Доступність посилання

ТОП новини

Децентралізацію вітаю, але тільки стосовно податків і фінансів – Денис Казанський


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Венеціанська комісія схвалила зміни до Конституції України щодо децентралізації

Венеціанська комісія схвалила зміни до Конституції України щодо децентралізації, а в Адміністрації президента Порошенка очікують на ухвалення відповідних змін у вересні. Тим часом експерти констатують, що децентралізація в Україні справді почала втілюватися, влада дотримується свої обіцянок. Водночас вони попереджають: одна справа – децентралізація податків і фінансів, інша – надання керівникам певних регіонів права впливати на зовнішню політику держави. Київ не має йти на жодні поступки, які могли б зрештою легалізувати угруповання «ДНР» і «ЛНР», наголошують фахівці.

Венеціанська комісія схвально оцінила зміни до Конституції України у частині децентралізації. Про це йдеться у попередньому висновку комісії щодо поправок до Конституції України, інформує «Еспресо.TV» із посиланням на сайт комісії. Зокрема, особливо привітали скасування наглядових повноважень генпрокурора, а також статтю щодо місцевого фінансування.

Водночас Венеціанська комісія раніше висловилася категорично проти скасування депутатської недоторканності через вразливість депутатів. Міністр юстиції України Павло Петренко наголосив, що комісія схвалила люстрацію в Україні.

Дмитро Шимків
Дмитро Шимків

В Адміністрації президента України розраховують на ухвалення Верховною Радою змін до Конституції стосовно децентралізації в першому читанні в липні. Про це заявив заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків. Він зауважив, що ухвалення змін до Конституції є основним кроком у реформі децентралізації.

Ми хочемо, щоб перше читання відбувалося в липні, а друге читання – у вересні
Дмитро Шимків

«Коли ми говоримо про конституційну реформу, то є питання змін до Конституції. Ми хочемо, щоб перше читання відбувалося в липні, а друге читання – у вересні. Це залежить від політичного процесу», – наголосив Дмитро Шимків.

Поточна сесія Верховної Ради, за календарним планом, закінчується 17 липня, проте спікер Володимир Гройсман заявляв, що термін роботи парламенту можуть продовжити для «ухвалення важливих рішень тоді, коли це необхідно, незважаючи на календарний план».

«На національному рівні є політична воля провести децентралізацію»

Ярина Журба
Ярина Журба

Як зазначила Радіо Свобода експерт з питань конституційного права Центру політико-правових реформ Ярина Журба, децентралізація в Україні справді відбувається. У цьому питанні не можна звинувачувати владу в бездіяльності – людям на місцях дають більше повноважень. Водночас здійснюється об’єднання громад в Україні.

На національному рівні є політична воля провести децентралізацію
Ярина Журба

«Ще немає, власне, утворених нових громад, але вже більше десятка областей затвердили перспективні плани утворення нових громад. І влада національного рівня всіляко сприяє цьому процесу. Тобто, є і методологічна підтримка, і освітня. На національному рівні є політична воля провести децентралізацію», – констатувала Ярина Журба.

Тим часом питання децентралізації має велике значення для врегулювання конфлікту на Донбасі. В угодах «Мінська-2» є пункт про реформу «з набуттям чинності нової Конституції, яка передбачатиме як ключовий елемент децентралізацію» та затвердження «особливого статусу окремих районів Донецької і Луганської областей».

Денис Казанський
Денис Казанський

Донецький публіцист Денис Казанський підкреслив у коментарі Радіо Свобода, що під виглядом децентралізації сепаратисти, а точніше Кремль, який за ними стоїть, намагаються просунути свою давню ідею так званої «федералізації». Київ не має йти на жодні поступки, які могли б зрештою легалізувати так звані «ДНР» і «ЛНР», наголосив Денис Казанський.

Децентралізацію я тільки вітаю, але стосовно податків і фінансів
Денис Казанський

«Децентралізацію я тільки вітаю, але стосовно податків і фінансів. Якщо ми говоримо про те, що в незрозуміло яких областях впливати на зовнішню політику України, як цього хоче Росія, то однозначно цей варіант неприйнятний», – зауважив Денис Казанський.

За словами президента України Петра Порошенка, конституційна реформа стосовно децентралізації має відбутися до 25 жовтня і варто відвести відповідний термін на перехідні положення, оскільки необхідно буде внести зміни майже до півтисячі законів.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG