Доступність посилання

ТОП новини

Хтось зацікавлений у терактах у центрі Харкова?


У центрі Харкова знайшли гранату, заховану у водостічну трубу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

У центрі Харкова знайшли гранату, заховану у водостічну трубу

В управлінні МВС повідомили, що виявили біля площі Свободи гранату

У центрі Харкова біля площі Свободи у середу правоохоронці виявили гранату. В обласному управлінні МВС повідомили, що предмет, схожий на бойову гранату, був причеплений до водостічної труби Палацу дитячої та юнацької творчості, будівля якого межує з площею Свободи. Граната була знешкоджена і відправлена на експертизу, де буде остаточно з’ясовано – це муляж чи справжня граната РГД-5. Міліція порушила кримінальне провадження за статтею «загроза теракту».

Будь ласка, зачекайте
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Задля перевірки величезної території самого майдану, найблищих станцій метро і прилеглих будівель правоохоронці перекрили підземку, і заблокували підходи до площі Свободи. Це сталося якраз тоді, коли активісти Всеукраїнського об’єднання «Свобода» на площі планували проведення пікету Харківської обласної державної адміністрації на підтримку законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України».

Тижнем раніше площу Свободи так само перекривали для пошуку вибухівки в той час, коли активісти профспілки підприємців Харкова планували пікетувати обладміністрацію. Тому профспілчани і свободівці вважають, що це вигадки влади про замінування майдану, а насправді їм чинять перепони у проведенні громадських акцій.

У першій половині дня майже чотири години центр Харкова був у колапсі: міліція перекрила і оточила площу Свободи, перекрила виходи метро, не дозволяла пройти до будівель, що розташовані поруч із майданом. Всім допитливим перехожим люди в пагонах розповідали про надходження телефонного повідомлення щодо замінування площі Свободи.

За словами правоохоронців, гранату знайшли в одній із водостічних труб будівлі Палацу дитячої та юнацької творчості. Вибухотехніки пристрій одразу знешкодили.

«Предмет, який знайдено, схожий на бойову гранату. Чи справжня граната, з’ясовуватиме експертиза», – повідомила Ірина Дрозд, помічник начальника Дзержинського райвідділку МВС міста Харкова Ірина.

За попередніми даними правоохоронців, це може бути граната РГД-5.

У прес-службі МВС Харківщини зазначили, що слідство ведеться за статтею «підготовка теракту».

«Факт події внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.258 (загроза теракту) Кримінального кодексу України. Особам, які здійснили це правопорушення, загрожує до 10 років позбавлення волі», – наголошено у повідомленні прес-служби ГУ МВС Харківської області.

Підготовка теракту чи намір влади перешкодити громадським протестам?

До цього часу інформація про замінування центральної площі Харкова від невідомих не підтверджувалася. До того ж, кілька разів попередження про замінування майдану з’являлися саме перед проведенням протестних акцій і пікетів. Така тенденція змусила деяких харківських політиків і громадських активістів думати, що під таким приводом місцева влада вирішила не пускати до обладміністрації, що межує з площею Свободи, громаду з протестними настроями.

Принагідно хочеться згадати випадок за 2 червня. Тоді члени профспілки підприємців Харкова планували з плакатами вийти до обладміністрації, аби провести пікет проти запровадження касових апаратів. Але вийти на площу Свободи їм не вдалося. Бо з’явилася інформація від МВС Харківщини, що їм надійшов телефонний дзвінок про замінування майдану. Люди в пагонах перекрили всі входи метро, перекрили саму площу Свободи і стали, як і цього разу, перевіряти всі прилеглі будівлі, тротуари, сквери, парк імені Шевченка тощо.

В результаті сам мітинг перенесли в інше місце, про що наперед не були повідомлені представники малого і середнього бізнесу, говорить голова Профспілки підприємців Харкова Олександр Шармар.

Чомусь перекрили всю площу, де у нас мала відбутися акція
Олександр Шармар

«За годину до проведення акції повідомили про, неначебто, замінування Держпрому. Але чомусь перекрили всю площу, де у нас мала відбутися акція. А через півгодини відбулося замінування бруківки на найбільшій у Європі площі, це вже тоді, коли вона була перекрита. Я думаю, що будь-яку тверезо мислячу людину це наводить на якісь недобрі роздуми», – зауважив у розмові з Радіо Свобода Олександр Шармар.

10 червня на цій самій площі пікет, присвячений податковому законодавству та введенню касових апаратів, мали проводити активісти ВО «Свобода».

Голова харківського осередку «Свободи», колишній міністр сільського господарства Ігор Швайка висловив упевненість, що нинішня харківська влада використовує будь-які методи, аби заглушити справедливу критику політики уряду.

Ці події нагадують ті самі методи, які використовувала Партія регіонів
Ігор Швайка

«Ці події нагадують ті самі методи, які використовувала Партія регіонів, коли ухвалювали Податковий кодекс і перешкоджали таким чином проведенню будь-яких масових акцій. Здається, що це саме сьогодні роблять чинні урядники від «Блоку Петра Порошенка» і «Народного фронту», – сказав Радіо Свобода Ігор Швайка.

Чергову спробу пікету Харківської ОДА з приводу введення касових апаратів свободівці планують повторити в четвер о 10-й ранку.

Упродовж останнього року в Харкові більшість акцій протестного спрямування скасовували через загрозу терактів та з метою недопущення маніпуляцій протестними настроями місцевих мешканців з боку проросійських сил.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG