Доступність посилання

ТОП новини

Ватажки угруповання «ЛНР» заробляють на «перемир’ї»? (Огляд преси)


Плотницький наразі зацікавлений у перемир'ї, бо отримує зараз там надприбутки

В Україні настав кінець державно-пропагандистському телебаченню, переконує газета «Україна молода». Видання пише, що зі створенням суспільного мовлення, запущено реформу державного пострадянського телебачення. Суспільне мовлення – це загальноєвропейська практика, яка дає можливість створити в Україні справжнє телебачення, що буде утримуватися за кошти громадян і відповідно слугувати їхнім інтересам, а не обслуговувати забаганки влади. Це стосується і регіональних державних каналів. Ера придворних ЗМІ регіональних баронів невідворотно завершується, стверджує видання. Заголовок публікації – «Дорога від УТ-1 до Бі-Бі-Сі».

Рік тому сепаратисти захопили в Луганську обласне управління СБУ, нагадує газета «Факти». Про те, як починалася війна і що зараз відбувається в Луганську і його околицях, виданню розповів координатор батальйонів МВС на луганському напрямку. Він стверджує, що далеко не всі жителі окупованих територій підтримують сепаратистів. Але люди мовчать, бо бояться, що їх схоплять і розстріляють. Серед «ополченців» також чимало громадян, які усвідомили, що сильно помилилися. Щодо перемир’я, то його тривалість залежатиме від того, чиї інтереси будуть переважати. Так, скажімо, лідер сепраратистів «ЛНР» Ігор Плотницький поки зацікавлений у перемир'ї, бо отримує зараз там надприбутки. Він під себе підім'яв кримінальну економіку «ЛНР». Вся гуманітарка проходить через нього. Товари, що надходять в його мережу супермаркетів, приносять прибуток. До того ж він контролює постачання палива, ліків. Він уже мільйонер. Тому йому зараз війна невигідна. Бойовикам і найманцям, а також їхнім польовим командирам війна потрібна. Адже вони за останній час все, що можна було, вже розграбували. А економічного підживлення немає, грошей немає. Значить, їм необхідні нові території, де знову можна буде грабувати, громити магазини, викрадати до Росії автомобілі, захоплювати заручників для викупу. Вони ж тільки на цьому і жили в останні місяці війни. Докладніше про це йдеться в рубриці «Зона ризику».

Про те, як реформується українська армія і її керівництво, доповідає в газеті «Голос України» міністр оборони Степан Полторак. Він переконує, що кількість військовослужбовців збільшується, натомість скорочується бюрократичний апарат Міноборони і Генштабу. Створений кадровий резерв чисельністю майже в півтори тисячі офіцерів-учасників АТО для заміщення посад керівного складу в структурах Міноборони та Збройних сил. Зараз більш як 80% діючих командирів бригад брали участь в Антитерористичній операції. Це свідчить про те, що бригадами, а це натепер, основні бойові одиниці Збройних сил, керують люди, загартовані бойовими діями, які здатні швидко та рішуче ухвалювати рішення в надскладних умовах.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG