Доступність посилання

ТОП новини

Хліб дорожчає, хоча долар дешевшає


Кілька хвиль подорожчання хлібобулочних виробів, які почалися через паніку на валютному ринку і тривають досі, є необґрунтованим, вважають експерти

Київ – У Києві вкотре з початку року дорожчає хліб. Подібні повідомлення надходять і з українських регіонів. Виробники днями підвищили ціну на третину, пояснюючи це тим, що подорожчали всі складові, потрібні для виробництва. Експерти ж кажуть, що закономірно хліб дорожчав у лютому, під час стрімкої девальвації гривні. Нині ж, коли національна валюта зміцнилася, підвищення цін більше нагадує гонитву за прибутками. Тим часом КМДА анонсує появу в столиці соціальних сортів хліба.

Від початку року цінники у хлібобулочних відділах магазинів суттєво змінилися: найдешевші сорти білого хліба, які раніше можна було купити менш ніж за чотири гривні – зараз коштують більше п’яти. Тим часом підприємство «Київхліб», один з основних виробників хлібобулочних виробів у столиці, 12 березня заявив про нове подорожчання «продукту номер один». І навів у своїй заяві нові ціни.

«Хліб «Український столичний подовий» (0,95 кілограма) виросте в ціні з 6,9 гривні до 8,58 (з ПДВ), хліб «Пшеничний традиційний подовий 1 сорту» (0,65 гривні) – з 5,64 до 7,14 гривні, батон «Нарізний київський» (0,5 кілограма) – з 5,34 до 7,2 гривні», – заявляють на сайті підприємства. Сорти хліба, які були найдешевшими, тепер коштують 6 гривень, ідеться в повідомленні.

Компанія уточнює, що наводить ціни без роздрібних націнок. І відзначає, що здорожчання є вимушеним, та що до нього вдалися після підвищення цін на всі складові собівартості хліба. Перед тим «Київхліб» підвищив ціни на свою продукцію 18 лютого.

Хліб стає дорожчим в різних регіонах України. Ольга, жителька Ужгорода, повідомила Радіо Свобода, що в Закарпатті ціна хліба зросла чи не найбільше в Україні.

«Звичайний білий буханець, який на початку року коштував 6-7 гривень, зараз – 12-17, залежно від пекарні. На щастя, нашу родину це не дуже зачепило, бо хліб не є для нас основним продуктом», – каже Ольга. Водночас, вона визнає, що місцеві пенсіонери та малозабезпечені від такого стрибка цін відчутно потерпають.

У Києві – подібна ситуація. Однак частина місцевих жителів більше незадоволена погіршенням якості хліба, ніж його ціною.

Мало того, що подорожчало, та ще й за якістю це якесь «в.о. хліба»

Марія, киянка: «Мене зачіпає якість хліба. Ані батон, ані чорний – їсти не можна, це не хліб, скільки б він не коштував. Можна їсти хіба що той хліб, випічку свіжу (з приватних пекарень), яку продають у паперових пакетах. Або – випікати власноруч. Мало того, що подорожчало, та ще й за якістю це якесь «в.о. хліба», – обурюється киянка. До Радіо Свобода надходять й інші повідомлення від киян, які відмовляються від магазинного хліба і випікають самі. Хто через ціни, хто – через якість.

Експерт: підвищення цін «запустила» паніка, а підживлює – прагнення прибутку

Марія Колесник
Марія Колесник

​В лютому хліб в Україні дорожчав з об’єктивних причин, нині ж це більше схоже на гонитву за прибутком, коментує Радіо Свобода ситуацію експерт консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник.

Стабілізація валютного ринку викликала зниження цін на пшеницю, цукор, соняшникову олію
Марія Колесник

«Подорожчання, заявлене «Київхлібом», вже не перше з початку року. Те, яке відбулося в лютому – обґрунтоване. Нинішнє – викликане кількаденною панікою, коли різко зросла вартість долара, і через ажіотажний попит – ціни на товари та послуги. Але це було недовго. Стабілізація валютного ринку викликала зниження цін на пшеницю, цукор, соняшникову олію. Ціна зерна у п’ять з половиною тисяч гривень за тонну пшениці 2-го класу, анонсована «Київхлібом» (як аргумент для подорожчання продукції) – не є об’єктивною. Реальна ціна пшениці – 4100-4200 гривень за тонну», – пояснює ситуацію на ринку Марія Колесник.

За словами аналітика, ті виробники хліба, які не підіймали ціну з минулого року, зараз роблять це цілком обґрунтовано. Повторне ж підвищення ціни на хлібобулочні вироби Марія Колесник називає «неекономічним кроком, грою на спекуляціях».

Тим часом міський голова Києва Віталій Кличко обіцяє здешевлення деяких «соціальних» сортів хліба з 14 березня.

Про це йдеться в повідомленні Київської міськадміністрації з посиланням на слова міського голови столиці.

Під час зустрічі з керівництвом ПАТ «Хліб Києва» Кличко зазначив, що підприємства повинні розглянути варіанти закупівлі борошна та інших інгредієнтів за нижчою і конкурентною ціною. І пообіцяв, що ціни на соціальні сорти хліба повернуться на рівень 1 березня.

Зокрема, хліб «Український» коштуватиме 5,94 гривні, «Пшеничний» – 4,8 гривні, «Батон нарізний» – 4,86 гривні.

Міський голова закликав інших виробників, зокрема, «Київхліб», не підвищувати ціни на соціальні сорти хліба.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG