції ЄС не зніматиме.

Керівник консультаційної місії ЄС з питань реформ цивільного сектору безпеки Калман Мужей наголошує на тому, що одним з чільних пріоритетів для України має бути реформа саме ГПУ.

Перші результати реформ в Україні мають бути вже в 2015-­му – місія ЄС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Громадські активісти, відзначає Дар'я Каленюк, переконані, що спонукати нинішніх українських можновладців змінити прокуратуру системно й комплексно може прив'язка міжнародної фінансової допомоги до реформи ГРУ, коли діє формула «сьогодні реальна реформа – завтра гроші». Інакше, вважають вони, навіть діяльнісний новий генпрокурор не зможе гарантувати, що його підлеглі виконають свою роботу настільки, наскільки це потрібно, аби ЄС не довелося скасовувати вже запроваджені санкції, для яких початково існували підстави.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG