Доступність посилання

ТОП новини

Нові візові правила: українці віддалилися чи наблизилися до ЄС?


Із громадян України стали брати відбитки пальців та електронні фото для отримання шенгенських віз

Київ – Від 23 червня українці здають відбитки пальців та електронні фотографії для отримання шенгенських віз. Великих черг біля посольств та візових центрів це не викликало, з’ясувало Радіо Свобода. У представництві ЄС в Україні запевняють, що процедура отримання віз не стала ні дорожчою, ні набагато складнішою: українці почали отримувати візи за тим самим алгоритмом, що й жителі більшості країн світу. У соцмережах лунають думки про те, що відбитки пальців свідчать про відмову ЄС від безвізового режиму з Україною. Натомість українські експерти радять не перейматися подібними новаціями, а працювати над подоланням корупції та над виконанням інших умов, які Євросоюз висунув Україні для надання безвізового режиму.

Киянка Ольга подає документи на шенгенську візу до Німеччини вже утретє. Каже, що процедура не стала для неї ні складнішою, ні дорожчою. Більше того, вона припускає, що електронне фото та відбитки пальців, які треба здати один раз на багато років, дають змогу людині простіше потрапляти до ЄС у майбутньому.

«Я не вперше подаю документи, і формальні нюанси з серії «віднести-підписати» забирають час, особливо коли віза потрібна терміново. Натомість, на мою думку, відбитки пальців – це швидко, і це не ускладнює процедуру. Та й потім це дасть змогу уникнути проблем», – підсумовує Ольга.

Через нововведення не всі встигають здати документи на візи вчасно

Зі свого боку, Марія, жителька Харківської області, провела під посольством Швеції більше ніж півдня. Через те, що процедура трохи продовжилася, Марія не встигла завершити подання документів до закриття візового центру. І тепер має прийти повторно. Зміни в оформленні віз не усунули бюрократії, яка панує у цій сфері, зауважила Марія у розмові з Радіо Свобода.

«Нічого не змінилося абсолютно. Лише ціна більшою стала. Дві з половиною тисячі за всі процедури з оформлення візи я ще не платила. І це дуже довго. Моя дочка, яка живе та працює у Стокгольмі, народжує там дитину. Я подавала візу раніше – мені відмовили. Сказали: «Ви ж залишитеся у Швеції!». Навіщо мені жити в чужій країні? Я маю і в Україні дім та роботу. Зараз подаю документи повторно», – розповіла жінка.

Радіо Свобода відвідало консульські відділи та візові центри кількох країн ЄС. У години прийому документів черги біля них були по кілька осіб – не більші за звичайні. Лише в одному з посольств електронна система збору відбитків пальців працювала з перебоями. У посольстві іншої держави система працює, але люди можуть розраховувати на отримання візи не раніше, ніж через два місяці, розповідають охочі поїхати до Шенгенської зони.

Більшість українців, яких Радіо Свобода опитало у чергах на подання документів для віз, не вважають, що нині процедура суттєво ускладнилася. Близько третини опитаних – навпаки, називають її немотивовано складною та бюрократизованою.

Українці отримують шенгенські візи на нових умовах
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Відбитки пальців і цифрове фото для отримання візи не є ускладненням візового режиму між Україною та ЄС, ідеться про перехід на міжнародні стандарти, переконує Радіо Свобода речник представництва Євросоюзу в Україні Давід Стулік.

Це не є спрощенням чи ускладненням візового режиму. Сьогоднішню новацію країни Шенгенської угоди почали запроваджувати з 2011 року
Давід Стулік

«Це не є спрощенням чи ускладненням візового режиму. Сьогоднішню новацію країни Шенгенської угоди почали запроваджувати з 2011 року. Нині відбитки пальців та електронні фото стали необхідними для громадян України та інших держав «Східного партнерства», – пояснює дипломат. – Це вже сімнадцятий регіон, де діють такі правила отримання шенгенських віз. Далі вони почнуть діяти для громадян Китаю та інших країн. Процедура подання документів просто продовжиться на ті кілька хвилин, упродовж яких братимуть відбитки пальців. Інших ускладнень люди не відчують».

За словами Давіда Стуліка, перший день роботи нової системи в Україні засвідчив: черги у посольствах та візових центрах не зросли, серйозних збоїв чи затримок не було. Представник ЄС підтвердив Радіо Свобода: українці, які їздять до Європи регулярно, не будуть здавати відбитки пальців для кожної наступної поїздки до Європи: вони зберігатимуться в базі даних п’ять років від моменту отримання останньої візи.

Треба не «ображатися» на відбитки пальців, а працювати на безвізовий режим – експерт

Відбитки пальців та електронні фото здають мешканці більшості країн світу, які їдуть до країн Шенгенської зони, тому українцям не варто почуватися дискримінованими, наголосив у коментарі Радіо Свобода експерт-міжнародник Богдан Яременко.

До цих новацій треба ставитися спокійно. Скоро в усьому світі не буде альтернативи цій процедурі видачі документів
Богдан Яременко

«До цих новацій треба ставитися спокійно, бо вони є доконаним фактом. Скоро в усьому світі не буде альтернативи цій процедурі видачі документів, аж до того, що відбитки пальців будуть потрібні для отримання внутрішніх українських паспортів. Думати треба не про незалежну від України ситуацію з порядком видачі віз до Шенгенської зони, а про наближення безвізового режиму України та ЄС, про те, чи виконуємо ми план для його отримання», – наголошує експерт.

За словами Богдана Яременка, нині Україна виконала частину вимог щодо безвізового режиму з ЄС, деякі умови – реалізувала не повністю, найгіршою є ситуація з вимогою про зменшення рівня корупції. Заяви українських урядовців про те, що Україні дадуть безвізовий режим до кінця року, Богдан Яременко називає голослівними. За його словами, наприкінці року моніторингова група Євросоюзу лише зробить висновок, чи впоралася Україна із завданнями щодо безвізового режиму.

І лише потім Європарламент визначить, чи їздитимуть українці до Європи без віз, чи і надалі здаватимуть відбитки пальців, підсумовує Богдан Яременко.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG