Доступність посилання

ТОП новини

Після Греції чехи не впевнені, чи потрібен їм євро


Чехи на роздоріжжі: з одного боку, економічне піднесення Словаччини з євро, а з іншого – успішна Польща з власним злотим

Прага – Чехи на роздоріжжі: приймати євро чи ще почекати? Грецька драма довкола євро багатьох в Чехії змусила замислитись, певні сумніви охопили і найбільших оптимістів. Однак, на думку фахівців, потрібно відкинути сумніви, вивчити «урок по-грецьки», зробити висновки і таки прямувати до єврозони – проте без поспіху.

Вже кілька років чехи ведуть гарячі дебати довкола євро: приєднуватись до єврозони чи ні, відкинути назавжди або надовго головну європейську валюту? Чи все ж піти шляхом своїх успішних сусідів – словаків? Адже першим січня 2009 року для Словаччини не лише починався новий рік, того дня словаки прокинулись з новою валютою – євро в кишені. І слід зазначити, що економіка цієї країни в товаристві сильних європартнерів розвивається успішно. За статистикою, і сьогодні понад 70 відсотків словаків схвалюють вступ країни до єврозони.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Раціональні чехи, звичайно, на успіх євро у Словаччині зважають, однак при цьому звертають свої погляди і до Польщі, яка без євро, а з рідним злотим переживає сильний економічний зліт. Чехи не поспішають міняти свою крону на євро. До того ж, грецька криза додала їм аргументів, принаймні, зміцнила позицію тих, хто хотів би залишитись поза єврозоною.

Не поспішати радить і низка чеських фахівців. Наприклад, член правління Національного банку Чехії Любомір Лізал вважає, що «ще зарано, на піку кризи передбачати якісь зміни, що можуть статись». Не поспішати з євро радить і фахівець з Міністерства фінансів Чехії Алес Міхл.

Але є й інші думки. Одним із тих, хто не приховує своє прагнення бачити Чехію щонайшвидше в єврозоні, є її президент Мілош Земан. На його думку, Чехія виконує всі вимоги для прийняття євро, і за пару років могла б вступити до єврозони.

Чеський політолог Їржі Пеге налаштований оптимістично, але вважає найголовнішим зараз врахувати уроки грецької єврокризи.

Є в нас доволі велика група людей, які вважають, що переходити зараз на євро не дуже розумно
Їржі Пеге

«Думаю, що грецька криза на ймовірний вступ Чехії до єврозони не вплинула. Є тут два наслідки, які взаємно зіштовхуються і нейтралізують один одного. Перший – це страх про долю єврозони і в цілому щодо долі євро. Є в нас доволі велика група людей, які вважають, що переходити зараз на євро не дуже розумно. З іншого боку, ми бачимо, що Греція зробила все, що було в її силах, щоб залишитись в єврозоні. Тобто, єврозона цю кризу доволі слушно подолала», – каже Пеге в інтерв’ю Радіо Свобода.

Крона – це валюта відносно невеликої країни. Якщо б дійшло до якоїсь великої кризи, то така країна сама себе не захистить
Їржі Пеге

«І ще таке: на прикладі Греції ми бачимо, що може статись з країною, яка має валюту, яка не пов’язана з євро. Тобто є в Чехії й ті, хто бачить власну чеську валюту як потенційну проблему. Адже крона – це валюта відносно невеликої країни. Якщо б дійшло до якоїсь великої кризи, то така країна сама себе не захистить», – додає він.

І голова чеського уряду Богуслав Соботка теж вважає, що євро в Чехії має перспективу, але потрібно не поспішати: єдине питання, яке потрібно вирішити – це питання темпів.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG