Доступність посилання

ТОП новини

«Меморіал» визнав Сенцова і Кольченка політв’язнями


Олег Сенцов (п) і Олександр Кольченко
Олег Сенцов (п) і Олександр Кольченко

У Росії правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнями українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка, яких судять в Росії за звинуваченням в організації терактів у Криму.

У прес-релізі «Меморіалу» йдеться про низку факторів, які свідчать, що справа має очевидний політичний підтекст. «Одним із них є постійна недоречна згадка «Правого сектора», проте у слідства немає ніяких реальних даних, що свідчать про те, що Сенцов і Кольченко мають якесь відношення до цієї забороненої в Росії організації», – наголошується в документі.

Правозахисники заявляють, що безпрецедентним є і примус обвинувачених до зміни громадянства з українського на російське, незважаючи на те, що вони вважають себе громадянами України і єдиними документами, що засвідчують їхню особу, є українські паспорти. Це приводить до порушення їхніх прав: до обвинувачених не допускають українського консула, їх не може захищати український адвокат, кажуть у «Меморіалі».

Правозахисний центр вимагає негайно звільнити і реабілітувати Сенцова, зняти з Кольченка звинувачення в участі у терористичному співтоваристві, а звинувачення в теракті перекваліфікувати на адекватну правопорушенню статтю.

Слухання у справі Олега Сенцова й Олександра Кольченка тривають у російському Ростові-на-Дону в Північнокавказькому військово-окружному суді. Сенцов і Кольченко всі звинувачення відкидають.

XS
SM
MD
LG