Доступність посилання

ТОП новини

Краща інформованість громадян – менший простір для корупції – соціолог


Люди відвідують резиденцію «Межигір’я» після втечі Віктора Януковича, 22 лютого 2014 року
Люди відвідують резиденцію «Межигір’я» після втечі Віктора Януковича, 22 лютого 2014 року

Чеські міністри вже знають, що сьогодні чи за два дні перед їхніми дверима стоятиме активіст чи просто небайдужа людина і вимагатиме пояснень

Прага – Не боятись говорити відкрито: за роки після демократичної оксамитової революції 1989 року чехи здобули на цьому полі вже немалий досвід. Адже інформованість – це один із найдієвіших способів спілкування із суспільством. У Чехії це копітка щоденна робота політиків, державних і громадських діячів, менеджерів і навіть підприємців. Вони знають, що діалог зі співгромадянами – найкращий і найкоротший шлях до їхньої свідомості, а також спосіб уникнути чуток і здолати тіньові схеми.

Відкрите спілкування – одна з найважливіших рис розвинутого демократичного суспільства. Там, де існує відкритий діалог всередині суспільства, там, де політики, міністри і високі державні службовці не бояться спілкуватись і самі шукають простір для діалогу з громадянами – там мають дуже малий шанс вижити чутки і непорозуміння. Відкрите суспільство – це також успішний шлях боротьби з корупцією, вважає соціолог, доцент Інституту соціології Академії наук Чехії Яна Леонтьєва.

Кожна розмова з людиною не в кулуарах, а з відчинениними дверима має чітко визначену функцію – виховати діяльну і відкриту позицію громадянина в суспільстві. Але це також і показник рівня розвитку демократичного суспільства, каже Яна Леонтьєва:

Не тільки держава має потребу пояснювати, але і сама громадськість цієї інформації вимагає
Яна Леонтьєва

«В Чехії вже можна говорити про більш розвинуте громадянське суспільство. Не тільки держава і державні інституції мають потребу пояснювати, але і сама громадськість ці пояснення, цієї інформації вимагає».

Чехи вже звикли: не минає й дня, щоб не почути чи не прочитати про прес-конференції чи брифінги міністрів, партійних лідерів усіх мастей, керівників громадських, благодійних організацій. Хочете, щоб вас почули, щоб про вас говорили – організуйте круглий стіл, запросіть зацікавлених і представників засобів масової інформації і роз’ясніть їм свою позицію. Тільки відкритий діалог з суспільством допомагає розкривати корупційні схеми і запобігає створенню нових, вважає чеський соціолог Яна Леонтьєва:

В державі, де є більший доступ до інформації, набагато менше простору для корупційних дій
Яна Леонтьєва

«В державі, де є більший доступ до інформації, набагато менше простору для корупційних дій. Якщо ви можете перевірити, наприклад, хто фінансує цю політичну партію, якщо ви можете знайти у вільному доступі інформацію, якими маєтками володіють певні політики, то вам вже набагато легше ухвалювати якісь політичні рішення, наприклад, чи надати тому політикові на наступних виборах політичний мандат».

Спілкуйтесь зі співгромадянами, не бійтесь говорити самі, але й почуйте їхній голос – це один із головних законів демократичного суспільства. В Чехії є навіть така посада – міністр з прав людини, рівних можливостей і законодавства. Працівники цього міністерства проводять чи не найбільше прес-конференцій і круглих столів. Без роз’яснень законодавчого процесу рух в напрямку демократичного суспільства неможливий, вважає фахівець відділу права і рівних можливостей уряду Чеської Республіки Ярміла Балажова:

«Я переконана, що для розвитку демократії в країні важливим є плюралізм поглядів, а в цьому процесі важливим є доступ до інформації. Дуже важливо, якщо ця інформація подається з боку політичного керівництва, особливо в наш час, коли ми використовуємо можливості інтернету. Щоб орієнтуватись всередині цієї маси поглядів, потрібно володіти різними джерелами інформації, щоб вони були виваженими і щоб громадянин мав право з цієї маси вибрати і сформувати свій кут зору».

В міністерстві з прав людини Чехії звертають особливу увагу на те, як навчити співгромадян орієнтуватись у великому морі інформації. Ярміла Балажова розповідає Радіо Свобода, що зараз опрацьовується новий інтернет-проект: це мають бути блоги, які вестимуть працівники міністерства, щоб у формі діалогу роз’яснювати громадянам, як поставити закон на свій бік чи як діють контролюючі механізми державної влади.

Прес-конференції, які щоденно транслюють канали чеського громадського телебачення, листівки, які роздають в метро чи на вулицях із запрошенням прийти на зустріч з політиком, письменником чи громадським активістом – нині це вже норма життя пересічного чеха. Якщо міністр приховує свої статки, він, зрозуміло, не зацікавлений у відкритому спілкуванні, двері його кабінету щільно зачинені. Якщо так складається, значить можна говорити про урядовця безвідповідального, нездатного до діалогу зі суспільством, якому він служить. Такої думки відомий чеський політолог Карлового університету в Празі Міхал Романцов:

Однією з характеристик демократії є відповідальні уряди, а відповідальним є той уряд, який відповідає на запитання своїх громадян
Ярміла Балажова

«Держава не тільки має надавати своїм громадянам певний інформаційний сервіс. Громадяни повинні також мати доступ до незалежних джерел інформації для того, щоб вони могли контролювати свою державу, відповідно давати їй завдання. Однією з характеристик демократії є відповідальні уряди, а відповідальним є той уряд, який відповідає на запитання своїх громадян. Держава також повинна забезпечити освіту громадян, тому що тільки освічена людина зуміє зорієнтуватись в тій масі інформаційних потоків, інакше вона загубиться».

Розвинене громадянське суспільство – це чи не найголовніший здобуток демократичної Чехії. Його важливою рисою є діалог всередині суспільства, між так званими «верхами» і «низами», між законодавцями і тими, для кого закони пишуться. Чеські політики воліють вести відкриту розмову з громадянами, ніж бути звинуваченими в корупції чи якихось підкилимних політичних іграх. Чеські міністри, політичні лідери вже знають: так чи інакше, сьогодні чи за два дні перед їхніми дверима стоятиме активіст або просто небайдужа людина і вимагатиме пояснень. За таких обставин прес-конференція як місце, де президент, міністр чи партійний лідер може роз’яснити ситуацію в країні, розповісти про зміни в житті суспільства й і відповісти на запитання присутніх, та ще й перед телекамерами в прямому ефірі – це дуже дієвий спосіб спілкування, вважає Міхал Романцов:

Прес-конференція чи відповідь на запитання через пресу – перший і обов’язковий крок, який мусить зробити держава для своїх громадян
Міхал Романцов

«Гадаю, що прес-конференція чи відповідь на запитання через пресу – це перший і обов’язковий крок, який мусить зробити держава для своїх громадян. Цим кроком вона дає їм сигнал, якої мети хоче досягнути і якими засобами для цього володіє. Важливо також на прес-конференціях ставити запитання, на які буде потрібно відповідати».

Як свідчить європейський досвід, прес-конференції як дієвий і оперативний засіб спілкування зі співгромадянами активно використовує більшість розвинутих демократичних країн. При чому, більшість країн демократичної Європи не контролюють доступ медіа на свої конференції.

Відкрита інформація у відкритому суспільстві, вільний доступ до неї, право голосу для кожного громадянина, як свідчить чеський досвід, є запорукою поступу в демократії.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG