Доступність посилання

ТОП новини

Культурна дипломатія в дії: українські художники малюють Італію Тоніно Ґуерри


Українські художники – учасники пленеру в Італії
Українські художники – учасники пленеру в Італії

Організатори творчої екпедиції українських художників в Італію розвивають культурну дипломатію між двома країнами

Рим – Мистецький десант з України у складі шістьох відомих художників прибув до Італії, в рідні краї видатного кінодраматурга Тоніно Ґуерри. Саме йому українські митці присвячують двотижневий живописний пленер, роботи з якого представлять місцевій публіці. Організатори творчої екпедиції вважають, що у такий спосіб розвивають культурну дипломатію між двома країнами. Пленер в Італії також має стати початком міжнародного проекту «Геній місця», присвяченого видатним особистостям і їхнім зв’язкам з батьківщиною.

Захисник краси − так просто і шанобливо називають його на батьківщині. Окрім таланту письменника і кіносценариста, Тоніно Ґуерра мав особливий хист робити довколишній світ красивішим. Бо краса – вона вже є молитва, казав він. Творча особистість цього італійця давно приваблювала мистецтвознавця і галериста Тетяну Калиту. Саме її фонд ініціював італійський пленер.

Ця неймовірна особистість мене настільки захопила, що я задумала привезти сюди на пленер художників, це цікаво і для них, і для всіх віддати данину цій людині

«Тоніно Ґуерра існував у моїй уяві, а побувавши на його батьківщині (в області Емілії-Романьї), я побачила, як він побудував тут свій світ. Митець присутній в усьому: чи то артоб’єкти його авторства, чи то якісь краєвиди, згадувані у його роботах, – він творив усе для людей. Ця неймовірна особистість мене настільки захопила, що я задумала привезти сюди на пленер художників, це цікаво і для них, і для всіх віддати данину цій людині», − розповідає Радіо Свобода Тетяна Калита.

Проект фінансується з приватних фондів українських галеристів. Учасники пленеру − добре знані художники: Катерина Косьяненко, Олена Придувалова, Давид Шарашидзе, Олексій Аполлонов, Денис і Вікторія Саражин. Відвідуючи міста Емілії-Романьї, майстри пензля намагатимуться відтворити у своїх роботах рідну атмосферу Тоніно Ґуерри, 95-ліття від дня народження якого відзначили у березні цього року.

Ґуерра і Україна

Як розповіли учасники пленеру, вже протягом перших днів перебування в краях митця вони сп’яніли від краси довколишніх пейзажів. Свого часу захоплювався Україною і її талантами сам Тоніно Ґуерра. За словами його дружини-росіянки, для письменника був дуже близький слов’янський світ.

Він цінував кінематограф Олександра Довженка. Тоніно мав тісні дружні стосунки з режисером Сергієм Параджановим, котрий працював у Києві

«Ми мандрували з Тоніно Україною у рамках мультиплікаційного фестивалю «Крок». Йому дуже подобалися роботи з кераміки, зокрема, твори Івана Гончара. З українськими художниками Тоніно Ґуерра також дружив. Він цінував кінематограф Олександра Довженка. Тоніно мав тісні дружні стосунки з режисером Сергієм Параджановим, котрий працював у Києві», − розповіла Радіо Свобода Лора Ґуерра, дружина кіносценариста.

Тоніно Ґуерра з дружиною (фото надане Асоціацією Тоніно Гуерри)
Тоніно Ґуерра з дружиною (фото надане Асоціацією Тоніно Гуерри)

Вона очолює культурну Асоціацію Тоніно Ґуерри, яка приймає українських художників. Пані Лора називає їх «хранителями казок», які зводять мости між італійцями, українцями і росіянами. На її думку, така культурна дипломатія значно сильніша за гармати. А як би маестро Ґуерра відреагував на нинішні події в Україні та поведінку Росії?

«Не можу говорити замість нього. Я припускаю: по-перше, йому боліла б душа за те, що відбувається. Тоніно був би упевнений, що це якесь затьмарення. Воно мине. Люди повинні знаходити спільну мову. Оптимізм – аромат життя, казав він. Будьмо оптимістами! Віримо, що до людей повернеться любов і розуміння», − закликає Лора Ґуерра.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG