Доступність посилання

ТОП новини

Росія вимагає від ЄС відкласти вільну торгівлю з Україною ще на рік


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Україна та Євросоюз не підтримали намірів Кремля затягнути виконання угоди про асоціацію

Київ – Росія звернулася до Євросоюзу з офіційним проханням – відкласти економічну частину угоди про асоціацію України з ЄС. Експерти зауважують: Кремль це зробив навмисно під час переговорів контактної групи з припинення вогню у Мінську, щоб мати додатковий важіль тиску на Україну та ЄС. Однак і українські політики і представники ЄС відкидають можливість подальших затримок з реалізацією угоди.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Посол Росії при Європейському Союзі Володимир Чижов звернувся до ЄС з проханням відкласти до 2017 року набуття чинності торговельної частини Угоди про асоціацію України та Євросоюзу. Про це він заявив у вівторок в Брюсселі, повідомляє видання EUobserver.

Восени 2014 року після тиску Росії дію зони вільної торгівлі України з ЄС, яку передбачає угода про асоціацію, відклали на один рік. Однак Євросоюз запровадив односторонні преференції на експорт українських товарів, натомість європейські товари в Україні продовжують обкладатися митами. За оцінкою частини експертів, така однобічна дія угоди виявилася вигідною і для України: виробники зекономили за рахунок скасування більшості мит близько півмільярда доларів. Інша частина експертів, навпаки, вважає, що наразі Україна програє від односторонніх преференцій: вони не стимулюють уряд робити реформи.

За словами Володимира Чижова, ідею продовжити таке відтермінування економічної частини угоди між Україною та ЄС ще на рік обговорювали на експертному рівні у квітні. І після цього обговорення Росія виступає за те, щоби продовжити відтермінування зони вільної торгівлі України та ЄС ще на один рік у нинішньому вигляді, пояснює посол.

Чижов уточнив, що його ініціативу Київ та Брюссель відкинули. Але він каже, що сподівається на зміну позиції ЄС у майбутньому.

Кремль одночасно «торгується» щодо асоціації та щодо Донбасу – експерт

Росія цілеспрямовано робить подібні заяви саме під час переговорів у Мінську контактної групи з припинення вогню на сході України. Мета Кремля – вплинути на їхній перебіг та загалом на позицію ЄС щодо конфлікту на Донбасі, експерт з українсько-російських відносин Володимир Нагірний.

Це така форма тиску на Україну та Євросоюз. Діють за принципом: що вийшло один раз, може вийти і вдруге
Володимир Нагірний

«Цей момент треба розглядати у комплексі. В даному разі заяви про відтермінування угоди – це така форма тиску на Україну та Євросоюз. Діють за принципом: що вийшло один раз, може вийти і вдруге. Звісно, тут присутній і традиційний мотив Росії – чинити перешкоди євроінтеграції України. Але тактичні інтереси нині домінують»,– робить висновок Володимир Нагірний.

Він нагадує, що одним з головних аргументів, який використовує Росія у спробах вплинути на угоду між Україною та ЄС – це те, що угода, мовляв, матиме негативний вплив на російську економіку. Цей вплив штучно перебільшується, вважає аналітик.

Керівник парламентського підкомітету з євроінтеграції Світлана Заліщук впевнена, що сторони угоди про Асоціацію, Україна та Євросоюз, з подібними російськими аргументами навряд чи погодяться.

Європа вже чітко заявила, що така пропозиція Росії є неприпустимою. Європа не збирається грати за правилами, які пропонує Росія
Світлана Заліщук

«Росія послідовна у своїй позиції щодо відтермінування економічної частини угоди про асоціацію, так само, як Україна і ЄС послідовні щодо своїх позицій. Європа вже чітко заявила, що така пропозиція Росії є неприпустимою. Європа не збирається грати за правилами, які пропонує Росія», – наголошує Заліщук.

Днями голова представництва ЄС в Україні Ян Тобмінський запевнив український уряд, що ніякого відтермінування економічної частини асоціації більш не відбудеться.

Подальше відтермінування впровадження поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі або перегляд угоди не розглядається
Ян Томбінський

«Європейська комісія готова детально розглянути занепокоєння Росії та спробувати знайти рішення щодо цих аспектів в рамках гнучкості поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Однак подальше відтермінування впровадження поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі або перегляд угоди не розглядається», – зауважив Томбінський після чергових тристоронніх переговорів між Україною, Росією та ЄС.

Світлана Заліщук, зі свого боку, зауважує, що Росія не є стороною в угоді про асоціацію. Відтак, за словами депутата, Україна і ЄС погодилися на участь Кремля в переговорах про імплементацію угоди лише для того, щоб продемонструвати: Україна інтегрується до європейського простору не на шкоду інтересам інших країн, і робить це прозоро.

Президент України Петро Порошенко 6 квітня вкотре закликав Євросоюз не зволікати з рішеннями, які втілюють в життя угоду про асоціацію України та ЄС. Зокрема, він закликав Брюссель назвати конкретні вимоги і кінцеву дату для запровадження безвізового режиму для українців у Євросоюзі. А також звернувся до Італії з проханням не відкладати ратифікацію угоди про Асоціацію з ЄС.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG