Доступність посилання

ТОП новини

Серед молоді я ще з повним збайдужінням не зустрічалася – волонтер університету Шевченка


На фронті воюють близько 100 викладачів, аспірантів, студентів-добровольців і мобілізованих випускників Військового інституту університету Шевченка

Збирають гроші і речі для бійців, проводять ярмарки, концерти і вистави, плетуть маскувальні сітки, допомагають переселенцям речами, а студентам із зони АТО – коштами, порадами і психологічною підтримкою. Все це роблять волонтери Київського національного університету імені Шевченка. Крім того, в КНУ працюють медичні курси Товариства Червоного Хреста, а також «студентський вишкіл» від Студентської гвардії. Про це в ефірі програми «Молодь плюс» розповіла другокурсниця вишу Катерина Таранова. Загалом же випускників, викладачів та студентів КНУ в зоні АТО – близько 100, каже вона.

Катерина Таранова
Катерина Таранова

Катерина Таранова: Небайдужі студенти є, і їх дуже багато. Наскільки патріотичним був цей підйом на початку вересня, з яким ентузіазмом це все організовувалось – то, звичайно, величезні масштаби. Проте наразі ситуація вже настільки затяглася із воєнними діями, що важко стає інколи співпрацювати зі студентами, наступає збайдужіння. Але ми над цим постійно працюємо: проводяться патріотичні заходи, концерти, ярмарки. Студенти, в принципі, готові відгукуватися на заклики, і ситуація починає поступово поліпшуватись.

Як студенти допомагають АТО?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:23:59 0:00


Проектів у нас дуже багато, вони всі тим чи іншим чином пов’язані зі збором коштів або з допомогою. На початку кожного місяця прописується план дій. Студенти − креативний народ, весь час придумують якісь ідеї. Основними проектами є маркети, ярмарки різних типів з абсолютно різним товарним начинням. Скоро буде «Шевамаркет», буде організовано студмістечко. Це буде і «Ярмарок смаколиків», також можна буде почути студентську талановиту молодь, як вона співає, грає, танцює, виступає. Також ведеться плетіння маскувальних сіток по університетських локаціях.

Взагалі викладачів, аспірантів, студентів-добровольців, мобілізованих випускників Військового інституту КНУ воює близько 100

Крім того, 22 квітня КНУ ім. Шевченка виступає одним з організаторів благодійного проекту «Повертайся живим» спільно з Київським муніципальним театром опери та балету і сестрами Тельнюк. Всі зібрані кошти будуть пущені на лікування і переправку трьох поранених бійців. Один із цих бійців є випускником нашого університету. Один з цих бійців – взагалі військовий репортер. Його зачепило під час виконання службових обов’язків. Історії цих хлопців дуже трагічні. Взагалі, викладачів, аспірантів, студентів-добровольців, мобілізованих випускників Військового інституту КНУ воює близько 100.

Випускники військового інституту КНУ є мобілізованими, проте, якщо виникають якісь потреби, вони завжди знають, що можна звертатися до нас. Їм потрібне обмундирування різних видів: форма, берці. Прохання абсолютно різні. Це і збір медикаментів.

4 з наших хлопців, які пройшли цей вишкіл протягом минулого семестру, зимові канікули провели в зоні АТО

Є проект «Студентський вишкіл», долучатися можуть і хлопці, і дівчата. Це робить «Студентська гвардія» – випускники нашого військового інституту або ті, що наразі там вчаться, або студенти, які побували в АТО, готові поділитися досвідом. Це проводиться на постійній основі, і 4 з наших хлопців, які пройшли цей вишкіл протягом минулого семестру, зимові канікули провели в зоні АТО.

Також проводяться медичні курси різної тривалості, різного спрямування. Студенти мають можливість отримати міжнародний сертифікат волонтера, якщо пройдуть повний медичний курс.

Для переселенців кошти не збираються, збираються речі. На кожному факультеті є свій центр, куди студенти можуть принести їх. Потреби там весь час змінюються, списки весь час оновлюються. Раніше це була дитяча література, солодощі, теплі речі. Наразі це вже інші потреби. Тобто, в цьому напрямку ми також працюємо.

Наша студентська робоча група має своїх представників на кожному факультеті. Тобто ми знаємо кожного студента, який перевівся на навчання, або, можливо, вчився в нашому університеті, проте з зони бойових дій

Ми з усіма студентами-переселенцями тримаємо зв’язок. Наша студентська робоча група має своїх представників на кожному факультеті, інституті. Тобто ми знаємо кожного студента, який перевівся на навчання, або, можливо, вчився в нашому університеті, проте з зони бойових дій і йому потрібна допомога. Якщо виникає якась проблема фінансова, чи потреба в забезпеченні якимись речами – вони також звертаються до нас. По психологічну допомогу теж можуть звернутися. У нас в минулому семестрі діяла програма психологічних курсів – люди могли прийти і отримати базові навички спілкування з бійцями, з людьми, що пережили шок внаслідок бойових дій. Окрім того, це можуть бути питання поселення. Наприкінці минулого року до нас перевелося багато студентів з Донбасу і, аби не виникло жодних проблем із складанням сесії, аби всі заліки були зараховані – цим ми також займалися.

Треба не забувати, що, якщо у нас тут зараз мирний час, то ми цим зобов’язані тим, хто на Сході. Ось і все. Серед молоді я ще з повним збайдужінням не зустрічалася

Коли ти щоранку читаєш новини з війни і звикаєш до них – це страшна річ. Треба не забувати, що, якщо у нас тут зараз мирний час, то ми цим зобов’язані тим, хто на Сході. Ось і все. Якщо людина це осягне, то вона сама прийде і допоможе. Серед молоді я ще з повним збайдужінням не зустрічалася. Інколи буває таке, що людина звикає бачити новини з війни і сприймає це як належне. А так просто не треба думати – от і все.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG