Доступність посилання

ТОП новини

На цій війні розстрілюють медиків – командир медроти


Всю військову медицину потрібно об’єднати в один департамент – командир медроти
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Всю військову медицину потрібно об’єднати в один департамент – командир медроти

Для Нацгвардії потрібно відкрити три окремих госпіталя у Львові, Одесі й Києві або Харкові, вважає лікар, що півтора роки провів на фронті

З медичною службою в часи війни обидві сторони конфлікту завжди взаємодіють, і тільки в Україні під час гібридної війни медиків розстрілюють, повідомив Радіо Свобода командир медичної роти Північного територіального управління Нацгвардії Ігор Ільків. Він щойно повернувся з АТО, де перебував півтора року. Як стверджує лікар, нацгвардійцям не вистачає госпіталів, тому необхідно створити хоча б ще три нові.

Їх нахабно обстріляли і підірвали під час відступу з Дебальцева, коли вони везли поранених і важкохворих

– Гібридна війна взагалі неправильна. Я був у миротворчих військах, був на виїздах, а тепер маю досвід цієї війни. Завжди з медичною службою – чи то ворог, чи ні – взаємодіяли, їх поважали, ніколи не нищили та не розстрілювали. Ми ж самі, наша медрота поховала чотирьох людей, а п’ятий пропав безвісти. Їх нахабно обстріляли і підірвали під час відступу з Дебальцева, коли вони везли поранених і важкохворих.

– Яка зараз ситуація з медиками у зоні АТО?

– Нацгвардія трошки важче переживає все, ніж Збройні сили України. У Збройних силах хоча б була налагоджена структура госпіталів, медичних рот, військово-польових госпіталів, яка зараз працює і діє. А у Нацгвардії немає госпіталів, окрім одного недалеко від Львова, хоча й тут хворих вже назбиралось багато. Відповідно, виникла величезна потреба у своїх госпіталях.

У зоні АТО медики ЗСУ та Нацгвардії діють спільно, які б не були б поранення

У зоні АТО медики ЗСУ та Нацгвардії діють спільно, які б не були б поранення. Але на етапі одужання хворий з Нацгвардії не має можливості лікуватися у госпіталях МВС, бо вони мають своїх пацієнтів. Тому поки ще йдуть активні бойові дії, та волонтери продовжують надавати допомогу, я буду на рівні керівництва Нацгвардії порушувати питання щодо розгортання, як мінімум, трьох госпіталів Нацгвардії у різних напрямках, серед яких Львів, Одеса та Харків або Київ.

– Чи потребує це значних ресурсів?

– Можна все зробити, тільки було б бажання. Ми ж розгорнули військовий тимчасовий госпіталь в Артемівську за два місяці. Нам надали колишнє приміщення залізничної поліклініки, все швидко узгодили з МРЕО та мером міста, зробили ремонт, розгорнули кабінети, обладнання операційну. І вже надаємо кваліфіковану медичну допомогу на етапах евакуації.

– Чи достатньо в АТО кваліфікованих лікарів?

Ми стараємось знайти час, щоб підсилити військову ланку більш досвідченими лікарями. Для цього потрібно проводити заняття і вчити. Це те, що ми, наприклад, неодноразово робили у нашому госпіталі в Артемівську.

Люди приходять з цивільної медицини, і зараз через ротації, на жаль, не всі залишаються, а нові, які приходять, не навчались військовій медицині, тому доводиться вчити їх заново. В клінічній практиці теж, на жаль, багато ляпсусів. Медична допомога на перших етапах надається не досить кваліфіковано.

– Чи багато лікарів бажають поїхати працювати на передову?

Зі зрозумілих причин багато лікарів і медсестер не мають жодного бажання їхати в АТО. Там не курорт, а війна

– Зі зрозумілих причин багато лікарів і медсестер не мають жодного бажання їхати в АТО. Там не курорт, а війна, і з ними може статися будь-що. Більш того, ми не можемо забрати всіх кваліфікованих лікарів у цивільних лікарнях, бо треба ж надавати допомогу реабілітованим хворим, у яких психологічні травми і контузії. І таких все більшає.

Якими є кроки держави для розвитку військово-медичної сфери?

– Є певні зрушення в договорах, але це ще проекти. Проходять спільні навчання ЗСУ на всіх ланках на базі львівських полігонів. Приїжджають певні люди, та формуються певні підрозділі, де обмінюються досвідом з Канадою, США, та миротворчими силами ООН.

У Польщі буде дислокуватись спільна польсько-литовсько-українська військова бригада. Сподіваюсь, що держава надалі сприятиме цим зрушенням та буде продовжувати виконувати ті функції, які має.

– Що потрібно зробити, аби проблеми у сфері військової медицини в Україні вирішувались швидше?

– Мені сподобалась прогресивна думка, щоб взагалі об’єднати всю військову медицину в один департамент. Щоб не було по структурах розрізнено – ці Збройних сил, ці Нацгвардії, ці Прикордонних військ, ці СБУ. Але, на жаль, не знаю, чому так не робиться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG