Доступність посилання

ТОП новини

Промисловці вимагають відновити бронь від фронту для цінних фахівців


У нас уже забрали спеціалістів, що опікувалися сервісним обслуговуванням турбо- і гідроелектростанцій на території всієї країни – машинобудівники

Харківські промисловці, представники великого і середнього бізнесу, скаржаться, що у них військкомати забирають на фронт висококваліфікованих спеціалістів, відсутність яких загрожує невиконанням міжнародних контрактів. Директори заводів звертаються до президента Петра Порошенка та парламентарів з вимогою негайно доопрацювати закон «Про військовий обов’язок і військову службу» так, щоб там передбачалася можливість броні для незамінних фахівців. Натомість у харківській обдержадміністрації заявляють, що подекуди на заводах ігнорують людей в погонах, які приносять трудівникам повістки.

Тут, у цехах харківського заводу «Електроважмаш», гримлять верстати для виробництва високотехнологічного обладнання для гідро-, тепло- і атомних електростанцій України, Росії та Європи. З конвеєра сходять тягові двигуни для залізничних локомотивів.

«Наша продукція постачається на ті самі ринки, що і компанії «Алстом», «Сіменс», «Дженерал Електрик». Ми є їхніми конкурентами», – розповідає Радіо Свобода заступник директора з виробництва тягового обладнання державного підприємства «Електроважмаш» Микола Корнійчук.

Ми головного конструктора турбогенераторів готували 19 років – заступник директора

Показуючи цехи, керівництво заводу повсякчас повторює: працювати зі складним обладнанням можуть тільки спеціально навчені інженери, на підготовку яких витрачається по кілька років. Дирекція «Електроважмашу» не розуміє, чому під мобілізацію потрапляють найцінніші кадри, чому на них не накладена спеціальна бронь.

Зокрема, на заводі побоюються, що повістку до Збройних сил можуть принести головному конструкторові турбогенераторів.

Ми головного конструктора турбогенераторів готували 19 років. Будь-якої миті йому може надійти повістка
В’ячеслав Рубцов

«Ми головного конструктора турбогенераторів готували 19 років. І в січні цього року призначили. Але він відносно молода людина – 41 рік, тобто будь-якої миті йому може надійти повістка. У нас уже забрали спеціалістів, що опікувалися сервісним обслуговуванням турбо- і гідроелектростанцій на території всього колишнього Радянського Союзу», – бідкається заступник директора з роботи з персоналом «Електроважмашу» В’ячеслав Рубцов.

Нині Рубцову доводиться допомагати представникам районних військкоматів роздавати трудівникам повістки. Наразі з майже 60-тисячного заводського колективу сповістили про мобілізацію понад тисячу тридцять чоловіків, з них 360 уже проходять медобстеження. На фронті в Донецькій та Луганській областях воює п’ятдесят один заводчанин з «Електроважмашу».

Керівництво промислового велетня наголошує: якщо збільшиться кількість мобілізованих спеціалістів, то можуть бути зірвані терміни контрактів. На цьому підприємстві, та й на решті заводів Харкова, не на мікрофон кажуть, що з початком мобілізації їхні співробітники звільняються, виїжджають з міста, тікають від мобілізації до Росії. Втім, кожен директор запевняє, що його колеги не тікають від чоловічого обов’язку захищати країну.

Директор не пускав військового комісара: це ж кримінальний злочин – радник голови ОДА

Представники промисловості, великого і середнього бізнесу просять законодавців внести зміни до постанов про мобілізацію, які б передбачали бронь для висококваліфікованих фахівців, бо призов спеціалістів подекуди може зупинити роботу цілих підприємств. В Харківській облдержадміністрації погоджуються з аргументами директорів, але чиновники наводять факти, коли керівники підприємств зачиняють двері перед районними військкомами, каже радник голови обласної державної адміністрації Сергій Стороженко.

Ми змушені були вручити повістку під розписку привселюдно при головах всіх районних адміністрацій
Сергій Стороженко

«Під час чергової наради одному керівникові підприємства особисто вручили повістку – людині, яка на територію свого підприємства не пускала військового комісара. Це ж кримінальний злочин! Ми змушені були вручити повістку під розписку привселюдно при головах всіх районних адміністрацій», – обурюється Сергій Стороженко.

За словами радника голови облдержадміністрації, на харківський холдинг «Хлібзавод «Салтівський» всього прийшло 56 сповіщень про мобілізацію. Віддати повістки військовозобов’язаним пекарям співробітники військкомату не змогли, бо ті начебто, як пояснив відділ кадрів, звільнилися або захворіли.

Райони виконують план, а Харків, де півтора мільйона населення – ні – заступник військкома

В обласному військкоматі заявляють, що повістка про мобілізацію ще не означає, що людину заберуть в АТО. У військових комісаріатах готові вести діалог з керівниками підприємств щодо збереження важливих працівників, але тоді директори нехай припинять чинити опір роботі військкомів.

Де брати людей? Райони Харківської області виконують план, а Харків, у якому півтора мільйона населення – ми взагалі не виконуємо план, навіть і близько
Андрій Семенов

«1600 чоловіків нам потрібно (зібрати – ред.) по п’ятій хвилі мобілізації. І у нас ще борг десь близько шестисот чоловік за четверту хвилю мобілізації. Де брати людей? Райони Харківської області виконують план, а Харків, у якому півтора мільйона населення – ми взагалі не виконуємо план, навіть і близько, в Харкові. Парадокс: великі підприємства тут є, проте вони не виконують план», – аналізує ситуацію заступник обласного військового комісара Андрій Семенов.

Промисловці, представники великого і середнього бізнесу планують незабаром продовжити дискусію щодо розробки механізму бронювання стратегічно важливих спеціалістів із представниками обласної влади, військовою прокуратурою та обласним військкоматом. За даними Харківської ОДА, під час четвертої хвилі мобілізації в області план виконали на більш ніж сто відсотків, а по місту – лише на 48 відсотків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG