Доступність посилання

ТОП новини

Керрі і Лавров на переговорах про іранську ядерну програму поговорили про Україну


Держсекретар США Джон Керрі та глава МЗС Росії Сергій Лавров, Париж, жовтень 2014 року
Держсекретар США Джон Керрі та глава МЗС Росії Сергій Лавров, Париж, жовтень 2014 року

Держсекретар США Джон Керрі обговорив з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим ситуацію в Україні, Ємені та Сирії.

«Ми провели з Лавровим хорошу дискусію, обговорили ситуацію в Україні, Ємені та Сирії», – сказав Керрі. Інших подробиць розмови про Україну держсекретар не назвав.

Лавров і Керрі в Лозанні, де тривають переговори щодо ядерної програми Ірану, також обмінялися думками про способи виходу на врегулювання ситуації навколо програми Тегерана.

Раніше в неділю, 29 березня, заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Арагчі заявляв, що Тегеран і шість провідних країн світу «з 90-відсотковою ймовірністю» ухвалять політичну домовленість щодо ядерної програми Ірану до завершення терміну переговорів про це наприкінці місяця. При цьому, додав посадовець, із більш як 50-відсотковою ймовірністю цієї домовленості досягнуть уже цього ж дня, в неділю, 29 березня.

У вівторок, 31 березня, збігає термін, який встановили для себе минулої осені міжнародна спільнота й Іран, щоб досягти постійної політичної домовленості щодо суперечливої іранської ядерної програми з тим, щоб Тегеран значно обмежив її обсяг, а світ зняв із нього накладені через цю програму санкції. Остаточну домовленість між шістьма провідними державами світу й Іраном, із технічними подробицями, мали б укласти до 30 червня.

Іран, як підозрюють у світі, намагається чи намагався таємно створити ядерну зброю. Іран заперечує це, але доказів суто мирного, як він заявляє, характеру його ядерної програми досі так і не надав.

XS
SM
MD
LG