Доступність посилання

ТОП новини

Шевченкове свято: під посиленою охороною і без ходи


Могила Тараса Шевченка у Каневі
Могила Тараса Шевченка у Каневі

Проукраїнським громадським організаціям не вдалося домовитися про проведення єдиної спільної акції. Вшановуватимуть Шевченка по черзі

Харків – Через останні терористичні акти в Харкові тамтешні патріотичні громадські організації відмовилися від ідеї проведення центром міста ходи «Нескорених». Свято з читанням поезії Тараса Шевченка відбудеться опівдні біля скульптурної композиції пам’ятника Шевченку. Правоохоронці планують посилену охорону прилеглої території пам’ятника, аби не допустити провокацій, а тим паче таких трагедій, яка сталася 22 лютого. Тоді в Харкові під час ходи, присвяченої Революції гідності стався терористичний акт, в результаті якого загинуло чотири людини. Останній потужний вибух у Харкові пролунав 6 березня, в п’ятницю, коли невідомі підірвали машину комбата батальйону «Слобожанщина».

Через вибух міни причепленої до машини подружжя Янголенків дістали мінно-вибухові поранення. Як розповів Радіо Свобода Сергій Янголенко, його старшому брату Андрієві вже ліпше, а Інна, його дружина, перебуває в реанімації на апараті штучного дихання.

«У комбата «Слобожанщини стабільний стан, середньої тяжкості. Перебита плечова кістка. Осколок ще в кістці, його не виймали, чекають доки загоїться рана, а тоді діставатимуть. Кілька осколків – у руці та нозі. А його дружина Інна, боєць батальйону «Харків-1» – у тяжкому стані. Вона перебуває на апараті штучного дихання, великий осколок і кілька малих – в правій легені. Від вибуху велика травма легенів, права – розірвана. Лікарі ще не дають ніяких прогнозів щодо подальшого стану Інни, впродовж цих днів будуть намагатися стабілізувати здоров’я», – розповів Радіо Свобода командир батальйону МВС особливого призначення »Харків-1 Сергій Янголенко.

За останні півтора місяці Харків тричі здригався від терактів з людськими жертвами. Щоправда останню диверсію, що сталася 6 березня, СБУ розслідує за статтею «Посягання на життя працівника правоохоронного органу».

Слідчі працюють на місці вибуху машини у Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Такі трагедії, як 22 лютого, коли від теракту загинуло четверо харків’ян, змушують проукраїнські патріотичні сили, місцеву владу та правоохоронні органи переглянути підхід до проведення вуличних громадських акцій.

Момент вибуху у Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

У Харкові вшанували загиблих унаслідок теракту
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

9 березня 201-у річницю від дня народження поета Тараса Шевченка патріоти святкуватимуть в стислому форматі, їм довелося скасувати ходу «Нескорених», яку мали провести від пам’ятника Шевченку до площі Конституції.

Хода «Нескорених»: за і проти

Після лютневого теракту між активістами різних течій проукраїнського громадського руху Харкова точаться дискусії, чи варто згортати вуличні акції та проводити патріотичні марші, якщо в місті зберігається підвищена загроза терактів.

В організації «Громадська варта» наполягають: особливо в такий важливий час для Харкова, коли ворог намагається всілякими способами залякати жителів, коли намагається закрити рота патріотичним проукраїнським активістам, не можна згортати діяльність.

Член «Громадської варти» Дмитро Олійник повідомив, що при обговоренні проведення запланованої ходи «Нескорених» точилася гаряча суперечка між різними громадськими активістами і організаціями, але таки вдалося дійти спільної позиції: хода центром міста, присвячена дню народження великого Кобзаря, скасована.

Дівчата читатимуть вірші, лунатимуть пісні на слова Шевченка, буде молебень, а ходи не буде
Дмитро Олійник

«Цей захід буде біля пам’ятника Шевченку. Дівчата читатимуть вірші, лунатимуть пісні на слова Шевченка, буде молебень в пам’ять Шевченка, а ходи не буде. Ми звернулися з проханням організувати охорону до СБУ, міліції», – розповів Радіо Свобода Дмитро Олійник.

В соцмережах не всі дописувачі схвалюють скасування ходи. Харків’янин Дмитро Мартсон збирається прийти до скульптурної композиції Шевченку, аби висловити свою громадянську позицію.

«Я категорично проти. Нас повсякчас хтось намагається залякати. Але як тільки-но ми впустимо у себе страх – ми будемо подолані! Чому СБУ, МВС не хочуть усвідомити, що зараз їхній час продемонструвати майстерність захистити честь мундира, і показати, що вони можуть дати відповідь тероризму! І потрібно це робити, а не казати громадянам, аби всі вдома сиділи», – пише в Facebook Дмитро Мартсон.

У одного з лідерів харківського Євромайдану Володимира Чистіліна було побажання, всім патріотичним силам Харкова і владі зібратися разом навколо Тарасового пам’ятника. Він – серед противників ходи людей центральною вулицею міста Сумською.

«Однієї масової змістовної акції у Тараса було б достатньо, аби показати, що Харків – це Україна», – написав на своїй сторінці у Facebook Володимир Чистілін.

До Шевченка – по черзі

Утім про проведення єдиної спільної патріотичної акції проукраїнським громадським організаціям домовитися не вдалося через давні претензії одне до одного.

О 10.00 ранку до скульптурної композиції великому Кобзареві прийдуть на покладання квітів чиновники з обласної державної адміністрації, представники політичних сил і активісти Євромайдану. Одразу ж відбудеться і народне віче від Євромайдану. Згодом опівдні біля пам’ятника зберуться активісти: «Громадської варти Харків» за підтримки Східного корпусу та Автомайдану Харкова.

На заході біля Шевченко не має бути жодного політичного прапору, тільки прапори України та УПА
Дмитро Олійник

«На заході біля Шевченко не має бути жодного політичного прапору, тільки прапори України та УПА», – йдеться в інформаційному повідомленні активіста Дмитра Олійника.

Як розповів Радіо Свобода командир батальйону МВС особливого призначення «Харків-1» Сергій Янголенко, сьогодні його бійці разом з батальйоном «Слобожанщина» біля пам’ятника Шевченку будуть особливо пильними.

Якщо на майданчику біля пам’ятника Шевченку якось можна забезпечити охорону, спробувати попередити теракти, то з приводу ходи я скажу так: дуже важко забезпечити безпеку людям
Сергій Янголенко

«Так, 9 березня збиратися потрібно, але при цьому потрібно вживати заходів з недопущення терактів. Якщо на майданчику біля пам’ятника Шевченку якось можна забезпечити охорону, спробувати попередити теракти, тобто там є камери спостереження, за якими можна цілодобово відстежувати ситуацію, цю територію можна оточити, вибухотехніки можуть перевірити, то з приводу ходи я скажу так: дуже важко забезпечити безпеку людям», – коментує Радіо Свобода правоохоронець Сергій Янголенко. При цьому Він просить усіх, хто прийде до пам’ятника Шевченку, бути дуже пильними і реагувати при побаченому залишеному пакеті, сумці чи згортку.

Якщо міліція та інші органи застерігають, просять не виводити людей на масові заходи і не йти ходою, то краще дослухатися
Євген Лісічкін

Громадський активіст Євген Лісічкін, відстежуючи в інтернеті суперечки між патріотами щодо варіантів святкування Тарасового дня, висловив переконання, що вшанування пам’яті Шевченка передусім має відбуватися з гарантією безпеки для кількох сотень, а то й тисяч, харків’ян, які можуть прийти на акцію.

«Вшанувати пам’ять Тараса Шевченка можна різними способами. І для цього не потрібно підганяти людей під якусь небезпеку, яка може спричинити таку трагедію, як 22 лютого, коли біля Палацу спорту трапився теракт. Тому, якщо міліція та інші органи застерігають, просять не виводити людей на масові заходи і не йти ходою, то краще дослухатися», – заявив Радіо Свобода Євген Лісічкин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG