Доступність посилання

ТОП новини

Конституційні зміни: децентралізація, яка загрожує монополізацією (огляд преси)


Це – легалізація місцевих бандитів на окупованому Донбасі і закріплення сепаратистської «хвороби» – «День»

Рішення народних депутатів направити до Конституційного суду зміни до Основного закону – це наслідок мінського формату і накопичення невирішених проблем в Україні. А також тієї пастки, в яку дозволила загнати себе нинішня влада з боку Кремля, стверджує газета «День». Ці зміни, як наголошує видання, означають, по-перше, децентралізацію, яка загрожує монополізацією влади президентом (право достроково призупиняти повноваження місцевих рад і їх рішень, право звільняти префектів). По-друге, фактичне закріплення особливого статусу для окремих районів Донецької і Луганської областей. Це – легалізація місцевих бандитів і закріплення «хвороби» з подальшим можливим ураженням всього українського організму. Якщо ж говорити про тиск Заходу і його домовленості з Кремлем щодо України і за рахунок України, то це знову ж таки, результат неспроможності українських еліт демонструвати позицію і відстоювати власні інтереси, стверджує газета. Дивлячись на нинішні українські еліти, Захід буде прагнути законсервувати цей конфлікт і заспокоїти Путіна. Хоча останнє навряд чи можливо. Однак, навіть з нинішньої не дуже вигідної для України ситуації владі потрібно зробити висновки, наголошує «День». Треба навчитися грати на випередження. Так, потрапили в пастку, але потрібно шукати вихід. Потрібно відмовитися від попередньої політики за старими правилами, а головне – окреслити собі план подальших дій. І працювати. Заголовок статті «Мінський котел» «загерметизували»...».

ЗАВАНТАЖИТИ

Російська влада «виховує» свого намісника Сергія Аксьонова, який вирішив, що в Криму він – господар, стверджує газета «Україна молода». Видання пише, що такого відвертого і публічного невдоволення федеральною і московською владою, «глава Криму» ще ніколи виказувати собі не дозволяв. Ідеться про чергове робоче засідання місцевого уряду, коли Аксьонов, по суті, кинув виклик самій ФСБ. І не тільки їй. Відтак, як пише газета, кадрові зміни у кримській «команді переможців» неминучі. Адже Москва переконалася, що мільйони і мільярди, якими вона підживлює дотаційний Крим, потрібно жорстко контролювати. Хоча б тому, що професійний рівень тамтешніх менеджерів низький, а матеріальні запити, навпаки, безмежні. Докладніше про це йдеться в статті «Корчити непокірного».

Не все гаразд і у самопроголошених лідерів окупованого Донбасу. Днями, як інформує «Газета по-українськи», вибухнув автомобіль секретаря ватажка угрупування «ДНР» Олександра Захарченка. Журналісти констатують, що у Донецьку продовжується перерозподіл сфер впливу. Протистояння відбувається між Олександром Захарченком і командиром бригади «Восток» Олександром Ходаковським. Він представляє стару команду Ахметова. Фактично триває перерозподіл нерухомості й бізнесу Ріната Ахметова. Захарченко попереджав, що буде націоналізовувати металургійні комбінати. Його слова серйозно не сприйняли. Але як тільки він почав процес – миттєво зреагували. Журналісти не впевнені, що тут замішана Росія. Найімовірніше, це – суто внутрішні кримінальні розборки. Заголовок статті – «Донецьк завмер в очікуванні великого «шухера».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG