Доступність посилання

ТОП новини

Я хотів би поговорити з Лукашенком – Едвард Лукас


Едвард Лукас
Едвард Лукас

Як інтерв’ювати політиків, які ухиляються від незручних запитань?

Чи варто проводити інтерв’ю з політиком, що не відповідає на питання, які йому ставлять, а говорить те, що вважає за потрібне? Так відреагували соцмережі на розмову журналістів із президентом Білорусі Олександром Лукашенком – серед них був і кореспондент Радіо Свобода Валерій Каліновський. Наскільки конструктивними є такого штибу інтерв’ю, коментував британський колумніст видання The Economist, який добре знається на східноєвропейському регіоні.

Я проводив інтерв’ю з Лукашенком, я ставив питання Путіну
Едвард Лукас

– Я проводив інтерв’ю з Лукашенком, я ставив запитання Путіну під час його прес-конференції.

Якщо співрозмовники дають вам погані відповіді, то слід говорити їм, що ви отримали погані відповіді. Журналістика – це не фан-клуб
Едвард Лукас

Суть журналістики під час інтерв'ю з особами, з якими ви не згодні, полягає в тому, щоб ставити важкі питання і не менш важкі уточнення до питань. А якщо співрозмовники дають вам погані відповіді, то слід говорити їм, що ви отримали погані відповіді. Журналістика – це не фан-клуб, де ви спілкуєтесь тільки з людьми, з якими ви згодні.

Це чудово, що незалежні журналісти в Білорусі мали змогу поставити запитання Лукашенку. Різниця між офіційними і незалежними ЗМІ полягає в тому, що незалежні медіа можуть інтерпретувати отримані відповіді вільно, використовуючи ту свободу, яку вони мають.

– Як повинні поводитися журналісти під час таких розмов? Наприклад, чи слід тиснути руку політику, яку він подає на початку зустрічі? Або чи вартослідувати якійсь політичній лінії під час розмови?

– По-моєму, навряд чи знайдеться багато прикладів у світі, коли можна було б виправдати демонстративну непривітність журналіста під час інтерв'ю. Я думаю, у більшості цивілізованих країн існує звичай тиснення руки, це згідно з традиціями.

Я вважаю, що Лукашенко – дуже погана людина, його режим вбивав людей і руйнував багато життів. Але якщо ви опиняєтеся обличчям до обличчя з такою людиною, вам потрібно встановити з ним якусь спільну людську основу – тому ви тиснете руку. Ваше завдання як журналіста – зробити як найкраще інтерв'ю.

Якщо піар-менеджери політика говорять вам заздалегідь, що не можна ставити питання про це, про те. Іноді, через подібні обмеження, не варто робити інтерв'ю взагалі. Але якщо ви вже наважились, то читачів потрібно проінформувати, що були такі перепони
Едвард Лукас

Я думаю, в таких інтерв'ю найсерйознішою проблемою є обмеження: якщо, наприклад, піар-менеджери політика говорять вам заздалегідь, що не можна ставити питання про це, що не можна про те. Іноді, через подібні обмеження, не варто робити інтерв'ю взагалі. Але якщо ви вже наважились, то читачів потрібно проінформувати, що були такі перепони.

– Що скажете про Лукашенка як співрозмовника? Хотіли б його інтерв’ювати?

– Безумовно, хотів би! Насправді, я брав у нього інтерв'ю. Його відповіді – надзвичайно довгі і безладні.

Немає закону, який забороняв би переривати політика. Подібне було у мене і з Горбачовим – його відповіді також були неймовірно довгі.
Едвард Лукас

У мене була певна перевага перед іншими західними журналістами – я говорю російською. Я його переривав і говорив: «Точно!». А потім просив його уточнити те, про що він сказав. Немає закону, який забороняв би переривати політика. Подібне було у мене і з Горбачовим – його відповіді також були неймовірно довгі. Тому треба було «вклинюватися» і підказувати Горбачову: мовляв, давайте все ж цю лекцію перетворимо в розмову.

Над матеріалом працювали Ян Максим’юк і Яна Полянська

На цю ж тему:

Лукашенко про Гіркіна і «Моторолу»: «Якщо сюди прийдуть з мечем – від меча і загинуть»
Лукашенко гарантував, що з території Білорусі наступу російських військ на Україну не буде далі

Лукашенко: Я не розумію, що таке «русский мир»
4 серпня Олександр Лукашенко дав інтерв'ю трьом незалежним ЗМІ: Радіо Свобода, Єврорадіо і TUT.by. Президент Білорусі відповів на запитання про загрози так званого «русского мира» для Білорусі, зокрема, про те, що робити білорусам, коли на їх землю прийдуть такі діячі як Моторола та Гіркін. далі

Лукашенко: «Ми б воювали за кожен метр нашої землі»
4 серпня Олександр Лукашенко дав інтерв'ю трьом незалежним ЗМІ: Радіо Свобода, Єврорадіо і TUT.by. далі
Лукашенко: Росія ніколи не буде воювати з Білоруссю
Росія ніколи не буде воювати з Білоруссю, заявив білоруський президент Олександр Лукашенко, відповідаючи на запитання Радіо Свобода про можливість російської агресії щодо Мінська. далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG