Доступність посилання

ТОП новини

Що стримує Путіна від наступу на Донбасі? (Огляд преси)


Путін зараз затиснутий в лещатах і змушений підвищувати ставки

У розв'язаній Путіним гібридній війні проти України його стратегічні плани багатовекторні, стверджує газета «Голос України». Тому військові експерти видання переконані, що літній період (найсприятливіший для агресивних тактичних завдань противника) Росія не проґавить. І диверсії та теракти, які почастішали в прифронтових містах, активізація розвідки, передислокація техніки й живої сили ворога це підтверджують. Одним із можливих сценаріїв, який спробує реалізувати окупант, залишається продавлювання сухопутного коридору в Крим. Бойові дії ще й мають елемент силового тиску на політичні рішення офіційного Києва. При цьому, реалізується паралельний варіант – приведення до влади в Україні своїх, проросійських, васалів будь-якими способами. А поки «русский мир» намагається закріпитися на окупованих територіях не тільки мілітаристськи. Як інформує газета, Росія має намір почати видавати паспорти жителям територій України, окупованих бойовиками «ДНР» і «ЛНР». Мета – «легітимізація» вторгнення російських військ. Адже наявність на Донбасі громадян із російськими паспортами дає змогу Кремлю легітимувати свою військову присутність і тим самим виправдати хоча б перед росіянами свої агресивні дії. Експерт видання зазначає, що тоді Росія може піти по придністровському сценарію й залишити на Донбасі значний військовий контингент, який, наприклад, виконуватиме «миротворчу місію». Тим більше, що наявність спільного кордону спрощує рух військової техніки й живої сили, а також постачання військових. Заголовок статті «Багатовекторна агресія із закріплювальною тактикою».

Не виключає агресії з боку Росії й експерт газети «Сегодня». Адже упродовж трьох місяців сепаратисти сформували на Донбасі ударні групи. Вони в будь-який момент можуть переодягнути своїх солдатів в українську форму, зробити обстріл на камеру російського ТБ, показати це світу і піти зачищати Україну від «фашистів». Натомість, інший експерт видання вважає, що поки панікувати не варто. Адже Путін зараз затиснутий в лещатах і змушений підвищувати ставки, використовуючи Донбас. З одного боку – йому загрожують протести всередині країни, бо росіяни не зрозуміють, якщо він раптово піде з Донбасу, а з іншого – можливість створення трибуналу щодо «Боїнга». Є у Кремля іще одна причина вичікувати – місцеві вибори на Донбасі, на яких, ймовірно виграють проросійські сили. Якщо Москва почне наступ, Київ отримає цілком легітимний привід оголосити їх недійсними. Докладніше про це йдеться в статті «План оборони: чи чекати наступу РФ».

У той час як Україна воює на Донбасі, захищаючись від Росії, агресор нарощує військово-морський флот в анексованому Криму. Кремль фактично перетворює півострів на велику військову базу. Яку Київ може дати відповідь на морі? Про це розповідає експерт газети «День». Він, зокрема, переконаний, що, зважаючи на недостатню потужність свого флоту, Україна повинна активно ініціювати співпрацю з міжнародною морською спільнотою і вибудовувати механізми виживання в нових умовах. Адже на війні вакууму не буває, є одна або друга сторона, зазначає експерт.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG