Доступність посилання

ТОП новини

Катастрофа «Боїнга» на Донбасі: російський слід стає помітнішим


Плакат учасників акції протесту в столиці Австралії у липні 2014 року
Плакат учасників акції протесту в столиці Австралії у липні 2014 року

Все більше свідчень, що «Бук», з якого збили пасажирський літак, привезли з Росії

З’являється все більше свідчень, що зенітно-ракетний комплекс «Бук», з якого збили на Донбасі малайзійський «Боїнг-777», сепаратистам доставив російський військовий конвой. І хоча офіційне розслідування минулорічної катастрофи лайнера рейсу MH17 ще триває, багато фахівців говорять про наявність переконливих доказів. Москва і сепаратисти це заперечують і звинувачують у збитті літака Україну.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У травні минулого року група проукраїнських активістів опублікувала повідомлення з фотографіями, на яких, як виглядає, російський солдат перевозить систему «Бук», що була завезена в Україну з Росії. А через кілька тижнів, 17 липня, на Донеччині збили «Боїнг-777», всі 298 пасажирів якого загинули.

Попри те, що розслідування причин катастрофи триває досі, багато фахівців вважають, що «Боїнг-777» збили сепаратисти з російського «Бука».

Бойовики і Росія, своєю чергою, звинувачують Київ у збитті літака. А Москва заперечує заяви, що зенітно-ракетний комплекс «Бук» був завезений з Росії.

Тим часом активісти групи InformNapalm знайшли у соціальній мережі VKontakte фотографії російського солдата, якого звуть Дмитро Зубов. Він, як виглядає, супроводжував конвой у червні 2014 року.

Наразі сторінка Зубова у цій соціальній мережі видалена, але експерти InformNapalm зробили її копію. Дмитро Зубов служив у 147-му механізованому батальйоні тилової підтримки, у військовій частині 83466, що базується під Москвою.

«Бук» з номером 232 зафільмували в Росії і Україні

На одній з фотографій зі сторінки Дмитра Зубова зображена система «Бук» з ідентифікаційним номером 232. «Бук» з аналогічним номером був сфотографований у російському місті Старий Оскол, неподалік від українського кордону. У повідомленні в Instagram, опублікованому у червні минулого року, користувач повідомив, що серед колони військової техніки, яка рухається територією України і складається з 80-100 машин, є зенітний комплекс «Бук». Ще на одному фото видно військову колону, яка рухається територією Росії, і солдатів, що її супроводжують. На наступному фото Дмитро Зубов поїздом повертається у свою військову частину у Росії, де за кілька днів він був демобілізований.

Еліот Гіґґінс, засновник сайту громадянської журналістики Bellingcat, розповідає, що інформація, оприлюднена InformNapalm, збігається з його власним дослідженням.

«Вони змогли ідентифікувати у соціальному медіа акаунт, який належить одному з водіїв конвою, що транспортував з Росії «Бук», з якого, як передбачається, був збитий літак рейсу MH17», – сказав Гіґґінс в інтерв’ю Радіо Свобода.

За його словами, є інформація, що у цей період спостерігалося значне перекидання військової техніки з Росії на Донбас.

«Між 23 і 25 червням спостерігався потужний рух озброєння, яке завозилося в Україну, включаючи ракетно-зенітний комплекс, з якого був збитий літак рейсу MH17», – додав Еліот Гіґґінс.

У березні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров закликав до «неупередженого і прозорого» розслідування причин падіння літака. Заява Лаврова з’явилася після того, як нідерландські ЗМІ повідомили, що фрагменти металу з місці катастрофи літака свідчить: він був збитий з російського зенітно-ракетного комплексу «Бук».

Над матеріалом працювали Robert Coalson і Тетяна Ярмощук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG