Доступність посилання

ТОП новини

Українські газові запаси ростуть повільно, але без Росії


На газокомпресорній станції в селі Боярка поблизу Києва, 22 квітня 2015 року
На газокомпресорній станції в селі Боярка поблизу Києва, 22 квітня 2015 року

За місяць Україна поповнила сховища на мільярд кубів, до зими треба ще шість мільярдів

Київ – Україна повільніше, ніж торік, накопичує газ на зиму в підземних сховищах, але робить це без російського імпорту. Про це говорять експерти, утім наразі вони не вважають ситуацію критичною. Частина аналітиків говорить про те, що головна проблема – не в кількості палива на початок зими, а в тому, що уряд не має достатньо коштів на закупівлю. Зі свого боку, в Міненерго вважають, що сховища наповнюються як планували, а євробанк готовий у вересні кредитувати зимові запаси газу для України – за умови реформ у галузі.

Українські газові запаси ростуть повільно, але без Росії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Україна накопичила в підземних сховищах понад 12,5 мільярдів кубометрів блакитного палива – це на мільярд більше, ніж було місяць тому. Таку статистику наводять в «Укртрансгазі», який входить до структури НАК «Нафтогаз України». На початку літа посадовці «Нафтогазу» та Міненерго заявляли, що Україна очікує кращих цін на газ, щоб швидко закачати його у другій половині літа й на початку осені: технічні можливості реверсу з ЄС та власного видобутку дають змогу запасати два-три мільярди кубометрів газу на місяць.

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Нині ж міністр палива та енергетики Володимир Демчишин заявляє, що Україна, навіть не купуючи блакитного палива в Росії, щодня закачує до сховищ понад 30 мільйонів кубометрів (тобто мільярд кубів на місяць), і що ці темпи – нормальні.

Ми не отримуємо з Росії газу для нашого власного споживання чи використання. Росія транзитує збільшений обсяг газу: через українську ГТС прокачується газ, але ми його не залишаємо для себе
Володимир Демчишин

«Ми не отримуємо з Росії газу для нашого власного споживання чи використання. Росія транзитує збільшений обсяг газу: через українську ГТС прокачується газ, але ми його не залишаємо для себе, – пояснив Демчишин. – Ми, на даний момент, закачуємо газ в сховища, в обсязі приблизно 30 мільйонів кубів щодня. Приблизно 14-15 мільйонів ми отримуємо зі Словаччини, ще 15 мільйонів свого власного видобутку ми закачуємо в сховища».

«Відставання» закачування газу на зиму ще некритичне – експерти

За рішенням уряду Україна має орієнтуватися на 19 мільярдів кубометрів газу в підземних сховищах на початок опалювального сезону (який може початися, залежно від погоди, наприкінці жовтня чи початку листопада). В минулу зиму Україна входила з запасами в 16 мільярдів, причому сім з них залишилися на момент завершення опалювального сезону. Як пояснюють більшість експертів, насправді «запас міцності» був невеликим, бо 5-6 мільярдів кубометрів у сховищах – це буферний газ, який не можна викачати без шкоди для роботи сховищ.

Михайло Гончар
Михайло Гончар

Україна наразі ще має достатньо часу, щоб запастися паливом на зиму, запевнив Радіо Свобода президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар.

Нам «під заглушку» заповнювати не треба. Можна купувати газ вже взимку в ЄС, але бракує не так газу, як грошей
Михайло Гончар

«Ми відстаємо порівняно з графіком минулого року, але це некритично. Якщо врахувати обсяги споживання і транзиту – нам «під заглушку» заповнювати не треба. Можна купувати газ вже взимку в ЄС, але бракує не так газу, як грошей. А ось для покриття пікового споживання взимку потрібні більші об’єми, щоб забезпечувати пікове споживання в ЄС під час великих морозів. «Газпром» цього не бажає робити, і провокує ЄС тиснути на Україну, щоб та купувала газ про запас, який їй самій не треба. Європейці так і діють, але з ними можна буде простіше домовитися, ніж з росіянами. Проте навіть друзям треба іноді вміти відмовляти», – говорить Михайло Гончар.

І уточнює: Україні вистачить газу для її власних потреб, навіть якщо запаси будуть меншими ніж 19 мільярдів кубів, на які націлені в уряді.

Валерій Боровик
Валерій Боровик

В тому, що Україна повільно накопичує газ на зиму, є певна небезпека, але не так для неї, як для Євросоюзу, оскільки частина об’ємів газу в українських сховищах потрібні лише для підтримки стабільного транзиту, наголошує енергетичний експерт Валерій Боровик. На відміну від Гончара, він вважає, що купувати та споживати взимку російський газ Україні все одно доведеться.

Українська гра з відмовою купувати газ за цінами «Газпрому» має сенс: «Газпром» стає зговірливішим, коли з ним розмовляють жорстко
Валерій Боровик

«Україні варто швидше накопичувати газ у сховищах. І, насправді, повністю без російського газу нині не обійтися. Сторони мають домовлятися, однак українська гра з відмовою купувати газ за цінами «Газпрому» має сенс: «Газпром» стає зговірливішим, коли з ним розмовляють жорстко. Інша річ, чи потрібні Україні всі ті 19 мільярдів кубометрів, які уряд планує накачати до зими? Хто має профінансувати ту частину, яка потрібна для підтримки транзиту? Хай про це домовляються Євросоюз і Росія».

За словами Боровика, найліпшою ситуацією буде така, коли Євросоюз та російський «Газпром» вирішать питання оплати за газ, потрібний для забезпечення їхніх контрактів. Навіть ситуацію, коли на купівлю цього газу дадуть кредит європейські фінансові установи, експерт вважає менш прийнятною.

Тим часом Європейський банк реконструкції та розвитку готовий кредитувати закачування газу на зиму в українські сховища. ЄБРР опублікував 16 липня офіційне повідомлення, що розглядає можливості надання НАК «Нафтогаз України» кредиту до 300 мільйонів доларів «для покриття фінансового розриву, який виникає в період між закачуванням та початком реалізації газу з підземних газових сховищ в опалювальний період».

Очікується, що НАК «Нафтогаз України» отримає кошти не раніше вересня 2015 року, якщо підприємство зробить свою систему управління більш прозорою, а тарифи наближатимуться до ринкових, ідеться на сайті «Укртрансгазу».

Як зазначається у повідомленні ЄБРР, даний проект спрямований на підтримку політики уряду України щодо встановлення комерційних механізмів на ринку газу. Кредит може бути наданий за умов продовження урядом України політики лібералізації ринку, приведення тарифів до ринкових, та встановлення чітких та прозорих правил корпоративного управління НАК «Нафтогаз України».

У червні міністр палива та енергетики Володимир Демчишин повідомляв Радіо Свобода, що тривають переговори про те, щоб ЄС допоміг Україні зробити газові запаси на зиму. В українському представництві ЄС тоді наголошували, що це може бути або кредит, або зберігання газу європейських операторів на зимові потреби, але аж ніяк не викуповування буферного газу, який має бути у сховищах для підтримки транзиту.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG