Доступність посилання

ТОП новини

КСУ не став оцінювати закон про очищення влади


©Shutterstock
©Shutterstock

Судді, частина з яких підпадає під люстрацію, відклали оцінку люстраційного закону – під тиском депутатів і громадськості

Київ – Конституційний суд України 16 квітня мав намір оцінити, чи відповідає Конституції закон «Про очищення влади», але відклав цю справу через численні клопотання урядовців і депутатів. У коаліції визнають, що закон є недосконалим, однак наголошують, що парламент доопрацьовує спільно з Венеціанською комісією. Частина ж депутатів звинувачує багатьох суддів КСУ в упередженості, оскільки самі підпадають під люстрацію, бо допомагали екс-президенту Віктору Януковичу змінювати Конституцію.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Конституційний суд України вранці у четвер пікетували близько тисячі активістів, із вимогою не розглядати закону про люстрацію. Ще більше правоохоронців – охороняли засідання суду.

Громадські активісти і політики під Конституційним судом захищали люстрацію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00


КСУ напередодні заявив, що має намір оцінити, чи відповідає Конституції нещодавно ухвалений закон «Про очищення влади», після того, як до суду звернулися депутати від «Опозиційного блоку»

Леонід Ємець
Леонід Ємець

Депутат від «Народного фронту» Леонід Ємець, взявши слово на суді, наголосив, що частина суддів можуть бути упередженими щодо змісту люстраційного закону, бо самі підпадають під люстрацію.

Голова суду Юрій Баулін та низка суддів брали участь у діях Януковича щодо зміни Конституції та узурпації влади
Леонід Ємець

«Голова суду Юрій Баулін та низка суддів не мають законного та морального права розглядати закон про очищення влади. Саме вони брали участь у діях (екс-президента) Віктора Януковича щодо зміни Конституції та узурпації влади», – наголосив Ємець.

Він зробив низку клопотань, зокрема – долучити до справи кількох експертів, а 250 депутатів, які голосували за люстраційний закон – у ролі свідків. Зрештою, депутат закликав відкласти розгляд закону, бо нині готуються зміни до нього, спільно з Венеціанською комісією. З подібним клопотанням виступив міністр юстиції Павло Петренко.

КСУ відклав розгляд подання щодо закону «Про очищення влади» на невизначений термін, зваживши на те, що до нього готують зміни з урахуванням позиції Венеціанської комісії, а проект цих змін вже надійшов до парламенту. Присутні на засіданні депутати й експерти зустріли це рішення оплесками.


Голова КСУ скаржиться на тиск і переслідування, хоча на допити його не викликали

Голова суду Юрій Баулін після засідання КСУ пояснив це рішення так: «У клопотанні (про перенесення розгляду люстраційного закону на предмет його конституційності авторства народного депутата Леоніда Ємця – ред.) очікується висновок Венеціанської комісії, а головне – внесено законопроект, який багато чого вирішує щодо тих питань, які порушені у поданні. Всі ці чинники вплинули на наше рішення», – зазначив Баулін.

Водночас, за його словами, судді Конституційного суду зазнають тиску, зокрема й через порушення проти них справ. Однак офіційних повідомлень про підозру та викликів на допити судді наразі не отримували, розповів Баулін.

«Ми поки ніякого офіційного повідомлення не отримували. Ми про все дізнаємось зі ЗМІ», – зазначив голова суду.

«Порушене кримінальне провадження суперечить закону, де сказано, що судді КСУ не несуть юридичної відповідальності за рішення і висновки, крім як за образу і наклеп», – додав він.

Водночас Юрій Баулін не зміг відповісти журналістам, коли він із колегами повернеться до оцінки люстраційного закону. За його словами, судді з цього приводу ще не збиралися та не радилися, а одноосібно він цього не вирішує.

Єгор Соболєв
Єгор Соболєв

Депутат від «Самопомочі Єгор Соболєв закликає президента й парламент подбати про відставку суддів КСУ, які заплямували себе. За його словами, вони вже не мають морального права оцінювати, чи відповідає Конституції той чи інший закон.

Генпрокуратура визнає, що ці судді ухвалили завідомо неправосудне рішення щодо зміни Конституції, що є тяжким злочином. За ними плаче в’язниця
Єгор Соболєв

«Я мав розмову з президентом Петром Порошенком. Попросив його відкликати суддів, призначених за його квотою, і поставити на їхнє місце до КСУ правників-професіоналів. Він сказав, що це не на часі. Хоча підконтрольна йому Генпрокуратура визнає, що ці судді ухвалили завідомо неправосудне рішення щодо зміни Конституції, що є тяжким злочином, – каже Соболєв. – За ними плаче в’язниця. Як люди, які працювали на вимогу Януковича, можуть вказувати Україні, що конституційно, а що – ні?!»

Член громадської ради з люстрації при Міністерстві юстиції України Карл Волох пояснює нинішні події так: частина суддів Конституційного суду під тиском опозиційних депутатів намагалася відтермінувати люстрацію в Україні, поставивши під сумнів конституційність закону «Про очищення влади». Оскільки і ці депутати, і самі судді, які сприяли злочинам екс-президента Віктора Януковича, підпадають під люстрацію.


8 квітня Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо колишнього президента Віктора Януковича, а також суддів Конституційного суду за фактом зловживання службовим становищем. Ідеться про звинувачення колишніх і нинішніх високопосадовців у злочинній змові з метою зміни конституційного ладу(зміни чинної Конституції через суд) та узурпації влади в Україні.


На цю ж тему:

16.04.2015
Закон про люстрацію працює, і тому таке «шалене бажання скасувати його» – Дерев’янко

Авторами конституційного перевороту були Лавринович і Лукаш – Кулик далі
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG