Доступність посилання

ТОП новини

Жоден вертоліт не обстрілював бійців «Правого сектору»


Українські військові патрулюють Мукачеве, 14 липня 2015 року
Українські військові патрулюють Мукачеве, 14 липня 2015 року

У ЗМІ запустили фейк про нібито вертолітний обстріл вояків «Правого сектору» на Закарпатті

Українські та російські ЗМІ повідомили про нібито вертолітний обстріл бійців «Правого сектору» на Закарпатті. Однак, така інформація не підтвердилась. А російський «Перший» канал видав кадри обстрілу Авдіївки за Донецьк.

У ЗМІ з’явився фейк про «авіаудар» по бійцях «Правого сектору», які переховуються на Закарпатті, написали журналісти порталу Mukachevo.net.

Українські та російські ЗМІ 18 липня повідомили, що «Закарпаття перетворюється на зону бойових дій». «Сьогодні, близько 20:00 поблизу Великого Березного та Заброді гвинтокрил Мі-8, який обладнаний установками для запуску реактивних снарядів, десантував групу бійців. Згодом по терористах ПС, які ховаються в лісі, нанесли удар з повітря», – написали на порталі uzh-horod.info.

Текст цього повідомлення майже однаковий у всіх ЗМІ. Співпадає і фото, яким новину проілюстрували. Однак, інформація про «авіаудар» не підтвердилась. Як повідомили на порталі Mukachevo.net, жодного офіційного підтвердження застосування авіаударів немає. Правоохоронні органи України також не підтвердили інформацію про обстріл.

А фото, яким проілюстрували новину, було доступне у мережі ще 1 липня 2014 року. В цей день на порталі «Русская весна» повідомляли про обстріл міста Луганська. На цьому ж сайті є і відео, де можна побачити, що зйомка місцевості дійсно відбувалась в Луганську. Скріншот з цього ролика і було використано як ілюстрацію до новини.

Фейкове відео у сюжеті «Першого» російського каналу

Російський «Перший» телеканал у сюжеті від 19 липня повідомив про обстріли центру Донецька.

«Поруч із невеликою площею перед продуктовим магазином на Університетській зупинка, де багатолюдно постійно. Камера мобільного телефону знімає з дистанції метрів у 200. Пошкодило міст і газопровід. Міські служби, як тільки закінчився обстріл, почали ремонт».

Цей текст супроводжували кадрами пострілів по житловому будинку. Ролик, який використали журналісти, з’явився на YouTube 18 липня на каналі програми «Подробиці» телеканалу «Інтер» із описом, в якому вказане інше українське місто: «Обстріл Авдіївки: Бойовики б’ють по житловому будинку».

«Авдіївка два дні перебувала під масованим вогнем бойовиків. Били прицільно саме по житлових будинках, там, де немає військових. Ці обстріли прокуратура вже кваліфікувала як теракт. Ексклюзивні кадри цього обстрілу, записані військовими, підтверджують вину бандитського угруповання ДНР», – йдеться у матеріалі до відео.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG