Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк в Україні: ВВП падатиме до 2016 року


Директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Чимяо Фан. Київ, 5 березня 2015 року. ©Shutterstock
Директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Чимяо Фан. Київ, 5 березня 2015 року. ©Shutterstock

Аналітики банку очікують, що економічне падіння триватиме, однак АПК та будівництво почуватимуться краще за інші галузі

Київ – Українська економіка падає і зможе відновити зростання не раніше 2016 року: такий прогноз озвучило представництво Світового банку в Україні, погіршивши свої попередні прогнози. У Світовому банку визнають, що падіння уповільнюють реформи, які проводить український уряд, але аналітики цієї установи вважають, що вони мають бути максимально інтенсивними, щоб «перекрити» негативний ефект від конфлікту на сході України. Частина економістів вважає, що нинішнє та очікуване падіння ВВП – це набагато кращий сценарій, враховуючи російську агресію проти України. Інша частина аналітиків – критикує уряд за бездіяльність.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Український ВВП цього року впаде на 7,5%, тоді як минулого року падіння склало 6,8%. Іще швидше падатиме виробництво: на 10%. Такий прогноз озвучив директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Чимяо Фан.

Україна зазнає безпрецедентних викликів, тому і реформи мають бути безпрецедентними
Чимяо Фан

«Ми бачимо рішучі реформи в Україні, але конфлікт на сході спричинив подальше падіння економіки. Проблеми інтенсифікувалися. Україна зазнає безпрецедентних викликів, тому і реформи мають бути безпрецедентними. Зростання можливе лише за умови докорінних реформ та зменшення інтенсивності збройного конфлікту», – наголошує Фан.

Він пропонує українському урядові найбільше зосередитися на реанімації банківського сектору, щоб він відновив кредитування бізнесу, на зменшенні частки ВВП, яка перерозподіляється через бюджет та на збільшенні відсотка капітальних вкладень у державних витратах. Однак найголовнішою, вважає Чимяо Фан, має бути реформа енергетичного сектору, оскільки, за його словами, дефіцит бюджету «Нафтогазу» зростає, і його неможливо мінімізувати без підвищення тарифів та цін на газ для споживачів. Цей крок, у свою чергу, дасть змогу розвантажити бюджет, оскільки нині за низькі ціни на газ платять з бюджету коштами усіх платників податків, навіть тих, які газу не споживають.

У 2016 році українська економіка вже зростатиме?

Серед найбільших ризиків нинішньої економічної ситуації у Світовому банку називають втрату інтересу зарубіжних інвесторів до України. Водночас Світовий банк і нині залишається одним із найбільших таких інвесторів.

У банку очікують, що український ВВП зростатиме лише з 2016 року, на 2%, якщо війна не внесе корективи.

Україна втратила на Донбасі понад 7% економічних потужностей, що приблизно збігається з падінням економіки за минулий рік.

Економіст Світового банку Анастасія Головач визнає, що відпустивши курс гривні, уряд зменшив падіння експорту, скоротив дефіцит бюджету (без урахування «Нафтогазу», і що дефіцит платіжного балансу завдяки реформам зменшився з 8 до 4%. Аналітик наголошує: є галузі, які почуваються краще за інші, і які цього року покажуть найменше падіння. Серед них Анастасія Головач називає аграрний сектор і будівництво.

«Завдяки девальвації, співпраці з Євросоюзом, завдяки виходу на нові ринки АПК почуватиметься краще за інші сектори. Будівництво зазнало великого падіння цього року, але воно не покаже великого падіння завдяки низькій «базі порівняння», – пояснює економіст.

У Міністерстві фінансів, натомість, очікують падіння економіки за підсумками 2015 року на 5,5% при інфляції близько 30%. Між тим, Світовий банк очікує, що цього року інфляція може сягнути 40%, але наступного – сповільниться.

Економіст: для воюючої країни – 7,5% ВВП – небагато

Василь Юрчишин
Василь Юрчишин

Прогнози Світового банку збігаються з очікуваннями інших експертів, констатує директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. Однак, наголошує він, обсяги падіння економіки близько 7% в умовах війни – не є апокаліптичним сценарієм: могло бути набагато гірше.

«Для країни в стані війни, яка пережила економічну і валютну кризу, такий показник (7,5% падіння ВВП за рік) не є настільки критичним, щоб ми могли говорити про повний розвал системи. Восени минулого року аналітики прогнозували набагато гірший розвиток подій, аж до повного розвалу української інфраструктури», – зазначає Василь Юрчишин.

Він вказує на те, що минулого року український ВВП впав на 6,8% передовсім через втрату контролю над підприємствами частини Донеччини і Луганщини, які опинилися під контролем сепаратистів. Так, за його словами, падіння економіки Донеччини у 2014 році перевищило 30%, тоді як в решті регіонів воно було набагато меншим, аніж загальнодержавний обсяг падіння ВВП.

Між тим, частина економістів, серед яких Андрій Новак і Володимир Лановий, говорять про вкрай низьку ефективність роботи уряду. За їхніми словами, саме відсутність реформ, а не лише війна, призвели до нинішнього скорочення економіки в Україні.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG