Доступність посилання

ТОП новини

В окупованій Макіївці зріє «продовольчий бунт» (огляд преси)


Вгамовувати невдоволених «народною владою» на Донбасі з Москви вже направили співробітників ФСБ

Окупанти, які прийшли на Донбас, не планують розбудовувати цей регіон, а навпаки руйнують його інфраструктуру, стверджує «Україна молода». Не дивно, що, за даними групи «Інформаційний спротив», у Макіївці зріє «продовольчий бунт» через захмарні ціни. Тим більше, що до цього міста повертаються невдоволені дезертири з «ДНР», з якими не розрахувалися. Тим часом у Дебальцеві після виходу українських військ не припиняється масове мародерство, в якому беруть активну участь не лише бойовики, а й самі місцеві жителі, які грабують житла своїх сусідів. Вгамовувати невдоволених «народною владою» на Донбасі з Москви вже направили співробітників російського ФСБ. Спецслужби «ДНР» і «ЛНР» мають поповнити і колишні співробітники кримських структур СБУ, які зрадили Україну і присягнули на вірність Кремлю. Зрадників направляють на Донбас у «добровільно примусовому порядку», попередньо готуючи їх у тренувальних таборах Ростовської області Росії.

Москва продовжує надсилати газ в обхід Києва на підконтрольні окупантам та бойовикам території. Оплачувати ж мільярдні рахунки хоче змусити Україну. Кремль намагається також змусити Україну утримувати сепаратистські угрупування «ДНР» і «ЛНР». Тому, як наголошують експерти тижневика «Країна», Києву потрібно захоплені бойовиками й російськими військами райони Донбасу оголосити окупованою територією й перекласти відповідальність за її утримування на Москву та підтримувані нею сепаратистські угрупування. Це дозволить Україні виграти час, зберегти життя людей, ресурси та гроші. І сконцентруватися на внутрішніх проблемах. Мінусом було б те, що держава тимчасово позбувається частини своєї території, і ставить під удар велику кількість громадян. Але іншого адекватного механізму немає. Якщо Україна не може контролювати ці території, то чому повинна постачати туди електроенергію, газ і гроші, запитує видання.

Енергетична безпека і силові структури були недооцінені з точки зору незалежності України. Наслідки – анексія Криму і війна на Донбасі. Тому сьогодні необхідно виправляти помилки. Зокрема, в нафтопереробній галузі. Як наголошує дописувач газети «Україна молода», знизити ціни на пальне в Україні допоможе тільки відкриття нового сучасного нафтопереробного заводу. Казахстан міг би буди добрим партнером для країни у справі будівництва і експлуатації комплексу. Тим більше що Казахстан успішно вирішує питання експорту нафти в обхід Росії – через Каспійське море. На цьому наголошується в публікації «Негайно позбутися залежності».

Наступного тижня в Україні починається демобілізація солдатів, які перебували на Донбасі строком від 7 місяців до року. Бійцям, звиклим засинати під артилерійську канонаду, доведеться знову адаптуватися до мирного життя. Експерти газети «Сегодня» попереджають: така адаптація може відбуватися болісно і радять не відпускати хлопців додому відразу після «дембеля». Психологи нагадують, що бійці потребуватимуть підтримки рідних і чіткого розпорядку дня. І радять не розпитувати солдата про те, що він пережив – адже це для нього буде додаткова травматизація.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG