Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисник закликав львів’ян до порозуміння щодо пам’ятника митрополиту Шептицькому


Митрополит Андрей Шептицький, архівні фото
Митрополит Андрей Шептицький, архівні фото

Правозахисник, публіцист, проректор Українського католицького університету Мирослав Маринович закликав львів’ян до мудрості і виваженості щодо спорудження у Львові пам’ятника митрополитові УГКЦ Андрею Шептицькому(1865-1944 роки життя).

У своєму зверненні правозахисник наголосив, що не міг навіть припустити, що в рік 150-ліття великого Митрополита люди здрібнюються настільки, що стануть ілюструвати собою найгірші риси українців, описаних самим Шептицьким.

«Є в душі українця глибока та сильна воля мати свою державу та попри ту волю знайдеться може рівносильна і глибока воля, щоб та держава була конечно такою, якою хоче її мати чи партія, чи кліка, чи група, чи навіть одиниця. Бо як же пояснити те фатальне ділення поміж собою, ті спори, сварні, ту партійність, яка нищить кожну національну справу. Як пояснити психіку таких численних гарячих патріотів, яких праця має визначний руїнний характер?» – йдеться у зверненні.

Згідно з рішенням Львівської міськради, пам’ятник митрополиту Андрею Шептицькому мають встановити на площі перед Святоюрським собором і у плані реконструкції слід переоблаштувати сквер і зрізати кілька дерев. Натомість автори проекту пояснюють, що засадять нові дерева.

Львівська міськрада виділила 30 мільйонів гривень на встановлення пам’ятника Шептицькому. У грудні виконком міськради затвердив пам’ятник за проектом архітектора Андрія Коверка.

Відтак у Львові утворились дві групи людей – «захисників скверу біля Святоюрського собору» і «захисників пам’ятника».

Мирослав Маринович наголошує, що конфлікт поміж двома групами львів’ян використовує і вигідний третій силі, щоб розпалити протистояння у Львові на імені митрополита Андрея. Правозахисник закликав не лише львів’ян до порозуміння, але й єпископів і священиків УГКЦ вирішити конфлікт.

XS
SM
MD
LG