Доступність посилання

ТОП новини

Як вижити із п’ятьма дітьми в Луганську


Один день із життя багатодітної сім’ї на території, підконтрольній угрупованню «ЛНР»

Кожен день у сім’ї Рожнових проходить за однаковим сценарієм: підйом о пів на сьому ранку, щоб до восьмої встигнути відвести в дитячий садок трьох синів – Микиту, Рому і Сергійка. Вранці годувати дітей нічим, цих троє поснідають в садку. А ще двоє дітей залишаються вдома. Після цього мама Оксана йде займати чергу, щоб безкоштовно поїсти в соціальній їдальні.

З собою вона бере кілька судочків, щоб принести частину їжі додому. Безкоштовні обіди для Рожнових – це єдина можливість поїсти гарячого хоча б раз на день. У запасах у родини немає практично нічого – пару пакетів крупи бережуть на той час, коли в місті знову почнуться бої.

Кожен день Оксана ходить по різних інстанціях із простягнутою рукою. Допомогу на дітей від так званого «уряду» угруповання «ЛНР» отримала тільки один раз. Гроші, що видаються навесні за жовтень, жінка не отримає, оскільки її прізвища в цьому списку не виявилося. Значить знову доведеться виживати по-старому: просити в борг у близьких, ходити до церкви за додатковою порцією їжі і за одягом. Багато парафіян приносять їй допомогу.

Ближче до вечора родина збирається в маленькій, незатишній і абсолютно непридатній для житла кімнаті. Саме в цій кімнаті проживають сім осіб. Стіни не перший місяць покриті грибком, у кімнаті сиро і накопичується неприємний запах. Судячи з відклеєних шпалер, ремонт тут не робили давно.

Через вогкість діти постійно хворіють. Лікуються здебільшого народними засобами. Батьки через відсутність грошей не мають можливості купити дітям навіть солодощі.

Батько сімейства Олександр Рожнов хотів записатися в «ополчення», але з судимістю воювати не беруть. До речі, син від першого шлюбу Олександра зараз проходить службу в українській армії.

У найближчих планах родини Рожнових – дібратися будь-якими силами на територію України, щоб переоформити документи для отримання грошей на дітей.

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG