Доступність посилання

ТОП новини

Вбивство Нємцова. Замовників убивства вигороджують – експерти


Під час акції вшанування пам’яті Бориса Нємцова у Херсоні, 1 березня 2015 року
Під час акції вшанування пам’яті Бориса Нємцова у Херсоні, 1 березня 2015 року

«Упродовж багатьох років демонізували чеченців. Сьогодні до цього додали ще українців» – Закаєв

Арешт п’яти осіб із регіону Північного Кавказу, яких звинувачують у вбивстві російського опозиціонера Бориса Нємцова, викликав неоднозначні реакції. Російські ЗМІ повідомляють із посиланням на джерела в правоохоронних органах, що затриманий за підозрою у вбивстві опозиційного політика Заур Дадаєв фактично зізнався в організації злочину, який вчинив «через негативні висловлювання Нємцова про мусульман, які проживають в Росії, і про пророка Магомета».

Восьмого березня Басманний суд Москви видав санкцію на арешт Дадаева і ще чотирьох підозрюваних у причетності до злочину – братів Анзора і Шагіда Губашевих, Хамзада Бахаева і Тамерлана Ескерханова – до 28 квітня.

Ці арешти викликали підозри, що Кремль може намагатися використовувати неспокійний регіон Північного Кавказу як зручного «цапа-відбувайла».

Адже відомі й інші випадки, коли Кремль називав саме чеченський слід, висуваючи звинувачення за вбивства відомих політиків чи журналістів.

Із таких найгучніших прикладів називають три.

Перший: вибухи житлових будинків у вересні 1999 року у Москві, Волгодонську та Буйнакську, коли загинуло близько 300 цивільних осіб. Потім Кремль почав Другу чеченську війну, стверджуючи, що за вибухами стоять сепаратисти Північного Кавказу.

Другий: вбивство у 2004 році Пола Хлєбнікова, який був редактором російської версії журналу Forbes – його атакували озброєні люди за межами його офісної будівлі. Влада тоді заявила, що вбивство було відповіддю на журналістське розслідування Хлєбнікова, до якого увійшли книги російською Бориса Березовського і лідера чеченських повстанців Хож-Ахмеда Нухаєва.

Третій: вбивство Ганни Політковської, журналіста і активістки, яка протягом років документувала порушення прав людини в Чечні, злочини, за які вона покладала провину на Кремль і чеченського лідера Рамзана Кадирова. Політковська була застрелена в під'їзді свого будинку на день народження Путіна, 7 жовтня 2006-го. Рік по тому поліція заарештувала 10 підозрюваних, у тому числі членів чеченської організованої злочинної групи, метою якої, за офіційною версією, було «дестабілізувати» Росію.

І ось знову «чеченський слід» у вбивстві опозиціонера Бориса Нємцова. Його соратник Ілля Яшин назвав це «маячнею і результатом політичного замовлення Кремля». А головний редактор «Щотижневого журналу» Олександр Риклін назвав це «повним абсурдом»: «Не вірю ні секунди. Цілком можливо, що вони – реальні виконавці, хоча хотілося б побачити докази. Мотиви? Мені здається, це йому (Дадаєву) все продиктували, я думаю, буквально в той час, як він летів в літаку. Розповіли докладно, що треба говорити».

Чому взялися саме за чеченський слід?

Можливо, що йшла якась торгівля з вищим чеченським керівництвом. Це найзручніший для всіх варіант, найзручніша версія
Олександр Риклін

Мета офіційного розслідування вбивства Бориса Нємцова – вигородити справжніх замовників його вбивства
Григорій Шведов

На запитання, чому вирішили зараз запропонувати суспільству саме таку версію – черговий «чеченський слід»? – Риклін припустив: «Тому що іншого немає. Ми ж не знаємо деталей. Цілком можливо, що виконавці реальні. А тоді треба щось говорити. Цілком можливо, що йшла якась торгівля з вищим чеченським керівництвом. Там дуже багато може бути різних підводних каменів. Наші всілякі спеціальні люди з вищих ешелонів влади – і чеченські – це найзручніший для всіх варіант, найзручніша версія. Хтось у когось в результаті опинився на гачку, хтось від когось опинився в залежному становищі. Це нормально. Так тепер спецслужби працюють».

Головний редактор інтернет-видання «Кавказький вузол» Григорій Шведов вважає, що мета офіційного розслідування вбивства Бориса Нємцова – вигородити справжніх замовників його вбивства.

Ахмед Закаєв
Ахмед Закаєв

Упродовж багатьох років демонізували чеченців, всю націю. Сьогодні до цього додали ще українців
Ахмед Закаєв

А те, що «чеченський слід» у вбивстві Бориса Нємцова є пропагандою, вважає лідер чеченської опозиції Ахмед Закаєв, який живе у Лондоні.

«Упродовж багатьох років демонізували чеченців, всю націю. Сьогодні до цього додали ще українців. Вони не могли не використати той факт, що чеченці, які підтримують ідею незалежності, є на боці української влади. Тож їм треба було змішати це разом і ще прив’язати до вбивства Бориса Нємцова. Це чиста пропаганда, яка не має нічого спільного з реальністю», – сказав Закаєв у понеділок, 9 березня, в інтерв’ю програми Радіо Свобода «Настоящее время».

Родичі не вірять у причетність

ЗМІ повідомили, що родичі затриманих за підозрою в убивстві Бориса Нємцова не вірять в їхню причетність до злочину.

«Мій брат 11 років працює в лавах нашої армії. Захищає батьківщину, захищає Росію. У важких умовах працює, у лісі, бере участь у різних операціях і славиться тільки відвагою. Він завжди на передовій», – сказала Тамара Дадаева в інтерв’ю телеканалу «Дощ».

За її словами, Заур Дадаєв має численні нагороди, зокрема, й нагороди від Кадирова. Зурпан Губашева, мати обвинувачених Шагіда і Анзора Губашевих, також заявила, що не вірить у їхню причетність до вбивства.

Тим часом стало відомо, що президент Росії Володимир Путін нагородив орденом Пошани главу Чечні Рамзана Кадирова. Як мовиться в указі, Кадиров удостоєний нагороди за «трудові успіхи, активну громадську діяльність та багаторічну сумлінну працю».

Санкт-Петербург, 1 березня 2015 року
Санкт-Петербург, 1 березня 2015 року


На цю ж тему:

09.03.2015
Кадиров назвав обвинуваченого в убивстві Нємцова «патріотом Росії»

Суд у Москві заарештував 5 підозрюваних – усі вони етнічні чеченці. Ще один підозрюваний загинув далі

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG